Pri nas sta doma dva blazinasta origana. Prvi ..... zlati origano (tisti svetlejši) je malenkost "daljše" rasti in ni ravno nagnjen k cvetenju. Tudi njegovi lističi so večji in radi na soncu postajajo še svetlejši ali pa dobijo stari nekakšne rjave pege. Je lep kontrast spomladi, ko drugo še ni v tako bujni rasti.
Temnejši pa obilno zacveti in tudi doba cvetenja je zelo dolga(sedaj cveti že kakšnih 14 dni). Oba se rada ukoreninita. Svetlejši je zaradi dolžine vejic izredno primeren za grebeničenje.
Jaz imam tega temnega, ki ima bolj okrogle liste, ki se mi zdijo relativno veliki (npr. noht mezinca). Sem ga vzgojila iz semen. Trenutno je še v lončku in ne cveti. Jeseni gre pa v zemljo. Pravite, da med jagodami dobro uspeva? Ta drugi svetli, mi ni poznan. Listi me po obliki spominjajo na baziliko. Hecno. Ali ima kdo semena ali sadiko grške sorte origana (uradnega imena ne vem).
Kate, ko vidiš zlati origano v živo, niti od daleč ne spominja na baziliko. Kaj misliš z grškim origanom, pa ni jasno. Obstaja desetine vrtnarskih različic te vrste. Misliš morda vrsto Origanum onites, ta je v slovenščini iemnovan grški (tudi ciprski) origano? O. onites.
Ja, tega srm imela v mislih. Bi ga imela za grške poletne jedi. Sem 1x dobila v dar posušenega in je imel drugačen okus kot "običajni". Čakaj, samo malo. Zakaj pa se mu reče tudi Pot marjoram?! A potem je to pravzaprav majaron?! Glede zamenjave bazilika - origano. Ja, verjamem, da v živo do te pomote ne pride. Na sliki je pa nahitro podobna drobnolistni baziliki (no, meni je bila).
Po prebranem, mogoče: riganum vulgare subsp. hirtum ?
Hja, moj vir (Schonfelder: Kaj cveti v Sredozemlju?) ravno za njega pravi, da s sušenjem izgubi večino arome. Bi verjela, avtor je zanesljiv, prevajalec pa tudi.
No, moja obsedenost z origanom je skoraj že podobna tistemu s timijani.
Še vedno najljubši meni je zlati origano in pa tisti nizki polegli: nisem prepričana katere sorte je. Pa ni važno, ker je preprosto lep in okusen, privlačen žuželkam. Imamo pa še Zorbo ... rdečo in belo, tudi kao grški (hirtum), pa navadnega grmičastega, ki mi je najgrši po rasti. Meni zmagajo pač nižji. Je pa zanimivo, kako je to začimba najbolj znana kot Pica začimba. Moj sin, ki je že nekaj časa v Italiji, še nikoli ni videl origana na pici. Lahko ga naročiš kot dodatek. Da je to klasika ... očitno v Italiji ne velja.
Še dva origana, za katera upam, da preživita zimo. Tuji viri namreč navajajo, da nista ravno ljubitelja hladnih razmer. Kar bo pa bo. Ima dva mlada poganjka za vsak slučaj na hladnem notri.
Origanum vulgare "Panta" belolisten, panaširan
Origanum vulgare "Diabolo" nekako poimenovan tudi pekoči origano, rastlinica je še premajhna in uboga, da bi ga poizkušala, ker verjetno ni razvil pravega okusa