Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Jalapeno
Hja, okrog skovilov pri Jalapenu (in ostalih čilijih), teoretičnih in praktičnih , tudi meni še ni vse jasno. V principu naj bi z več temperature in sonca čiliji pridobivali ostrino - potem me pa v deževnem mesecu opali kak "Extra strog" .
Zna biti odvisno tudi od sestave substrata in njenih parametrov, vsebnost mikro in makro elementov, pa pH ...
Pred leti sem prideloval hudo pekoče feferone, pa šalotko n.pr., kjer sem na grede dodajal kameno moko, bolje rečeno glino Bentonit. Malo sem pozabil na njegovo uporabo, in je možno da ga drugo leto zopet probam. Zakaj je deloval ne vem; je pač vsestranska zadeva. Lahko je zvišal pH zemlje, sam ima pH 8,0 in je možno, da je pozitivno deloval na skovile, med drugim. Za pH, ki najbolj ustreza čilijem je tudi veliko teorij, žal ; zasledil sem mnenje, da predvsem indijski čiliji (Bhut Jolokia itd.) zahtevajo višji pH ...
Meni se vedno zgodi, da proti koncu sezone čiliji začnejo zažigati .
LP_________________mfranc
Zna biti odvisno tudi od sestave substrata in njenih parametrov, vsebnost mikro in makro elementov, pa pH ...
Pred leti sem prideloval hudo pekoče feferone, pa šalotko n.pr., kjer sem na grede dodajal kameno moko, bolje rečeno glino Bentonit. Malo sem pozabil na njegovo uporabo, in je možno da ga drugo leto zopet probam. Zakaj je deloval ne vem; je pač vsestranska zadeva. Lahko je zvišal pH zemlje, sam ima pH 8,0 in je možno, da je pozitivno deloval na skovile, med drugim. Za pH, ki najbolj ustreza čilijem je tudi veliko teorij, žal ; zasledil sem mnenje, da predvsem indijski čiliji (Bhut Jolokia itd.) zahtevajo višji pH ...
Meni se vedno zgodi, da proti koncu sezone čiliji začnejo zažigati .
LP_________________mfranc
Naj dodam še eno vrsto Jalapena in sicer Summer Heat.
Plod izredno lep, debel, čokat. Povrhnjica razpokana- ima strije bi se reklo.
Značilnost sorte Jalapeno Summer Heat je, da je izrazito debelostenski.
Po laični oceni približno 5mm, oziroma podobna debelina kot pri kakšni večji papriki.
Ravno zato je izredno sočen in kar slišno poka, ko ga grizemo ( torej nekako hrustljav je) .
Semen je polno od peclja do konice, kar je tudi posebnost, ker drugi Jalepeni imajo seme bolj pri peclju in je spodnji del ploda votel - prazen.
No zaradi take razporeditve semen je enakomerno pekoč po celi dolžini ploda.
Okus je pa za prste polizat. Sploh ni tako "parfumiran" temveč deluje zelo osvežilno in sočno. Vonj morda bolj podoben kakšni večji papriki ob tem pa ponuja zmerno ostrino, ki je všeč tudi začetnikom.
Sam bi imel raje več ostrine vendar Jalapeni ne slovijo, kot hudo ostre zadeve.
Aha, tukaj pa še fotka:
Plod izredno lep, debel, čokat. Povrhnjica razpokana- ima strije bi se reklo.
Značilnost sorte Jalapeno Summer Heat je, da je izrazito debelostenski.
Po laični oceni približno 5mm, oziroma podobna debelina kot pri kakšni večji papriki.
Ravno zato je izredno sočen in kar slišno poka, ko ga grizemo ( torej nekako hrustljav je) .
Semen je polno od peclja do konice, kar je tudi posebnost, ker drugi Jalepeni imajo seme bolj pri peclju in je spodnji del ploda votel - prazen.
No zaradi take razporeditve semen je enakomerno pekoč po celi dolžini ploda.
Okus je pa za prste polizat. Sploh ni tako "parfumiran" temveč deluje zelo osvežilno in sočno. Vonj morda bolj podoben kakšni večji papriki ob tem pa ponuja zmerno ostrino, ki je všeč tudi začetnikom.
Sam bi imel raje več ostrine vendar Jalapeni ne slovijo, kot hudo ostre zadeve.
