Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Stare sorte jabolk

doli

Odgovor Napisal/-a doli »

Pregledala sem kar nekaj strani in slik jabolk, ampak jaz si po slikah in opisih zorenja in okusov ne upam kar tako določati vrste. Jabolko moram držati v roki in ugrizniti vanj, potem bom mogoče vedela. Drevesa pri meni niso oskrbovana, niti pošteno obrezana in sadeži niti približno niso podobni svetlečim, gladkim na slikah. Kakorkoli, tudi če ne vem imen so to dobra jabolka in če kdo katero prepozna, bom vesela, ni pa bil to moj namen.
Pravzaprav bi se s to predstavitvijo rada poklonila teti, ki je vsadila vsa ta veličastna drevesa.

Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Doli, res so impozantna. Kolikor se spomnim takih visokoraslih jablan (v naši vasi jih je le še nekaj, najbrž manj kot deset), jih ljudje tudi niso obrezovali ali pa zelo redko. Ne vem, če zato, ker jih ni potrebno tako pogosto kot nizkorasle, ali zaradi težavnosti obrezovanja.
doli

Precej debel sadež, kiselkast okus, čvrsto meso. Kar dolgo obstojno, letos lepo obloženo.

doli

juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Doli zanimivi sadeži. Zelo dobro bi bilo imeti še poimenovanje za vsako sorto posebaj, upam, da vinkoz uspe kaj pripomoči k temu.

Vsekakor je posebno občutje zaznavati "pečat" časa in dejanja določenih oseb (če so le te poznane ali nam je kakorkoli drugače blizu).
Tudi pri meni je star sadovnjak. Z ljudmi, ki so ga zasadili nisem povezan, zato so moja občutja pretežno subtilne narave. (bčutek miru, distanciranost od aktualnih vrtincev življenja, prvinskost, ... nekaj takšnega, vsekakor pa tudi sam gojim spoštovanje do prvotnih lastnikov in snovalcev, sedaj mojega sadovnjaka)
Se vedno spomnim na množico rekov, ki zaključujejo z viškom naših življenj, z živimi spomeniki, drevesi, vrtovi, nenazadnje tudi družinami, otroci, skratka našimi sledmi, ki govore brez ovinkarjenja, brez olepšav, le to kar je.

Hvala in se veselim še kakšne stare ter počasi izginjajoče posebnosti. Smile
doli

Malo drevesce, kot zakrnelo, mi je stari sosed govoril čez ograjo-
sem rekel teti , premajhno jamo si skopala, toda teta je bila najbrž že utrujena od neprestanega kopanja -
Precej sadežev drobnih, takih za dva griza, vendar najbrž najbolj okusno jabolko na Guni.

doli

doli

Veliko drevo, s krošnjo visoko v zraku in najlepši in najdebelejši sadeži meni za obiranje nedosegljivi. Sadež obstojen, prej sladek kot kisel.

doli

doli

Po včerajšnji deževni noči sem zjutraj pod enim drevesom pobrala tri polne zabojčke jabolk. Konec tedna bomo prvič stiskali za kis in nekaj za jabolčnik, ki pa je pravega okusa šele pozneje, ko pridejo na vrsto tako imenovana zimska jabolka.

Odgovori