Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kompostiranje z deževniki - kompost deževnikov

Odgovori
zuf
Prispevkov: 1975
Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a zuf »

Poezija je napisal/a:
Še vedno pa ne vem, če se navadni in kalifornijski med sabo ne motijo oz. ali delajo v simbiozi.

Ne motijo se, čisto vredu se razumejo.

Poezija je napisal/a:
Danes sem nesla sestri naš nekoliko preparel konjski gnoj v vrečah in v vsaki vreči je bilo neverjetno št. navadnih deževnikov.

To niso navadni deževniki, to so kompostni deževniki, ki so prilagojeni na konjski gnoj.

Poezija je napisal/a:
Poraja se mi vprašanje ali je potem sploh smiselno začeti s kalifornijskimi glistami, ker bi se zmešale z navadnimi in bo zaradi tega hitrost proizvodnje humusa po vsej verjetnosti zmanjšana.

Kar se tiče denarja, ni smiselno uvajat kalifornjiskih, ker imaš domače kompostne že doma.
Če jih pa vseeno dodaš pa ne bo škodilo, eno leglo več lahko stvar samo pospeši.
Če dobiš čim večje leglo iz domačega vira, ne rabiš uvajat.
Poezija
Prispevkov: 1222
Pridružen: Po Jun 03, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Poezija »

No ta je pa nova, nisem vedela da so ti moji mali deževniki v gnoju druge vrste. Bili so majhni (mislila sem da je polno mladih) in rdečkasti. Ampak res, v teh vrečah z mojim gnojem je bilo toliko glist, da se mi je zdelo, kot da ji nosim deževnike in ne gnoj. Super nekaj novega vem. Hvala Zuf._________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
zuf
Prispevkov: 1975
Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a zuf »

Navadni deževniki živijo v zemlji, v koncentraciji svežih odpadkov ne preživijo, tako kot kompostni.
Če torej vidiš večjo količino deževnikov v svežih odpadkih (preperel gnoj še spada sem), so to gotovo kompostni.
Ko zmanjka odpadkov se kompostni deževniki preselijo ali pa poginejo, njihova jajčeca pa preidejo v dormanco.
Kravzlj
Prispevkov: 759
Pridružen: To Feb 18, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

Jaz imam sedaj že kakšne 2 meseca deževnike. Ravno prav, da imajo mlade.
Imam jih v zaboju nekje 90*50*40 cm, nekje četrt kubika materiala gre notri.
Pomembno je, da veste, da rabijo deževniki nek dom, in potem hrano. Ker prvo sem jih jaz mislil naseliti kar v hrano.
Za dom ponavadi vzamejo listje,slamo,narezan papir. .. jaz sem dal veliko pisarniškega papirja, zmletega. Pa malo listja, slame. Potem pa na vrh dodajam hrano. Več ali manj sem dodajal sadno pulpo ki ostane od stiskanja sadnih sokov. Dodal sem tudi nekaj krompirjevih odpadkov, ječmenov slad od izdelave piva. . .
Imam jih pa v kleti. Ker je samo 5 stopinj, sem jim naštimal 25w grelec pod dno, ki lepo ogreva zadevo. Prva runda pulpe je že lepo kompostirana.
Aja, začel sem pa s ene 10-15 l lepo predelane zemljice s kulturo ki je bila notri. Bi rekel da nekaj 50.000 deževnikov
Deževnikov še nimam za oddajat, bodo ko se še namnožijo

Tako na hitro. Imam pa še eno posodo s deževniki v sobi v omari, samo gre počasi. Ker je malo manjša kultura.
Pa še to, ko dobite deževnike, sem jaz počakal kak teden, šele potem začel dodajat hrano. Ali pa dodaš hrano, samo zelo majhne količine.

Lp Luka_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Kravzlj
Prispevkov: 759
Pridružen: To Feb 18, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

Kolega ki mi je dal deževnike, je tudi delal poskuse. Notri je dal zrel paradižnik, in spomladi je zelo dobro rastlo, ker je bilo fermentirano. Delal je v majhnih posodicah s parimi deževniki. Še malo hrane dodaš, imaš substrat poln semen._________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
zuf
Prispevkov: 1975
Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a zuf »

Neverjetno - sliši se jih, ko prideš bližje!
Mi jih imamo v banji, do polovice smo jo napolnili z uležanim govejim gnojem, zdaj pa pridno nalagamo kuhinjske odpadke in pokrivamo s suhim materialom.
Deževniki so se močno močno namnožili, lazijo drug čez drugega, čisti žur - v dobrih pogojih se njihovo število podvoji v enmu mescu, recimo 10 - 20 - 40 - 80 - 160 - 320 -...
Tale možnost z banjo je super, tudi čez zimo bo bolj na toplem v štali.
Komaj čakam spomladansko žetev komposta za vzgojo sadik ipd.
Bom zdaj naštimal še eno banjo in sicer z na pol zrelim kompostom, ki ga bodo deževniki dokončali in oplemenitili do spomladi.
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

Še ena moja izkušnja.
Spomladi sva kupila pri Biobrazdi vrečko z deževniki in domovanje za njih. So se dokaj hitro navadili na naju Smile in se začeli razmnoževat.
Pred kakim mesecem pa se mi je zazdelo, da jih je vedno manj in da so še preostali postali suhi in majhni Question .
Sem bila žalostna, ko sem dodatno na internetu prebrala, da včasih deževniki kar umrejo brez posebnega vzroka Question

Midva sva na srečo našla en vzrok Smile. Sladkor. Čez poletje so res dobivali bolj zelenjavo, zelenjavo, zelenjavo .... Pred kratkim so dobili večjo porcijo jabolk - bum! - spet veselo migajo, se debelijo in rastejo. Sedaj dobivajo še olupke kakijev - imajo žur kot zufovi Smile.

Ne pozabit jim kdaj posladkat jedilnika. Mislim, da je bilo pri najinih to vzrok životarjenja (seveda pa se lahko motim, ker ne znam komunicirat z njimi Confused Laughing )
aladin
Prispevkov: 953
Pridružen: Po Jun 17, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a aladin »

U, tole je pa koristno... sem jih pripeljal z gnojem domov, nekaj sem jih dal v hobuk, pa mi stalno uhajajo ven - sem jim dal samo travo in regačico za jest. Zdejle so pa dobili porcijo jabolk, bomo videli če pridejo kaj na površje (pod zastirko seveda).
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

aladin, držim pesti, upam, da so tvoji tudi sladki.
Če se le da, midva pustiva ostanke za njih 2-3 dni zunaj, da se gor že začnejo nabirat mikrobi, pa potem še delno nekaj te hrane pod njihovo zemljo potisneva oz. malo notri zamešava (kak naj to sploh opišem Shocked )
aladin
Prispevkov: 953
Pridružen: Po Jun 17, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a aladin »

Grem malo premešat vsebino hobuka... zgornje 2 cm. Saj si tako mislila, kajne?
Odgovori