Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Limonina in pomarančna marmelada

crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 5392
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

Limonina in pomarančna marmelada

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
Peter
Prispevkov: 700
Pridružen: Ne Jun 09, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Peter »

Za obe marmeladi sem uporabil podoben postopek, s to razliko, da sem pri pomaranči odstranil beli del med olupkom in sadežem, pri limoni pa ne.

1kg plodov
1kg sladkorja
Želin 1:1

Pomaranče sem olupil z lupilcem za krompir, z minimalnim pritiskanjem, da je čim manj belega dela olupa ob oranžnem. Belo sem odstranil z nožkom in sadež narezal na manjše koščke in pretlačil v loncu.
Oranžni del olupka sem narezal na manjše trakce, 2x prekuhal z menjavo vode po 5 minut in obakrat zavrgel grenko vodo.
Pretlačeni del sadeža sem zmiksal s paličnim mešalnikom, dal na ogenj in dodal sladkor. Ko je vrelo 10 minut, sem dodal še želin in prekuhane trakce oranžnega olupka. Pokuhal še nekaj minut in v kozarce.

Pri limonini sem ožmel limone, zavrg koščice in uporabil tudi pulpo od limone. Tu sem uporabil celo lupino narezano na trakce.













Meni sta marmeladi všeč, ker imata grenkobo olupka. Otroci imajo raje marelično in jagodno.

Pa da ne bo kdo mislil, da to sam počnem, šefica je skozi zraven. Laughing
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17322
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Peter je napisal/a:

Oranžni del olupka sem narezal na manjše trakce, 2x prekuhal z menjavo vode po 5 minut in obakrat zavrgel grenko vodo.


A tako gre to! Nikoli še nisem kuhala marmelade iz pomaranč, zato mi je novo.
Ti imaš verjetno oboje domače, kajne? In jih je treba predelati, da ne propadejo. Ker, če jih moraš kupovati, je bolje pojesti sveže.
Uporabniški avatar
Peter
Prispevkov: 700
Pridružen: Ne Jun 09, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Peter »

Še vedno ostane kar nekaj grenkobe. Mogoče komu nebi bilo všeč, tako kot mojim otrokom. Ni ravno marmelada, ki bi jo pogosto jedel. Žena pravi, da jo bo poskusila dodat tudi kakšnemu čokoladnemu pecivu.

Vse je iz domačega vrta. pomaranče, mandarine in grenivke pojemo brez problema, tudi, če nebi delal marmelade.
Limon pa imam letos ogromno in ne bomo utegnili. 2 polni košari smo pobrali, kot na prejšnji sliki, ko so napovedali bolj mrzle temperature pred 10-14 dnevi.
Pred tem pa kar nekaj porabili. Žena jih ožema, sok zmrzuje v kockah, rumeni del olupka pa suši.
Otroci imajo radi cele limone z medom.
Narežem na tanke rezine in med čez.
Nazadnje urejal/a Peter 06 Feb 2023 15:13; skupaj popravljeno 1 krat
Odgovori