Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Česen 2014

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Tudi jaz, zadnje, že malo prepozno, ker so stroki že skoraj narazen padli. Najbolj zrele bom porabila za jesensko sajenje. Glavice lepe, velike, sorta Anka, vsaj mislim, da je Embarassed .
rukola

Odgovor Napisal/-a rukola »

Letošnji pridelek česna. Glede na to, da sem ga jeseni vtaknil v zemljo kar tako, kar sem ga imel v hladilniku, se je lepo izkazal.

Skrajno desno spodaj je tudi ena izmed petih glav česna, ki so zrasle iz petih strokov (desno zgoraj). Ostali štirje še rastejo zaradi "semenjenja" cvetov.

Tale "orjak" nima nobenih zarodnih čebulčkov v zemlji - zato sklepam da bo seme iz cvetov plodno.

Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Uau, rukola! Če je tale orjak običajni česen, potem bi seme moralo dozoreti. Saj boš kmalu videl. Javi prosim, ker me zelo zanima. Zarodni čebulčki pri velikostročnem česu se pa dostikrat odtrgajo pri puljenju, še sploh, če je česen malce prezorel. Tudi z mojim letos nisem nobenega potegnila iz zemlje. Prvi pokazatelj bo torej morebitno seme, drugi pa, če boš na istem mestu, kjer si ga spulil, čez dve leti opazil nove česnove mladičke.
rukola

Odgovor Napisal/-a rukola »

Muha, ta "beli" je bil prekmalu izpuljen, vsaj tako mi izgleda, čisto premlad. Cvetovi so pa še v "opraševanju", še vedno se gor pasejo ose in čebele.

Izgleda pa da bo iz vsakega cvetka v glavi nastala bunkica - kot pri čebuli. Kakšni so bili pa pri tvojem česnu?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

rukola je napisal/a:
Kakšni so bili pa pri tvojem česnu?
Suhi in prazni. Tudi se ne spomnim, da bi jih čebele kaj prida obletale. Še nekaj je: velikostročni je pri meni dozorel že mesec nazaj. Če sem si prav zapomnila, si ga sadil že jeseni? Vse kaže, da bo tvoj "ta pravi" česen. Huh, se bomo stepli za seme Wink Laughing Laughing
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Tak česen, kot je na fotki Rukole, sem videla v Litiji, kar celo gredico, le, da je cvetel kak mesec dni nazaj. pa pri Ireni ni sosedi raste en sam (ker je od znanke dobila eno samo zrno), mislim, da je Irena v zvezi s tem česnom omenjala Bosno, povezavo sem pa pozabila.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Ho, ho, kakšni lepi pridelki. Čestitke.... Se je sekcija česnoljubcev v zadnjem letu precej okrepila se mi zdi, tako bomo tudi o česnu in njegovih različicah kmalu vedeli kaj več in se potem lažje odločali, katerega bomo povabili v naše vrtove in na naše krožnike Wink_________________naredimo svet lepši
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Ivčk mi je dala česen iz Amerike, ki sem ga jeseni posadila kot zimskega. Vsa zrna so dala plod, glavice česna so manjše celo od letnega česna, okus pa je noro oster, mnogo bolj kot pri zimskem česnu.
Northern white - ga je manj, več je sorte Chesnok red. Malo ga bom še razmnožila, nekaj ga Ivčk vrnem, par zrn pa prinesem na srečanje.
_________________Živeti na podeželju je najlepše!
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Chesnok red - ta je pa prav gotovo prišel iz slovanskih dežel = chesnok - česen Wink .
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Če prav vidim, imajo tudi te glavice samo emo vrsto strokov, a ne? Če je tako, sploh ni hudega, če so glavice manjše, stroki so verjetno še vedno dovolj veliki, da čiščenje ni preveč zamudno ..._________________naredimo svet lepši
Odgovori