Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Zelje - Brassica oleracea L.

Odgovori
vodenka

Odgovor Napisal/-a vodenka »

Ena velka žalost jaz sem se borila s tistimi rumeni hroščki neč kolkrat posipala s pepelom pa ni bilo uspeha glave so malo večji od moje pesti ko prerežem glavo ja okrog zelja polno gnilobe ,eni so šprical z biokilom imajo zelo lepega

Sem pa bila spomladi na predavanju naše velke stakovnjakinje in pravi da zelje v Avstriji in na Hrvaškem zaščitijo tako da pol metra nad zeljem naredijo tunel in prekrijejo z čist navadnim blagom za zavese tako ne pridejo globalazacijski hroščki in še kakšne druge golazni.Tako da drugo leto sprobam še ta izum Laughing
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Čas za sajenje poznega zelja sem letos zamudila. Očitno je bila to kolateralna škoda zelo dobrega pridelka zgodnjega zelja in ohrovta Wink Ko sem na tržnici iskala sadike, mi je prodajalka rekla, da sem že prepozna. Da pa lahko sadim "ta špičasto zelje", ki da bo še naredilo. In sem ga kupila in sadila, in je raslo in raslo ... in zraslo v zračno čipko Evil or Very Mad Očitno tudi gosenice dobro klekljajo Crying or Very sad _________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
babaco

Odgovor Napisal/-a babaco »

Meni je popokal, isto tudi glavnati ohrovt.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Jaz sicer imam "ta špičasto zelje" na vrtu, ampak ga čisto nič ne poznam. Si mislim, da zelje je pač zelje in imam rada njegov okus - malo me pa le firbec matra, kako veliko zraste, kako prenaša mraz, ... Ima kdo kaj več izkušenj z njim?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Ipmami, soseda ga goji tretje leto in ga ne more prehvaliti. Glave trde, odličen v solati in za kisanje in za kuhanje. In mi je prinesla 6 sadik in sem jih seveda posadila. Največjega sem izpulila prejšnji teden, ostale že prej. Za celo pest ga je bilo, največjega, na njem za ''pol vedra'' hroščkov in še za pol gosenic. Take izkušnje imam jaz z njim. Nasploh sem letos navdušena edino nad rdečim listnim ohrovtom, ostale kapusnice so obložene z golaznijo šle adijo.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Melona je napisal/a:
ostale kapusnice so obložene z golaznijo šle adijo.

Sad Crying or Very sad Crying or Very sad_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Kje, kako, na kak način in s kakšnimi triki in detajli shranjujete zelje za svežo uporabo?
Ali pa če se spomnite kako so to včasih delali...
Imamo vlažno, 8°C kmečko klet, pa tudi senik poln sena... nam to dvoje kaj pomaga?
Hvala vam!
Darso

Odgovor Napisal/-a Darso »

Ja, moja mama ima zelje zelo dolgo zunaj do zmrzali. Če še kaj ostane, ga z lopato odkoplje in z grudo zemlje vred da v jupolov hobuk in v tako klet. Seno ti lahko pride prav samo za mehko posteljico pri odlaganju glav zelja na polico, da spodaj ne začnejo gniti. lp D_________________Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home
vodenka

Odgovor Napisal/-a vodenka »

Nekje ga spravi kjer nima dosti vlage ,senik je primeren samo ko bo prišel mraz ga pa le daj notri v nek prostor kjer ni pretoplo in preveliko vlage ,pri meni gre do velkega mraza zelje potem pa sledijo vloženi kozarci do prvega regrata
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Torej, zmrznit ne sme, da je pol še dober...?
Odgovori