Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2014
Matic je napisal/a: | ||
Zapisal si pol žličke Cuprablau v lonček z vodo. Kako velik lonček? |
Jaz sem uporabil tiste standardne plastične za piknik. Milsim da so 0,2 l.
Lahko pa se namesto Cuprablau uporabijo tudi drugi bakrovi fungicidi, kot je npr. Champion.
Če imate radi šataraš, ga lahko narediš kot shranek. Skuhaš isto - do takrat, ko bi dal jajce zraven. Potem še vroče nadevaš v kozarce, zgoraj naliješ malo navadnega olja, da je vse pokrito. Zapreš in daš v pečico za cca 1 uro na 100 stopinj in potem pustiš, da se v pečici ohladi.
Saj bi rada še povedala, da je dobro, pa žal od lanskih shrankov nisem nobenega dobila, je vse hčerka odnesla . Je rekla, da je bilo odlično - poleg tega, da imaš hitro kosilo, ko prideš utrujen domov. Zvrneš kozarec v ponev, malo pokuhaš, dodaš jajce - voila!
Saj bi rada še povedala, da je dobro, pa žal od lanskih shrankov nisem nobenega dobila, je vse hčerka odnesla . Je rekla, da je bilo odlično - poleg tega, da imaš hitro kosilo, ko prideš utrujen domov. Zvrneš kozarec v ponev, malo pokuhaš, dodaš jajce - voila!
Tudi sama sem že tako shranjevala material za sataraš. Celo malo poenostavljeno: Še vrelo sem nalila v vroče kozarce in zaprla, brez olja in brez naknadnega pasteriziranja. Ohranilo se je vsaj eno leto. Kadar imam tega manj in prostor v skrinji, pa po porcijah zamrznem. Tudi TALE recept je super za povsod tam, kjer bi imeli raje sveže narezane paradižnike kot mezgo.
Zmes za sataraš delam enako kot muha, brez olja (ki po daljšem času lahko postane žarko in shranek dobi čuden priokus). Če so kozarčki čisti in pokrovčki razkuženi (prekuham v okisani vreli vodi, jemljem jih direktno iz vrele vode in polagam na napolnjene kozarčke), ni razloga, da bi se shranek pokvaril.
Omenjeni recept na linku pa mi je tudi poznan in ga uporabljam redno, pa ne le za paradižnik.
Omenjeni recept na linku pa mi je tudi poznan in ga uporabljam redno, pa ne le za paradižnik.
No, 4 stopinje mu pa res ne morejo škoditi. Saj, konec koncev, iz semen, ki ostanejo na vrtu, pogosto skalijo rastline paradižnika.
V hladilniku sicer paradižnik izgubi precej okusa, ampak, to za hranjenje semen in pomembno.
Če bi paradižnik zmrznill, bi semena morda (ne vem, nisem poskusila) ne kalil, ker so semena v paradižniku polna vode. Ampak, semena paprike Mini Chocolate Bell so mi kalila tudi iz ploda, ki je zimo preživel spregledan na zemlji v loncu na balkonu, kjer so zanesljivo nekajkrat zamrznila.
V hladilniku sicer paradižnik izgubi precej okusa, ampak, to za hranjenje semen in pomembno.
Če bi paradižnik zmrznill, bi semena morda (ne vem, nisem poskusila) ne kalil, ker so semena v paradižniku polna vode. Ampak, semena paprike Mini Chocolate Bell so mi kalila tudi iz ploda, ki je zimo preživel spregledan na zemlji v loncu na balkonu, kjer so zanesljivo nekajkrat zamrznila.