Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2014

bobolino
Prispevkov: 2342
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a bobolino »

ne ne, zgornjo skalo glej, malo pod 1,4kg. Ampak labia tako piše, da so normalno tile plodiči nad kilo. Upam, da bo prenesel svoje pisanje "od tam" sem, da se bo kaj več zvedelo o sorti._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
htf_lover
Prispevkov: 534
Pridružen: To Jun 25, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a htf_lover »

Matic je napisal/a:
htf_lover je napisal/a:
Paradižniki z mojega vrta. Na prostem brez strehe. Za boljo kvaliteto je potrebno klikniti na HD.
https://www.facebook.com/photo.php?v=750857054959996


Zapisal si pol žličke Cuprablau v lonček z vodo. Kako velik lonček?

Jaz sem uporabil tiste standardne plastične za piknik. Milsim da so 0,2 l.
Lahko pa se namesto Cuprablau uporabijo tudi drugi bakrovi fungicidi, kot je npr. Champion.
JANEZ L
Prispevkov: 180
Pridružen: Sr Apr 16, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a JANEZ L »

Današnja bera. Pobral samo solatne, tiste za mezgo bom konec tedna, sicer ne vem kaj naj z njimi, ker imam že mezge vrh glave. Laughing



Najtežji od danes. Sorta "Matias".

_________________S Spoštovanjem, LZ Janez L



...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti, ni greh...
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

Če imate radi šataraš, ga lahko narediš kot shranek. Skuhaš isto - do takrat, ko bi dal jajce zraven. Potem še vroče nadevaš v kozarce, zgoraj naliješ malo navadnega olja, da je vse pokrito. Zapreš in daš v pečico za cca 1 uro na 100 stopinj in potem pustiš, da se v pečici ohladi.

Saj bi rada še povedala, da je dobro, pa žal od lanskih shrankov nisem nobenega dobila, je vse hčerka odnesla Smile . Je rekla, da je bilo odlično - poleg tega, da imaš hitro kosilo, ko prideš utrujen domov. Zvrneš kozarec v ponev, malo pokuhaš, dodaš jajce - voila!
JANEZ L
Prispevkov: 180
Pridružen: Sr Apr 16, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a JANEZ L »

Hvala, Figula! Very Happy_________________S Spoštovanjem, LZ Janez L



...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti, ni greh...
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17322
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Tudi sama sem že tako shranjevala material za sataraš. Celo malo poenostavljeno: Še vrelo sem nalila v vroče kozarce in zaprla, brez olja in brez naknadnega pasteriziranja. Ohranilo se je vsaj eno leto. Kadar imam tega manj in prostor v skrinji, pa po porcijah zamrznem. Tudi TALE recept je super za povsod tam, kjer bi imeli raje sveže narezane paradižnike kot mezgo.
metuljc
Prispevkov: 9399
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Zmes za sataraš delam enako kot muha, brez olja (ki po daljšem času lahko postane žarko in shranek dobi čuden priokus). Če so kozarčki čisti in pokrovčki razkuženi (prekuham v okisani vreli vodi, jemljem jih direktno iz vrele vode in polagam na napolnjene kozarčke), ni razloga, da bi se shranek pokvaril.
Omenjeni recept na linku pa mi je tudi poznan in ga uporabljam redno, pa ne le za paradižnik. Embarassed Wink Very Happy
Gringo
Prispevkov: 281
Pridružen: Sr Jun 12, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Gringo »

VPRAŠANJE:

Ali je kdo kdaj imel izkušnje s sejanjem semen iz paradižnika, ki je bil v hladilniku.
Imam plod, ki je bil par dni v hladilniku na 4°C in sem vzel seme.
Pa ne vem ali bi ga obdržal ali v kanto?

lp
Gringo
metuljc
Prispevkov: 9399
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

No, 4 stopinje mu pa res ne morejo škoditi. Saj, konec koncev, iz semen, ki ostanejo na vrtu, pogosto skalijo rastline paradižnika.
V hladilniku sicer paradižnik izgubi precej okusa, ampak, to za hranjenje semen in pomembno.
Če bi paradižnik zmrznill, bi semena morda (ne vem, nisem poskusila) ne kalil, ker so semena v paradižniku polna vode. Ampak, semena paprike Mini Chocolate Bell so mi kalila tudi iz ploda, ki je zimo preživel spregledan na zemlji v loncu na balkonu, kjer so zanesljivo nekajkrat zamrznila.
Gringo
Prispevkov: 281
Pridružen: Sr Jun 12, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Gringo »

Metuljc

hvala ti za ta odgovor. Smile
Odgovori