Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2014

Uporabniški avatar
Plamenka
Prispevkov: 9598
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Jaz semena pustim, tako pri omakah, kot pri sušenih, saj najbolj pečejo. Posušene sesekljam v sekljalni posodi (ki je priložena paličnemu mešalniku) in dobim čilijeve kosmiče. Tudi kupljeni v Hoferju imajo semena zraven. Če bi dala sušene v olje, bi bili pa brez semen.
Gringo
Prispevkov: 281
Pridružen: Sr Jun 12, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Gringo »

mfranc je napisal/a:
Evo, fine merice, platojčki od polkilskih zavitkov češnjevca iz Hoferja, ravno prav za eno etažo v sušilniku Wink . Od leve:

Habanero Black, Chocolate Long, Green, in Pimenta de Neyde




Narezani na polovičke, večji pa na četrtinke. Kar nekaj časa so bili na soncu, na sliki so se že malo skrčili, osušili. Ampak precej so še vodeni.
Tudi sedajle, ko so se sušili še na podstrehi Rolling Eyes .



Jutri izkoristim, postrgam Cool še zadnji sonček, potem gredo v el. sušilnik.

LP



mFranc

slika za 10! Smile
Bravo majstor!
mfranc
Prispevkov: 4661
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Eeh,vse je enkrat prvič Wink ; načeloma vedno sušim in tudi kuham čilije komplet s semeni. Tole sem spucal (kot bi ribo čistil Cool ) iz več razlogov; večina posušenih bo šlo k ljudem, ki niso največji feni skovilov, pa čiliji so bili totalno premočeni. Sploh Pimenta so bili kot da so potegnjeni iz zamrzovalnika, tale večni dež žal vpliva tudi na količino vode v plodovih.

Malo me je prestrašil tudi Pajo Cool , z dolžino sušenja, takole otrebljeni verjamem da se ne bodo sušili hudo počasi ... Rolling Eyes .

Je pa zanimivo, doma imamo star sušilec brez regulacije temperature in v njem so bili čiliji suhi na en, dva, tri. Kar mi da misliti, da je temperatura v tem sušilniku kar precej visoka, lahko tudi preko 70 °C Rolling Eyes .

LP_________________mfranc
Spiridon
Prispevkov: 525
Pridružen: Po Maj 05, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

Plamenka je napisal/a:
Jaz semena pustim, tako pri omakah, kot pri sušenih, saj najbolj pečejo. Posušene sesekljam v sekljalni posodi (ki je priložena paličnemu mešalniku) in dobim čilijeve kosmiče. Tudi kupljeni v Hoferju imajo semena zraven. Če bi dala sušene v olje, bi bili pa brez semen.


Da so semena čilijev najbolj pekoča je še eden od mitov, ki pa na žalost ne drži. V samih semenih ni kapsaicina. Smile

LP
Uporabniški avatar
Plamenka
Prispevkov: 9598
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Ja, ne vem, zakaj me potem pečejo. Wink
Ivčk
Prispevkov: 1620
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Na semena se vedno prime največ eteričnih olj, zato ovojnice semen dejansko pečejo. Največ pekočine je v membrani ob semenih in zato je logično, da so tudi semena, ki se le te dotikajo, tudi pekoča Wink_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Spiridon
Prispevkov: 525
Pridružen: Po Maj 05, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

Predvčerajšnjim sem spet malo "packal", tu pa je rezultat:



Pol litrčka sladko kisle blago pekoče omakice TOBAGO! Laughing
Prav prilegla se mi bo h kuhani govedini, perutnini, rižu ali k praženemu krompirju Jupi


LP
papasmrk
Prispevkov: 336
Pridružen: To Jul 02, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a papasmrk »

Spiridon, tole pa čisto profi izgleda Smile
Kje si pa dobil take lepe stekleničke ?

lp
metuljc
Prispevkov: 9404
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

papasmrk, mislim, da tukaj.
Spiridon
Prispevkov: 525
Pridružen: Po Maj 05, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

papasmrk je napisal/a:
Spiridon, tole pa čisto profi izgleda Smile
Kje si pa dobil take lepe stekleničke ?

lp

Stekleničke sem kupil v trgovini Svet stekla v Celju.

LP
Odgovori