Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Sliva - Prunus domestica

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17324
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Dobrodošla Very Happy .
ivipiči
Prispevkov: 122
Pridružen: To Jun 11, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a ivipiči »

No, ko saem ravno pri delu in ker nimamo posebne rubrike RINGLO bom kar tukaj prilepil par slik.
Temno rdeči ringlo na dolgih pecljih in bordo rdeče drevo so potomci drevesa iz Zg.Kungote ,ki mi jih je mislim Melona donirala. Cepil sem na Mirabolano rast zelo bujna in v vrh. Na plavkico rast počasna in rodnost tretje leto in še cepljeno na vinogradniško breskev. Rast močna lepo razvejana rodnost že 1 leto. Letos je 3 je in obilno plodov. Bom pa drevesa probal držati z obrezovanjem bolj nizko.
Cepljeno na Mirabolana.

Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z brezveznim reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha

Cepljeno na vinogradniško breskev. Na njo je zraven cepljena tudi Marelica CompaCta super Compact ali Ruska marelica.

Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z brezveznim reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha

Drevesa so popolnoma zdrava brez škropljenja zorenje pa je zelo pozno, September._________________Veselo na delo !
zuf
Prispevkov: 1975
Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a zuf »

Eno tako varjanto imamo mi doma, že dolga leta.
Karakteristike podobne kot jih opisuješ, le da zori že konec julija.
Odličen sadež, sicer podoben navadnemu ringloju, a zame poplonoma drug svet.
Tukaj je na flimčku v Vitanju posnet.
Se zelo lepo nabira z obiralcem za jabke, nekaj nižjega bi bilo pa še bolje!
Hvala za info.
Če bi mel cepiče, povej.
igorrogi
Prispevkov: 72
Pridružen: Sr Okt 30, 2013 1:00 am

Odgovor Napisal/-a igorrogi »

Danes sem opazil, da mi je verjetno srna posmukala vršičke na treh mladih slivah (enoletne sadike). Mad Kaj je za narediti, odrezati osmukani del, da požene na novo?
ck
Prispevkov: 427
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a ck »

Ali ima kdo kaj izkušenj s slivo Queen Victoria? (rast, odpornost, cvetenje, rodnost,...)

Sliva, ki sem jo kupil kot Čačansko najboljo, je letos prvič obrodila nekaj plodov, ki so popolnoma enaki kot slike plodov navedene sorte.

Mislim, da je ivipiči napisal, da ime eno._________________lp
htf_lover
Prispevkov: 534
Pridružen: To Jun 25, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a htf_lover »

Kraljica Viktorija je ena izmed najobčutljivih sort na šarko. To je tudi razlog, zakaj je postala zelo redka.
ck
Prispevkov: 427
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a ck »

Čačanska lepotica je letos zelo polna.

Ena runda marmelade je že skuhana, jutri bo druga._________________lp
ck
Prispevkov: 427
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a ck »

Ali ima kdo blizu Kamnika kakšno dobro slivo, ki zori v začetku sptembra. Rabil bi cepiča._________________lp
Oldi
Prispevkov: 858
Pridružen: Ne Feb 09, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Oldi »

Prejle smo skuhali 12 kozarcev marmelade.
En sam dež, zato bosanke pokajo in smo jih obrali ne preveč mehke, zmiksali, na 8kg žive teže 3kg želilnega in 1kg navadnega sladkorja. Na vrečkah sladkorja je pisalo kuhaj 10min, nato test, na drugi pa samo 4min.
Po 10min lahkega vrenja sem začel s testom strjevanja s kožico in začel kuhati pod skoraj polnim plinom. Ker po eni uri vrenja še ni bilo kožice, je padla odločitev "kar bo pa bo" in je šla v kozarce.

Po starem receptu z navadnim sladkorjem (na 5kg sliv 2kg sladkorja) naj bi se kuhala pol do 3/4 ure in se ni nikoli pokvarila. Manj zrelo sadje naj bi imelo več pektina, zato sem pričakoval krajše kuhanje, sploh ker smo uporabili želilni sladkor. Kuhanje naj bi bilo čim krajše (zaradi vitaminov), kuhali naj bi največ 2kg naenkrat, zato sem uporabil 2 posodi. Če kuhaš predolgo, sadje izgubi efekt želiranja.
Nič mi ni jasno kaj je šlo narobe, morda bi moral dati dvojno dozo sladkorja, ampak imam raje manj sladko marmelado.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5421
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

"Crvena ranka", stara zgodnja sorta predvsem za rakijo, lahko pa se tudi sveža je.

Baje med drugim tolerantna za šarko.

Ima kdo idejo, ali se to dobi v Sloveniji, morda pod drugim imenom?

Hvala.
Odgovori