Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Figa, smokva - Ficus carica

Odgovori
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Pep, ne obupat; mogoče bo v kratkem kak potres Laughing .

LP_________________mfranc
mfranc

Optimist je napisal/a:
mfranc, imaš ti povečini fige v loncu? Zaradi prostorske stiske al zaradi prezimnosti?

Optimist, predvsem zaradi prostora, žal ... Rolling Eyes

Je pa to tudi dober način prezimitve, sploh za hladnejše kraje.
Američani, ki so malo "utrgani" Laughing , gojijo fige v loncih v čisto severnih krajih; pogoj za tako vzgojo je seveda primeren prostor za zimovanje. Sam ga ne premorem, pomagam si tako, da lonce s figami postavim tik do terase in jih malo prekrijem.

Optimist je napisal/a:
Na vrtu mi je namreč ena figa ušla tja čez 3m. seveda jo bo slej al prej zima sama skrajšala, pa vendar.

Ne boš verjel, me resno daje, da jo prepustim kaki hudi zimi, da enkrat v življenju pomrzne do tal Cool , in jo potem na novo sfriziram.

Optimist je napisal/a:
Še to, nekje tu gor se mi zdi da sem prebral da se fige obrezuje. Me zanima kdaj in kaj je pri obrezovanju fig pomembno....

O obrezovanju fig je več mišljenj. Staro je, da se figa pusti kot jo je bogec ustvaril, torej neobrezana Rolling Eyes . Če imaš vinogradniško klimo, potem to sploh ni problem. No ja, kak sanitarni ukrep, odstranitev polomljenih ali pregostih vej je še vedno dobrodošel. Pa dogaja se to, kar je Metuljc omenila, višja nadstropja so namenjena ptičem Cool .

Če je potrebno figo zaščititi, je visoka figa zelo težko obvladljiva in jo je dobro znižati. Pa tudi nov pristop k oblikovanju, je v osnovi krajšanje, da se drevo obdrži v kondiciji za vsako letno rodnost, in zdravje. Nekako tako kot se vzgajajo vsi negovani sadni grmi in drevesa in odvisno od vrste sadja.

Tudi meni je postala Violeta neobvladljivo prevelika, žal bolj zaradi omejenega prostora; drugače bi jo pustil takšno kot je.
Spomladi sem jo močno porezal nazaj, polmetrske do metrske poganjke sem rezal stran, pa je sedajle zopet prevelika Rolling Eyes .

Moram do pomladi res najti kako dobro prakso oblikovanja in se jo držati.

Je pa hudič v detajlih, z vsakim obrezovanjem zgubiš (kratkoročno) pridelek in to je tisto kar nas (mene Cool ) odvrača od rezi.

Optimist, spomni me spomladi, moram malo osvežiti teorije obrezovanja Wink

En način se vidi na tej sliki http://www.hauenstein-rafz.ch/de/_img/_inhalt/_bilder_neu/Ficus-Violetta-Spalier_1-kl.jpg priporoča ga gojitelj Violete; lahko tako režeš tudi grm ali drevo, torej nove poganjke skrajšaš na nekaj brstov.

Meni je všeč varianta, da vsako leto porežeš polovico poganjkov do tal. Torej režeš naizmenično, s tem imaš na grmu samo dvo in enoleten les! Grm ni višji kot je visok dvoletni les, imaš pa teoretično na dvoletnem lesu oba rodova pridelka, na enoletnem pa pač en rod.

babaco

Odgovor Napisal/-a babaco »

Kljub slabim obetom zaradi muhe, nekaj vendarle je.
Pobiramo jih že 40 dni, pa še bodo.
lovor

Odgovor Napisal/-a lovor »

Premamili ste me tule s pisanjem o figi Nordland in sem jo šel kupit k Breskvarju. Le glejte, da bo res tako dobra po okusu in uspešna pri dozorevanju plodov v naših krajih kot tule navajate, če ne. Evil or Very Mad Glede prezimne trdnosti pa niti ne vem, ali mi bo pomembna, saj še nisem odločen, ali ostane v loncu ( menda je precej zgoščen grm), ali gre v vrt.
mfranc

Babaco, boš moral ob cesti postaviti kakšen štant Laughing - ali odpreti osmico ... Cool .

Je ravno danes žena rekla, kako ni verjela, da bo dozorelo toliko fig. Je kar veselo-žalostno pogledat Wink Violeto, ker je tako oskubljena.

cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Joj babaco, da sem jaz tvoja soseda, ne bi ti imel kaj fotkat! Smile Smile Smile_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Tole se mi dogaja! Confused Panache Idea
Kje so proge pa rumena barva??? Malo morgen da bo ta kdaj Panache ali pač?? mfranc, Babaco?

_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
mfranc

Optimist, čudna so božja pota - ali po domače, nekdo ga je nekje .... zamočil Very Happy .

Je pa blazno sexapilna figica! srčki

Laughing_________________mfranc
babaco

Odgovor Napisal/-a babaco »

Optimist, Panache ni, saj morda še bolje, pri meni ta sorta zelo pozno zori ali pa ne dozori.
Mfranc, res je fletna, nimava jo še. Wink
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

mfranc je napisal/a:

Je pa blazno sexapilna figica! srčki

Laughing

Res je Smile . Optimist, a bi bil žalosten tudi, če bi namesto naročenega in plačanega fičota za isti denar dobil mercedes Wink Laughing Laughing Laughing . Kaj pa okus?
Odgovori