Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čili 2014
Na Gartlcmaniji bomo imeli mini pokušino za začetek. In razstavo čilijev.
http://forum.gartlc.si/gartlc-post-54047.html#54047
http://forum.gartlc.si/gartlc-post-54047.html#54047
Plamenka je napisal/a: |
Na Gartlcmaniji bomo imeli mini pokušino za začetek. In razstavo čilijev. http://forum.gartlc.si/gartlc-post-54047.html#54047 |
Tale razstava čilijev @Plamenka, je zelo dobra ideja, morebitno pokušino omakic pa bi bilo po moje potrebno še malo dodelati
LP
Sušenje čilija
Pajo, izgleda, da bom šel po tvoji poti .
Včeraj zvečer sem vklopil sušilec, nastavil na 50 °C in po cca 15 urah, niti približno niso bili suhi . Zaenkrat so samo "implodirali", skrčili so se, nekateri postali so tako majhni, da so padali skozi mrežo en štuk nižje .
En velik za precej redek raster v pladnjih; stari sušilec ima bistveno bolj gostega.
Kako naprej:
- sedajle je visoka zračna vlaga, verjetno je velika razlika, če je ob času sušenja nižja absolutna vlaga
- še enkrat sem videl, kako so tudi čiliji vodeni od stalnega dežja; že kar nekaj sem jih presušil skozi leta, pa se nikoli niso tako skrčili
- zanimalo me je tudi, koliko je natančna nastavitev temperature. V sredino sušilca sem dal temperaturni senzor, ki je pri nastavljeni temperaturi 50 °C prilezel do 45 °C.
Danes bom temperaturo nastavil na 65 °C, kar naj bi bilo realno nekje pod 60 °C,
v bodoče bom parametre še preverjal .
LP_________________mfranc
Pajo, izgleda, da bom šel po tvoji poti .
Včeraj zvečer sem vklopil sušilec, nastavil na 50 °C in po cca 15 urah, niti približno niso bili suhi . Zaenkrat so samo "implodirali", skrčili so se, nekateri postali so tako majhni, da so padali skozi mrežo en štuk nižje .
En velik za precej redek raster v pladnjih; stari sušilec ima bistveno bolj gostega.
Kako naprej:
- sedajle je visoka zračna vlaga, verjetno je velika razlika, če je ob času sušenja nižja absolutna vlaga
- še enkrat sem videl, kako so tudi čiliji vodeni od stalnega dežja; že kar nekaj sem jih presušil skozi leta, pa se nikoli niso tako skrčili
- zanimalo me je tudi, koliko je natančna nastavitev temperature. V sredino sušilca sem dal temperaturni senzor, ki je pri nastavljeni temperaturi 50 °C prilezel do 45 °C.
Danes bom temperaturo nastavil na 65 °C, kar naj bi bilo realno nekje pod 60 °C,
v bodoče bom parametre še preverjal .
LP_________________mfranc
Plamenka je napisal/a: |
Predlogi so dobrodošli. |
Težka bo... V mislih sem imel, da bi se pri taki degustaciji zagotovila tudi hrana h kateri pašejo čili omakice (pica, meso z žara, testenine, riž, krompir v raznih oblikah...). Konec koncev omakic vendarle ne jemo samih, tako kot oni reklamni "degustatorji" na You Tube, temveč v kombinaciji z drugimi jedmi. Šele ko ocenimo skladnost z neko glavno jedjo/prilogo lahko rečemo, če je naš "zvarek" res OK, ali pa bo po kratkem postopku romal med odpadke.
Saj vem, drag in kompliciran hec... zato sem na prejšnji strani tudi napisal, da bi to bil dokaj velik organizacijski zalogaj.
LP