Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
BIM = koristni lokalni mikrobi ; kultiviranje in uporaba
Bryan sploh nima več računa na YouTube.
Hm?
Glede BIM (tekoči koncentrat) -
Prosim, da to storite vsi, ki ste dobili BIM (tekoči koncentrat v plastenkah).
Previdno odprite, malo bo mogoče čez šlo (podstavite kakšno posodo, da ne bo šlo v nič), in potem tekočino pustite kakšen dan na odprtem.
Zaradi časovne stiske tekočega koncentrata nisem popolnoma dokončal, zato še vedno fermentira, sploh, če je na sobni temperaturi.
Tole še manjka:
6. korak; ... in tekočino nalijemo v končne plastenke.
Še vedno imamo na sobni temperaturi in ne zatesnimo plastenke - stvar še vedno malenkost fermentira in sprošča se pritisk, vidni so mehurčki.
7. korak; Kakšen dan kasneje, ko se mehurčki ne pojavljajo več, je koncentrat dokončan.
Plastenka s koncentratom se dobro zapre in se da nekam na hladno in temno.
Hm?
Glede BIM (tekoči koncentrat) -
Prosim, da to storite vsi, ki ste dobili BIM (tekoči koncentrat v plastenkah).
Previdno odprite, malo bo mogoče čez šlo (podstavite kakšno posodo, da ne bo šlo v nič), in potem tekočino pustite kakšen dan na odprtem.
Zaradi časovne stiske tekočega koncentrata nisem popolnoma dokončal, zato še vedno fermentira, sploh, če je na sobni temperaturi.
Tole še manjka:
6. korak; ... in tekočino nalijemo v končne plastenke.
Še vedno imamo na sobni temperaturi in ne zatesnimo plastenke - stvar še vedno malenkost fermentira in sprošča se pritisk, vidni so mehurčki.
7. korak; Kakšen dan kasneje, ko se mehurčki ne pojavljajo več, je koncentrat dokončan.
Plastenka s koncentratom se dobro zapre in se da nekam na hladno in temno.
Sedaj se bom pa vtaknila na zufov teritorij - zemljo
OPLEMENITEN BIM ZA VEČJE POVRŠINE
Čeprav sem mogoče za letos malo pozna, lahko pred mrazom in zmrzaljo še 2-3x tretiramo zemljo s tem pripravkom.
Tole je recept, ki dodaja in povečuje mikro aktivnost in lokalne glive na večjih površinah. V originalu so količine takšne:
- 125 gallon = 475 l vode
- 5 gallon = 95 l morske vode
- 6-7 lbs. = 3 kg sladkorja
- 2 l agrikulturna mineralna voda (??)
- pest rodovitne zemlje iz senčnega dela vrta - vrhnji 1 cm
- pest mešanice zemlje iz 3 različnih rodovitnih predelov
- 2 quarts = 2 l zmiksane trave
Mešanica naj stoji 18 do 20 ur.
- za nanašanje na zemljo je treba redčiti 10 krat
- za foliarno nanašanje je treba redčiti 20 krat
Uporabi naj se med dežjem ali tik pred dežjem ali zvečer ali zgodaj zjutraj.
Za najboljše rezultate naj se v 1 letu uporabi/nanese 8-10 krat.
*********
Ker so to enormne količine za 160 akrov zemlje, ki jih jaz nimam, sem zmešala tole:
- jupolova posoda = 15 l
- 1 l morske vode
- 0,12 kg sladkorja rjavega
- pest zemlje z vrta
- pest zemlje sem ukradla (čr... ups, ) deževnikom
- zufov BIM
- pest zemlje izpod korenin alfa detelje
- zmiksano mešanico trav - ni šlo drugače, kot da naberem posebne trave - rman, alfa deteljo s koreninami vred, preslico, gabez liste, vrba liste, koprive, regrat in nekaj čisto navadne trave
Mislim, da bo tole mix, ki bo gate trgal .
MORSKA VODA je zelo dobra za zemljo in pridelke:
- je bogata z natrijem in minerali in znanimi in neznanimi mikro hranili
- povečuje zdravje in metabolizem pridelkov
- dviguje nivo sladkorja v plodovih/sadju
Za uporabo na vrtu se redči 1:30 oziroma 3,8 l vode in 118 ml morske vode. Za sladkanje plodov/sadja naj bi jo foliarno nanašali 2x: 1 mesec in 20 dni pred dozorelostjo/nabiranjem/pobiranjem.
Tako da naslednjič, ko boste šli v Koper na kapučin - ne pozabite nabrati morske vode
OPLEMENITEN BIM ZA VEČJE POVRŠINE
Čeprav sem mogoče za letos malo pozna, lahko pred mrazom in zmrzaljo še 2-3x tretiramo zemljo s tem pripravkom.
