Tudi meni je bila všeč, sam kaj ko ne gre gojiti preveč sort naenkrat. Imam pa še vedno nekaj semen, starih tam 4 -5 let. Bom sprobala, če sploh še kali.
Moja koruza zgleda v redu, ni kalila v notranjost, res pa je da nisem vseh storžev zružila.
AA, spomni me čez čas, da ti pošljem nekaj svežih semen, da boš oboja lahko spomladi sejala in primerjala kaljivost. Meni starejša semena letos niso kalila..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig Dostop do spletne ankete: https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Letos sem prvič spoznal to bolezen. Za nevajenega opazovalca je na pogled skoraj strašljiva nadloga. Ugotavljam, da je ne samo užitna, pač pa še draga kulinarična specialiteta. Zanimivo. Več o tem tukaj.
Nazadnje urejal/a juglans 02 Okt 2014 22:28; skupaj popravljeno 1 krat
Ad. 1 to glivo poznam iz domačih njiv. Bila je redka, se nam je pa vsem zdela prav nagravžna. Seveda smo jo odkrili šele ob pobiranju koruze, ko je bila že črna in mehka, bljak.
Ad. 2 je to koruza z rdečim zrnjem? In lepimi dekorativnimi listi .
O, včasih se jo je našlo vsako leto, posebej ob robovih njiv. Dobre fotke. Smem kako uporabiti v pedagoške namene, juglans? Je bolj avtentično, če poznaš vir..... (vidim, da si tudi malo voajerja)
Pod 1, pri nas letos te gobe na koruzi skoraj ni. Saj je značilna za sušna področja obdobja, takrat se še bolj razbohoti. Letos sem našla samo en primer in to na perujski, drugje ne. Sem pa jo že tudi probala in mi je odlična, nekako spominja na zrnja sladke koruze. Med drugim vsebuje vanilin in glokozo. So jo gojili že azteki. Nisem pa uspela kaj pripraviti z nje, saj jo zmeraj prepozno opazim in že postaja črna. Ko sem pred leti iskala kaj več o njej, mi je najprej tale članek padel v oči Koruzna bulava snet in v njem povezava na recepte V Mehiki se imenuje Huitlacoche oziroma Cuitlacoche.
Pod 2, ali misliš na barvo listov Tudi pri meni se je letos zgodilo. Sem pomislila na preveč moče in morda zaradi tega kakšno hranilo manjka. Ena zgodnejših slik:
@metuljc; ti kar uporabi posnetke, saj svet stoji na mladih in se na teh področjih ne sme šparati. Pa kakšne dobre ocene jim podeli. <-- to naj bo cena za moje dovoljenje. (Voaj..., ne, pač pa bolj zapeč...)
@Aye-Aye; jaz sem pa ravno to leto prvič spoznal to reč in še to prepozno, da bi poizkusil kako izpade skozi "usta". Skratka zanimivo.
"Variegata" tip rastline je iz trdinke, ki jo gojim. Sem shranil štok in bom naslednje leto poizkusil s srečo, ter upal, da pridelam novo sorto. "Pisano listna koruza" Sicer pa je bil letos zelo lep-obilen pridelek, nič koruznega hrošča in zelo malo vešče in ostalih črvov, ki jedo zrnje.