Pregledala sem kar nekaj strani in slik jabolk, ampak jaz si po slikah in opisih zorenja in okusov ne upam kar tako določati vrste. Jabolko moram držati v roki in ugrizniti vanj, potem bom mogoče vedela. Drevesa pri meni niso oskrbovana, niti pošteno obrezana in sadeži niti približno niso podobni svetlečim, gladkim na slikah. Kakorkoli, tudi če ne vem imen so to dobra jabolka in če kdo katero prepozna, bom vesela, ni pa bil to moj namen. Pravzaprav bi se s to predstavitvijo rada poklonila teti, ki je vsadila vsa ta veličastna drevesa.
Doli, res so impozantna. Kolikor se spomnim takih visokoraslih jablan (v naši vasi jih je le še nekaj, najbrž manj kot deset), jih ljudje tudi niso obrezovali ali pa zelo redko. Ne vem, če zato, ker jih ni potrebno tako pogosto kot nizkorasle, ali zaradi težavnosti obrezovanja.
Doli zanimivi sadeži. Zelo dobro bi bilo imeti še poimenovanje za vsako sorto posebaj, upam, da vinkoz uspe kaj pripomoči k temu.
Vsekakor je posebno občutje zaznavati "pečat" časa in dejanja določenih oseb (če so le te poznane ali nam je kakorkoli drugače blizu). Tudi pri meni je star sadovnjak. Z ljudmi, ki so ga zasadili nisem povezan, zato so moja občutja pretežno subtilne narave. (bčutek miru, distanciranost od aktualnih vrtincev življenja, prvinskost, ... nekaj takšnega, vsekakor pa tudi sam gojim spoštovanje do prvotnih lastnikov in snovalcev, sedaj mojega sadovnjaka) Se vedno spomnim na množico rekov, ki zaključujejo z viškom naših življenj, z živimi spomeniki, drevesi, vrtovi, nenazadnje tudi družinami, otroci, skratka našimi sledmi, ki govore brez ovinkarjenja, brez olepšav, le to kar je.
Hvala in se veselim še kakšne stare ter počasi izginjajoče posebnosti.
Malo drevesce, kot zakrnelo, mi je stari sosed govoril čez ograjo- sem rekel teti , premajhno jamo si skopala, toda teta je bila najbrž že utrujena od neprestanega kopanja - Precej sadežev drobnih, takih za dva griza, vendar najbrž najbolj okusno jabolko na Guni.
Po včerajšnji deževni noči sem zjutraj pod enim drevesom pobrala tri polne zabojčke jabolk. Konec tedna bomo prvič stiskali za kis in nekaj za jabolčnik, ki pa je pravega okusa šele pozneje, ko pridejo na vrsto tako imenovana zimska jabolka.