Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čebulnice in gomoljnice, (ne)varne pred voluharjem
Voluhar ne mara suhe zbite zemlje in vonja po česnu,ter limoni.Ne mara prepiha,zato lahlo odrežemo steklenicam (plastičnim) dno in jih nastavimo tam,kjer ima rove,ne mara pa tudi hrupa,ki ga lahko naredimo,da v zemljo zabijemo kovinski drog in ko gremo po vrtu nekaj krat udarimo po njem,seveda jih mora biti več,tako steklenic,kot drogov.
Nasvetov, kako se znebiti voluharja je veliko, slišal sem jih že veliko, pa ne vem čisto, kako delujejo, oz. bolje, zakaj ne delujejo. Veliko smo jih že preizkusili, ampak vrt imamo na robu večjega kompleksa travnikov, njiv itd., ni ob hiši sredi mesta, zato tudi voluharjev ne manjka.
Za nemške perunike nisem vedel, ampak ja, saj vsak hudič v sili še muhe žre . Cesarski tulipani so pa tudi pri nas zmanjkali kar naenkrat .
Za nemške perunike nisem vedel, ampak ja, saj vsak hudič v sili še muhe žre . Cesarski tulipani so pa tudi pri nas zmanjkali kar naenkrat .
Težko je z zagotovostjo opredeliti kaj mu je všeč in kaj ne.Jaz naprimer vsaj zaenkrat z njim nimam težav,pa imam kar nekaj čebulic,(upam da ostane tako tudi v bodoče),pomojem je tu še več ostalih dejavnikov,ki vplivajo na njegovo prisotnost:
Kvaliteta zemlje-bolj ko je pognojena,razrahljana več možnosti je da se naseli
Voda-rad se naseli v bližini vode
Hrup-manj je hrupa več je možnosti,da bo prisoten(je plašen)
Še bi se lahko naštevalo,ogromno dejavnikov,ki ga motijo in jih ne mara.Jaz poskušam,nekatere njegove slabosti obrniti v svojo korist.
Kvaliteta zemlje-bolj ko je pognojena,razrahljana več možnosti je da se naseli
Voda-rad se naseli v bližini vode
Hrup-manj je hrupa več je možnosti,da bo prisoten(je plašen)
Še bi se lahko naštevalo,ogromno dejavnikov,ki ga motijo in jih ne mara.Jaz poskušam,nekatere njegove slabosti obrniti v svojo korist.
-
Moja cvetlična gredica je pred blokom, veliko otrok teka okrog, z obe strane je vaška cesta,vratič je tudi na enem delu in polno divjega česna ki ga tudi pulim,da se ne razrase preveč.Torej,po vsem zgoraj naštetem bi moglo biti skoraj sigurno pred voluharjem.Izid pa je tak, lani so cvetela 103 tulipana naenkrat, tiste ki so cveteli prej in potem nisem štela,in 9 lilij,letos spomladi sem imela eno lilijo in tri tulipane in veliko rovov.Nekje sem brala da bi čebulice sadili v kostanjeve ježice a ne razumem kako jih obrniti(ježice)da tulipan rase a voluhar ga ne more pojest?
Verjetno se tudi voluhar prilagodi vsemu,kar ga moti,da pride do hrane.Glede kostanjevih ježic pa mislim,da se naložijo okrog čebulic a pomojem mnenju hitro sprhnijo oziroma segnijejo.Verjetno najboljša rešitev je čebulice saditi v mrežice,a žal je to finančno za marsikoga preveč,sploh če to ni 10-20 čebulic.
Recimo Arum je že eden takšnih, ki jih voluhar dejansko ne je.
Nasprotje temu pa je Topinambur. Tega obožuje.
Glede česna pa je moja izkušnja prav zanimiva.
Vsako leto ostanejo kakšni drobižki v zemlji in ti se tekom zime nenavadno "selijo" po vrtu in bližini komposta. Tako sem se letošnjo leto ogibal ene česnove rastline ob kompostu. Bila je zelo lepa in obetala je veliko. A glej ga vraga, nekega dne, ravno ko sem ga občudoval v njegovi lepoti in čvrstosti, ga pred mojimi očmi prične hrustati voluhar. Od začetka, do konca. Stebelce oziroma listje se je le nagnilo, kot bi ga potaknil v kakšno vazo.
......... in sva šla, vsak po svoje.
Nasprotje temu pa je Topinambur. Tega obožuje.
Glede česna pa je moja izkušnja prav zanimiva.
Vsako leto ostanejo kakšni drobižki v zemlji in ti se tekom zime nenavadno "selijo" po vrtu in bližini komposta. Tako sem se letošnjo leto ogibal ene česnove rastline ob kompostu. Bila je zelo lepa in obetala je veliko. A glej ga vraga, nekega dne, ravno ko sem ga občudoval v njegovi lepoti in čvrstosti, ga pred mojimi očmi prične hrustati voluhar. Od začetka, do konca. Stebelce oziroma listje se je le nagnilo, kot bi ga potaknil v kakšno vazo.
......... in sva šla, vsak po svoje.
Citiram: |
Torej, iščemo rastlino, ki ne samo da je voluhar ne bo jedel, ampak bo tudi ščitila rastline v bližini. A je ta kačnik tak? Pa vratič? |
Ne bi rekel, da bo arum ščitil vse okoli sebe. Namreč svoje dni sem ga imel podivjano zasajenega na kompostu, kjer je noro rastel. Največji gomolji so imeli premera 30 cm. Okoli njih pa je bilo vse prevrtano od voluharja in bi rekel, da ga niso ravno odvračali od življenja v neposredni okolici.
Bo sicer malce izven teme, a kljub vsemu. Voluharja naj bi odganjale dature. Jok brate, nič od tega. Letos mi je voluhar "poštemal" celo špuro lubenic (cca 15m) Vse do ene, vmes pa so rastle dature.
Se bojim, da univerzalne rešitve ne bo. Kakor mi, morajo tudi oni živeti in preživeti, ter se tako pač prilagajajo na vse bolj ali manj ugodne okoliščine. Nekako v stilu: "vsili vrag še muhe žre".