Tole je recept, ki dodaja in povečuje mikro aktivnost in lokalne glive na večjih površinah. V originalu so količine takšne:
- 125 gallon = 475 l vode
- 5 gallon = 95 l morske vode
- 6-7 lbs. = 3 kg sladkorja
- 2 l agrikulturna mineralna voda (??)
- pest rodovitne zemlje iz senčnega dela vrta - vrhnji 1 cm
- pest mešanice zemlje iz 3 različnih rodovitnih predelov
- 2 quarts = 2 l zmiksane trave
Mešanica naj stoji 18 do 20 ur.
- za nanašanje na zemljo je treba redčiti 10 krat
- za foliarno nanašanje je treba redčiti 20 krat
Uporabi naj se med dežjem ali tik pred dežjem ali zvečer ali zgodaj zjutraj.
Za najboljše rezultate naj se v 1 letu uporabi/nanese 8-10 krat.
*********
Ker so to enormne količine za 160 akrov zemlje, ki jih jaz nimam, sem zmešala tole:
- jupolova posoda = 15 l
- 1 l morske vode
- 0,12 kg sladkorja rjavega
- pest zemlje z vrta
- pest zemlje sem ukradla (čr... ups, ) deževnikom
- zufov BIM
- pest zemlje izpod korenin alfa detelje
- zmiksano mešanico trav - ni šlo drugače, kot da naberem posebne trave - rman, alfa deteljo s koreninami vred, preslico, gabez liste, vrba liste, koprive, regrat in nekaj čisto navadne trave
Mislim, da bo tole mix, ki bo gate trgal .
MORSKA VODA je zelo dobra za zemljo in pridelke:
- je bogata z natrijem in minerali in znanimi in neznanimi mikro hranili
- povečuje zdravje in metabolizem pridelkov
- dviguje nivo sladkorja v plodovih/sadju
Za uporabo na vrtu se redči 1:30 oziroma 3,8 l vode in 118 ml morske vode. Za sladkanje plodov/sadja naj bi jo foliarno nanašali 2x: 1 mesec in 20 dni pred dozorelostjo/nabiranjem/pobiranjem.
Tako da naslednjič, ko boste šli v Koper na kapučin - ne pozabite nabrati morske vode
- lpmami
- Prispevkov: 8375
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
zuf je napisal/a: |
"Kam pa greš?" "Na morje, po morsko vodo!" |
zuf je napisal/a: |
Vse filmčke od Bryana mam jaz na disku, jih bom ob priliki nekam naložil. |
Bravo! Ko sem prebrala, da so umaknjeni z interneta, sem pomislila, da mogoče si jih pa shranil. Res skrben, hvala!_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
zuf je napisal/a: |
Zanimiv recept, kje pa si to dobila? |
Našla sem ob eni moji nabiralni akciji po netu. Ob prilikah iščem nove informacije, ki jih bom pregledovala med zimo.
Včasih že prej kaj pogledam, če je sploh vredno shranjevanja, če sploh vsebuje kaj učne vsebine ....
Zgornji recept je na koncu dokumenta, ki se naloži če vneseš tale naslov:
community.eonpermaculture.ca/sites/default/files/imos.doc
Medtem ko se ljudje iz dopusta radi vračajo s travarico, midva z možem vedno nabereva slanarico .
mislim, da to z morsko vodo po logistiki "užitka rastlin" kar drži. npr. tamariska čudovito uspeva kakšen meter od obale kjer jo zagotovo pri neurjih morska voda zalije in to pošteno večkrat na leto. torej dokazano, (ne po moji pameti) da ji je dobro včasih "zasolit". motar sploh ne raste drugod kot je dlje od morskega vala in je verjetno še kakšen dokaz da jod itd v morski vodi naredi dobro rastlinam enako kot nam ljudem. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Zuf, nimam pojma, kako sem lahko spregledala tvoja navodila, kaj narediti naprej s tekočim koncentratom BIM, ki si mi ga dal na srečanju .
In potem sem samo dodala tri dele vode in postavila na okensko polico.
Prejle sem šla pa to temo še enkrat brati in našla, da bi morala ta mešanica en teden stati na sobni temperaturi . Kaj naj pa zdaj? Misliš, da so bogi mikroorganizmi umrli, ker jih je zeblo? Kako lahko vidim, če so še v redu?_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
In potem sem samo dodala tri dele vode in postavila na okensko polico.
Prejle sem šla pa to temo še enkrat brati in našla, da bi morala ta mešanica en teden stati na sobni temperaturi . Kaj naj pa zdaj? Misliš, da so bogi mikroorganizmi umrli, ker jih je zeblo? Kako lahko vidim, če so še v redu?_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)