Paradižnik 2014
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 17800
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
-
- Prispevkov: 1869
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Irenca, super, je užitek kajne? Tako deževnega poletja, pa verjemite, se grem skoraj stavit, vsaj 20 let ne bomo več videli.
Če pozabim na zelo neugodne pogoje za paradižnik
, bi temu poletju dala desetko, tako dobro sem se počutila. In niti enkrat nisem prižgala klime.
_________________Živeti na podeželju je najlepše!
Če pozabim na zelo neugodne pogoje za paradižnik


- Plamenka
- Prispevkov: 9796
- Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
- Kraj: Ljubljana
Zato jaz ne gojim več 90 sort, kot sem jih, ampak jih že 2. leto manjšam.
Pa se vseeno ne rešim stalnega fermentiranja čez poletje. Od čez 40 sort semena imam že posušena in v vrečkah, 5 se jih suši, 3 sem dala še fermentirat, pa mislim, da bo treba še kaj fermentirat.
Mimogrede, Bobolino, kaj meniš o Sweet Ozark Orange? Meni zgeda obetaven, zunaj mi je zrasel precej visoko, plodova sta bila velika, okusa pa letos ne morem soditi, ker sem plodova najbrž utrgala prekmalu, saj je eden imel že plesen. Glede rodnosti tudi ne vem, ker sem letos povsod rezala stran, kar je bilo obolelega.
Ob temperaturah tega poletja sem se tudi jaz dobro počutila, Ivčk so pa najbrž letos sploh prišle prav, čeprav na škodo paradižnikov, tiste 30+ bi letos bile veliko bolj naporne.


Mimogrede, Bobolino, kaj meniš o Sweet Ozark Orange? Meni zgeda obetaven, zunaj mi je zrasel precej visoko, plodova sta bila velika, okusa pa letos ne morem soditi, ker sem plodova najbrž utrgala prekmalu, saj je eden imel že plesen. Glede rodnosti tudi ne vem, ker sem letos povsod rezala stran, kar je bilo obolelega.
Ob temperaturah tega poletja sem se tudi jaz dobro počutila, Ivčk so pa najbrž letos sploh prišle prav, čeprav na škodo paradižnikov, tiste 30+ bi letos bile veliko bolj naporne.
-
- Prispevkov: 513
- Pridružen: Pe Jun 07, 2013 2:00 am
Vau, MarijaV, prav lep prizor
To je bila pa kar dolga kavica
Sicer so mi pa všeč tvoje ideje, kako označuješ paradižnike, kako jih popakiraš - kar malo kopiram in še bom kopirala
Pa tisto idejo o fermentiranju in sušenju v jogurtovih lončkih sem tudi ukradla
Se ne spomnim več, kdo je pisal o tem...
Lani sem to delala na krožničkih in v kozarcih - je bilo vse veliko bolj nastlano gor na omari, pa še več dela z označevanjem je bilo
lepljenje listkov s selotejpom na krožničke... zdaj imam napisano z alkoholcem in je super 
Koliko časa jih pa sušite - fermentirana semena mislim? Jaz imam nekatere že skoraj cel mesec na sušenju, pa razmišljam, da bi jih verjetno že lahko pospravila, kajne?


Sicer so mi pa všeč tvoje ideje, kako označuješ paradižnike, kako jih popakiraš - kar malo kopiram in še bom kopirala

Pa tisto idejo o fermentiranju in sušenju v jogurtovih lončkih sem tudi ukradla

Lani sem to delala na krožničkih in v kozarcih - je bilo vse veliko bolj nastlano gor na omari, pa še več dela z označevanjem je bilo


Koliko časa jih pa sušite - fermentirana semena mislim? Jaz imam nekatere že skoraj cel mesec na sušenju, pa razmišljam, da bi jih verjetno že lahko pospravila, kajne?
-
- Prispevkov: 1869
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Sušenje na steni v istem lončku kot je potekala fermetacija je moja pogruntacija
, vendar uporabljam tiste piknik lončke, ki imajo malo rebrasto steno, da seme ob sušenju ne zdrsne dol v dno lončka, kjer se naberejo kapljice, če seme ne odcediš dovolj. Seme je po kakih 2 tednih suho, če ga sušiš v stanovanju.
Jaz suhega s stene lončka stresem na krožnik, kjer ga s prsti razmanem, nato ga pospravim v napisano vrečko.
Isti napisan lonček potem spomladi uporabim še za setev iste sorte, potem lončke zavržem in za ponovno fermentacijo porabim nove.

Takole pa se sušijo oprana semena po fermentaciji z žličko nanešena na steno lončka:
_________________Živeti na podeželju je najlepše!

Jaz suhega s stene lončka stresem na krožnik, kjer ga s prsti razmanem, nato ga pospravim v napisano vrečko.
Isti napisan lonček potem spomladi uporabim še za setev iste sorte, potem lončke zavržem in za ponovno fermentacijo porabim nove.

Takole pa se sušijo oprana semena po fermentaciji z žličko nanešena na steno lončka:
