Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2014
Irenca, super, je užitek kajne? Tako deževnega poletja, pa verjemite, se grem skoraj stavit, vsaj 20 let ne bomo več videli.
Če pozabim na zelo neugodne pogoje za paradižnik , bi temu poletju dala desetko, tako dobro sem se počutila. In niti enkrat nisem prižgala klime. _________________Živeti na podeželju je najlepše!
Če pozabim na zelo neugodne pogoje za paradižnik , bi temu poletju dala desetko, tako dobro sem se počutila. In niti enkrat nisem prižgala klime. _________________Živeti na podeželju je najlepše!
Zato jaz ne gojim več 90 sort, kot sem jih, ampak jih že 2. leto manjšam. Pa se vseeno ne rešim stalnega fermentiranja čez poletje. Od čez 40 sort semena imam že posušena in v vrečkah, 5 se jih suši, 3 sem dala še fermentirat, pa mislim, da bo treba še kaj fermentirat.
Mimogrede, Bobolino, kaj meniš o Sweet Ozark Orange? Meni zgeda obetaven, zunaj mi je zrasel precej visoko, plodova sta bila velika, okusa pa letos ne morem soditi, ker sem plodova najbrž utrgala prekmalu, saj je eden imel že plesen. Glede rodnosti tudi ne vem, ker sem letos povsod rezala stran, kar je bilo obolelega.
Ob temperaturah tega poletja sem se tudi jaz dobro počutila, Ivčk so pa najbrž letos sploh prišle prav, čeprav na škodo paradižnikov, tiste 30+ bi letos bile veliko bolj naporne.
Mimogrede, Bobolino, kaj meniš o Sweet Ozark Orange? Meni zgeda obetaven, zunaj mi je zrasel precej visoko, plodova sta bila velika, okusa pa letos ne morem soditi, ker sem plodova najbrž utrgala prekmalu, saj je eden imel že plesen. Glede rodnosti tudi ne vem, ker sem letos povsod rezala stran, kar je bilo obolelega.
Ob temperaturah tega poletja sem se tudi jaz dobro počutila, Ivčk so pa najbrž letos sploh prišle prav, čeprav na škodo paradižnikov, tiste 30+ bi letos bile veliko bolj naporne.
Vau, MarijaV, prav lep prizor To je bila pa kar dolga kavica
Sicer so mi pa všeč tvoje ideje, kako označuješ paradižnike, kako jih popakiraš - kar malo kopiram in še bom kopirala
Pa tisto idejo o fermentiranju in sušenju v jogurtovih lončkih sem tudi ukradla Se ne spomnim več, kdo je pisal o tem...
Lani sem to delala na krožničkih in v kozarcih - je bilo vse veliko bolj nastlano gor na omari, pa še več dela z označevanjem je bilo lepljenje listkov s selotejpom na krožničke... zdaj imam napisano z alkoholcem in je super
Koliko časa jih pa sušite - fermentirana semena mislim? Jaz imam nekatere že skoraj cel mesec na sušenju, pa razmišljam, da bi jih verjetno že lahko pospravila, kajne?
Sicer so mi pa všeč tvoje ideje, kako označuješ paradižnike, kako jih popakiraš - kar malo kopiram in še bom kopirala
Pa tisto idejo o fermentiranju in sušenju v jogurtovih lončkih sem tudi ukradla Se ne spomnim več, kdo je pisal o tem...
Lani sem to delala na krožničkih in v kozarcih - je bilo vse veliko bolj nastlano gor na omari, pa še več dela z označevanjem je bilo lepljenje listkov s selotejpom na krožničke... zdaj imam napisano z alkoholcem in je super
Koliko časa jih pa sušite - fermentirana semena mislim? Jaz imam nekatere že skoraj cel mesec na sušenju, pa razmišljam, da bi jih verjetno že lahko pospravila, kajne?
Sušenje na steni v istem lončku kot je potekala fermetacija je moja pogruntacija , vendar uporabljam tiste piknik lončke, ki imajo malo rebrasto steno, da seme ob sušenju ne zdrsne dol v dno lončka, kjer se naberejo kapljice, če seme ne odcediš dovolj. Seme je po kakih 2 tednih suho, če ga sušiš v stanovanju.
Jaz suhega s stene lončka stresem na krožnik, kjer ga s prsti razmanem, nato ga pospravim v napisano vrečko.
Isti napisan lonček potem spomladi uporabim še za setev iste sorte, potem lončke zavržem in za ponovno fermentacijo porabim nove.
Takole pa se sušijo oprana semena po fermentaciji z žličko nanešena na steno lončka:
_________________Živeti na podeželju je najlepše!
Jaz suhega s stene lončka stresem na krožnik, kjer ga s prsti razmanem, nato ga pospravim v napisano vrečko.
Isti napisan lonček potem spomladi uporabim še za setev iste sorte, potem lončke zavržem in za ponovno fermentacijo porabim nove.
Takole pa se sušijo oprana semena po fermentaciji z žličko nanešena na steno lončka:
_________________Živeti na podeželju je najlepše!