Aha, tukaj pa še fotka:
Eeh, če bi imel prostor, bi vsaj za probo posadil najmanj nekih 5 - 7 sort Jalapena.
Npr.:
- biker billy
- early
- jalapeno M
- jalapa
- mitla
- mucho nacho
- purple
- Numex Vaquero
Ker nimam prostora, se samo penim kot pralni prašek , ob kontradiktornih podatkih s spleta, kjer z roko v roki "mešajo" gojitelji in proizvajalci.
Prvim ne zamerim, ker imamo različne okuse, pa različne pogoje za vzgojo itd. Drugim pa tudi ne, saj če proizvajalci ne bodo hvalili ...
Tako sem za vse naštete sorte že našel podatke, "da glava peče" in ja, če mi bo vse skupaj preveč obležalo v želodcu, bom počasi, vsako leto po eno sorto poskusil priti malo bolj na čisto ...
Variantno tudi tako, da grem v kooperacijo s kom, ki ima kak m2 grede viška in interes seveda .
Zadnji našteti, Numex Vaquero mi je padel v oči, ko zadnje čase brskam po čilijih ki jih označujejo z več imeni, recimo New Mexico peppers, Numex, in naj bi bile izboljšane stare sorte, pa tudi nove, pa križanci, pa F1 ...
Za imenovega je veliko možnosti, da ga probam naslednje leto; predvsem zelo izboljšana odpornost na bolezni, velik pridelek, konsistentna kvaliteta, okus, skovili .
Ni pa nujno da gre na probo, sem že našel tudi nič kaj navdušenih ocen .
Do spomladi bom še brskal .
LP_________________mfranc
Npr.:
- biker billy
- early
- jalapeno M
- jalapa
- mitla
- mucho nacho
- purple
- Numex Vaquero
Ker nimam prostora, se samo penim kot pralni prašek , ob kontradiktornih podatkih s spleta, kjer z roko v roki "mešajo" gojitelji in proizvajalci.
Prvim ne zamerim, ker imamo različne okuse, pa različne pogoje za vzgojo itd. Drugim pa tudi ne, saj če proizvajalci ne bodo hvalili ...
Tako sem za vse naštete sorte že našel podatke, "da glava peče" in ja, če mi bo vse skupaj preveč obležalo v želodcu, bom počasi, vsako leto po eno sorto poskusil priti malo bolj na čisto ...
Variantno tudi tako, da grem v kooperacijo s kom, ki ima kak m2 grede viška in interes seveda .
Zadnji našteti, Numex Vaquero mi je padel v oči, ko zadnje čase brskam po čilijih ki jih označujejo z več imeni, recimo New Mexico peppers, Numex, in naj bi bile izboljšane stare sorte, pa tudi nove, pa križanci, pa F1 ...
Za imenovega je veliko možnosti, da ga probam naslednje leto; predvsem zelo izboljšana odpornost na bolezni, velik pridelek, konsistentna kvaliteta, okus, skovili .
Ni pa nujno da gre na probo, sem že našel tudi nič kaj navdušenih ocen .
Do spomladi bom še brskal .
LP_________________mfranc
Malo je treba prebrskat po forumu, kjer je že veliko zapisanega. Odgovor na tvoje vprašanje pa je tukaj:
http://forum.gartlc.si/gartlc-about1284.html
http://forum.gartlc.si/gartlc-about1284.html
labia je napisal/a: |
Malo je treba prebrskat po forumu, kjer je že veliko zapisanega. Odgovor na tvoje vprašanje pa je tukaj: http://forum.gartlc.si/gartlc-about1284.html |
hvala, vendar v eni reviji je bil članek o čilijih, med drugim tudi je bilo omenjeno, da je Jalapeno enoletnica oz. da se ne da "prezimit".
Sem pa ravnokar brskal po netu in najdel na forumih slike od večletnih Jalapenotih
Nič, letos bom prvič poskušal prezimit Habanerota in Jalapenota...pogoje bo imel dobre
Koliko se jaz vem kaj o čilijih se da prezimiti use. Samo nekatere lažje nekatere pa težje. Velikokrat tudi v strokovni literaturi zaslediš da so čiliji enoletnice. Kar je tudi pravilno. V naših pogojih ne uspevajo več kot 1 leto saj je pozimi premrzlo za njih. Zato se jih pa da prezimit da jih imaš več let. Isto kot z nekaterimi okenskimi rožami._________________LP seba993