Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Koruza - Zea mays

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17347
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Ali pa izkoristiti tržno nišo in mlado snet prodajati kot "kmečke gomoljike" . Eno bi najprej za test nesli kar šefu v Gostilno, da bi pripravil recepte Wink Laughing Laughing .
metuljc
Prispevkov: 9410
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

muha je napisal/a:
Ali pa izkoristiti tržno nišo in mlado snet prodajati kot "kmečke gomoljike" . Eno bi najprej za test nesli kar šefu v Gostilno, da bi pripravil recepte Wink Laughing Laughing .

Jaaaaaaaaaaaaaaaaa. to bi bila zabava (na naši strani, seveda). Morda bi celo jaz pogledala nekja minut te oddaje, kdo ve. Idea
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17347
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Pridelek koruze Morado:

- sadike so imele večinoma po 3 storže. Nekatere 3 samostojne, druge pa enega samostojnega in enega dvojčka.

- samostojni storži so bili lepo popolnjeni, velikost slečenih storžev pa neprimerljivo majhna v primerjavi z oblečenimi. Ne tako, kot pri naši običajni poljski koruzi, kjer je ličkanja za dobro pest.

- zares zrel je bil le en sam storž. Ampak po izkušnjah drugih in mojih lastnih, bodo verjetno kaljiva vsa semena.

Tole je rezultat prvega obiranja. Na prvi sliki v sredini sta lepo vidna dva storža-dvojčka:




Ostale bom pustila do slane, mogoče še kaj pozorijo. Ličkanje je pri vseh še zeleno.

Stranski produkt: pod ličkanjem je bilo še obilo svežih koruznih laskov, primernih za čaj. So že posušeni.
juglans
Prispevkov: 3384
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a juglans »

Zanimivo muha, lepo žametno vijolična je.

Notranjost zrna pa je verjetno le nežno vijolična, ... in če bi ob priliki lahko pokukala še tja, bi bil vesel podatka.

Pomišljam na vijola žgance Laughing , kako že, ... "antioksidant žganci". Cool
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17347
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

juglans, sem šla takoj prerezat par zrnc, sedaj, ko so še mehka. Trenutno je sredina bela, z rahlo zaznavnim vijoličastim nadihom, ima pa vsako zrno tudi malo liso rumenkaste barve, bi rekla, verjetno vpliv naše domače koruze. Bodisi od letos, ali pa od prej. A-A, so bila semena, ki sem ti jih dala, pridelana že pri tebi?

Ne vem, ali bo barva notranjosti zrna po sušenju ostala ista, se izgubila ali celo ojačala?
juglans
Prispevkov: 3384
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a juglans »

Hvala. Saj je kar logično, da je sredina belo/rumena, ker je govora o škrobu, če tako, laično predvidevam. Morda se tudi motim, kdo bi vedel? Ampak ostaja zunanji del, ki je vijoličen, in ta bi zagotovo obarval jed (moko). Vprašanje pa je, kaj bi ostalo od barve po termični obdelavi?

Si pa imela koliko rastlin te koruze? Tako po prvem vtisu, bi se jo naružilo tudi za v "lonec" (če bi je bilo vsaj kakšno zaplato) ali pač bolj za okras in eksperimentiranje s posebnostmi? Če odmislimo težavo dozorevanja seveda.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17347
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Imam 12 rastlin, doslej obranih je četrtina, ostala še zori. Nekaj bi se je nabralo. Če bi mlela doma, bi najbrž bilo za ene žgance, točneje težko ocenim. Dva storža, taka mehka a že izven tega, da bi iz zrnja pritekla mlečna tekočina, sem skuhala. Dobrega okusa, a nekoliko trdikasta. Mogoče je taka že vse od začetka, ali pa bi jih morala utrgat nekaj prej. Težko je določiti, ker so storži najprej čisto ozki in si ne upaš, potem je pa zrnje že pretrdo, čeprav je storž obdan še s čisto svežim listjem.

Sama je ne bom več sadila, čeprav je imela letos res ustrezno mesto: vlaga, zavetje, a bi na istem mestu česa drugega pridelala več. Bi pa bila dobra za oporo zoybovemu 4.metrskemu romunskemu fižolu, ampak rasti bi morala na bolj sončnem delu. V senci in vlagi je fižol ob koruzi slabo in pozno kalil in ni bilo skoraj nič od njega. Tudi fižol rabi svetlobo.
juglans
Prispevkov: 3384
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a juglans »

Hvala za odgovor. Letošnje leto tako ali tako ni bilo idealno za koruzo, je manjkala toplota. No, kovencionalne sorte so že obrodile bogato, vsaj tu doli okoli nas in je posledično temu primerna tudi odkupna cena. Crying or Very sad Verjetno pa je ta vijolična sorta malenkost poznejša in se tako pozna vsak odklon od idealnih razmer.

Glede določanja optimalnega stanja za kuhanje tudi jaz nisem povsem siguren kdaj in kako mora koruza zgledati, ker je takšne dejansko ne uporabljam. Enostavno jo zgolj meljem in nato nadaljujem v kuhinji, ... pravzaprav na krožniku. Embarassed

Skratka. Če je ne nameravaš več saditi, ali te potem lahko fehtam za nekaj semena? Bi poizkusil še jaz. Morebiti pa se še moja stara trdinka navzame kaj te vijolične barve.

Seveda se ne mudi za seme, do spomladi je še čas.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17347
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

juglans, si že na seznamu. Pošljem, ko se bodo semena primerno posušila.
babaco
Prispevkov: 919
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a babaco »

Jaz bi tudi pristavil lonček. Wink
Odgovori