Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Popolnoma domač BOKAŠI posip

Odgovori
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Vprašanja in odgovori glede izdelave bokashi/organko posipa

Citiram:
včeraj sem malo poškilila v posodo, ker sem nestrpna in me zanima kaj se dogaja.

Za drugič tega ne priporočam.
Bolje pustiti na miru do konca, navsezadnje delaš posip, ki temelji na mikroorganizmih, ki uspevajo brez zraka.

Citiram:
imam občutek, da so sedaj po desetih dneh otrobi bolj vlažni kot takrat ko sem jih natlačila v posodo. plesni ni nobene opaziti. vonj je prijeten, malo po kislem. Upam da je to OK.

Kaže dobro, ampak drugič več strpnosti. Smile
Jaz delam posip en mesec.

Citiram:
Sedaj pa me zanima, ali je boljše da ga posušim pred uporabo ali pa lahko uporabljam kar takega vlažnega. In pa nisem prepričana, kaj se dogaja s drobnoživkami v času sušenja, ki drugače kot na zraku ni izvedljivo.

Posip uporabljam vlažen.
Jaz mam za sprotne potrebe posip v literski posodici od kislega zelja/repe ipd, ki jo lahko zaprem s pokrovom takoj po uporabi.
V posodico posip natlačim, tako je manjša možnost, da se pokvari, pa še več ga gre v posodico.
Ostalo večjo količino pustim v vedru, kjer sem posip naredil, prav tako ga nazaj potlačim in zaprem.

Sušil sem ga samo enkrat, pa se mi ne zdi potrebno.
Suši se lahko na zraku, soncu ali kakšnemu drugemu viru toplote, krušna peč npr.
Drobnoživke grejo pri sušenju povečini v mirovanje.

Citiram:
Pa še eno vprašenje: nekje v tvojih zapisih sem prebrala, da je organko tekočina zelo podobna EM koncentratu. Sedaj pa nadalje razmišljam, ali lahko to tekočino uporabim za pripravo organko posipa ali je boljše, da si pripravim BIM koncentrat.

Za najboljši možen posip uporabi BIM, organko tekočino pa uporabi za odtoke, rastline ipd.
tajana

Odgovor Napisal/-a tajana »

Zuf, hvala za odgovor. Se strinjam, da to moje "škiljenje" ni bilo dobro. Saj naslednjič bom bolj strpna. Sedaj pa bom šla v akcijo in pripravo BIM koncentrata. Zelo rada pripravljam, jaz temu rečem, da se igram, razne pripravke in na novo poizkušam, kako potem deluje na mojem vrtu.
Tale organko posim, ki se pripravlja, pa bom sedaj pustila se ene dva tri tedne. In potem začela uporabljati kot posip v organko košu. Ce bo deloval tako kot kupljeni posip, potem sem uspela. Bom poročala._________________CARPE DIEM
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Vprašanja v zvezi z bokashi/organko kompostiranjem sem prekopiral tukaj sem - bokashi kompostiranje.

tajana, naj ti posip dobro uspe in služi... prav tako vsi ostali zvarki. Smile
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Naredila sem si domaci posip. Hranim ga vlaznega, v kozarcu zelo potlacenega. Deluje zelo dobro._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

A posip si naredila iz tistih zvarkov, ki sem ti jih dal takrat na delavnici pri nam?
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

zuf je napisal/a:
A posip si naredila iz tistih zvarkov, ki sem ti jih dal takrat na delavnici pri nam?

Tistega sem žal založila Crying or Very sad Embarassed
Naredila sem en posip iz tropa domačih drobnoživk, ki sem jih ujela na kuhan riž, in drugega kar iz kupljenega posipa Organko. Vse delam v manjših, eksperimentalnih količinah, ne ravno laboratorijskih, pač pa kuhinjskih._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Danes sem malo čaral.
Z domačim BIM sem navlažil otrobe, dodal nekaj malega vermikomposta in navadnega komposta ter zrakotesno zaprl v sod.

V vkopani štali s konstanto temperaturo 18-dnevno kompostiram in ravno danes je bil dan, ko sem kup spet premetal - vročina!!! Smile
Kup premečem vsak drug dan, še malo pa bo gotov.
Sod je v topli obleki, da bo bokashi posip dobro ratal.

zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Tisti, ki ste dobili posip na srečanju, je dobro ratal?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Nisem ga še odprla, da se ne bi pričel kvariti. Po enem mesecu sem ga postavila na hladno, da grejo drobnoživke na zimsko spanje Wink . Spomladi, ko se ogreje, bom poročala.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

zuf, fantastično je ratal Smile.
Kakor se posodica prazni in je več zraka notri, se začne na vrhu delati drobna bela plesen - sedaj že vemo, da je to dobro Wink .

Ravno danes sem razmišljala, kako si ga ravno prav navlažil in tako dobro natlačil, da traja in traja ..... majstr si!
Odgovori