Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Koruza - Zea mays
Pridelek koruze Morado:
- sadike so imele večinoma po 3 storže. Nekatere 3 samostojne, druge pa enega samostojnega in enega dvojčka.
- samostojni storži so bili lepo popolnjeni, velikost slečenih storžev pa neprimerljivo majhna v primerjavi z oblečenimi. Ne tako, kot pri naši običajni poljski koruzi, kjer je ličkanja za dobro pest.
- zares zrel je bil le en sam storž. Ampak po izkušnjah drugih in mojih lastnih, bodo verjetno kaljiva vsa semena.
Tole je rezultat prvega obiranja. Na prvi sliki v sredini sta lepo vidna dva storža-dvojčka:
Ostale bom pustila do slane, mogoče še kaj pozorijo. Ličkanje je pri vseh še zeleno.
Stranski produkt: pod ličkanjem je bilo še obilo svežih koruznih laskov, primernih za čaj. So že posušeni.
- sadike so imele večinoma po 3 storže. Nekatere 3 samostojne, druge pa enega samostojnega in enega dvojčka.
- samostojni storži so bili lepo popolnjeni, velikost slečenih storžev pa neprimerljivo majhna v primerjavi z oblečenimi. Ne tako, kot pri naši običajni poljski koruzi, kjer je ličkanja za dobro pest.
- zares zrel je bil le en sam storž. Ampak po izkušnjah drugih in mojih lastnih, bodo verjetno kaljiva vsa semena.
Tole je rezultat prvega obiranja. Na prvi sliki v sredini sta lepo vidna dva storža-dvojčka:
Ostale bom pustila do slane, mogoče še kaj pozorijo. Ličkanje je pri vseh še zeleno.
Stranski produkt: pod ličkanjem je bilo še obilo svežih koruznih laskov, primernih za čaj. So že posušeni.
juglans, sem šla takoj prerezat par zrnc, sedaj, ko so še mehka. Trenutno je sredina bela, z rahlo zaznavnim vijoličastim nadihom, ima pa vsako zrno tudi malo liso rumenkaste barve, bi rekla, verjetno vpliv naše domače koruze. Bodisi od letos, ali pa od prej. A-A, so bila semena, ki sem ti jih dala, pridelana že pri tebi?
Ne vem, ali bo barva notranjosti zrna po sušenju ostala ista, se izgubila ali celo ojačala?
Ne vem, ali bo barva notranjosti zrna po sušenju ostala ista, se izgubila ali celo ojačala?
Hvala. Saj je kar logično, da je sredina belo/rumena, ker je govora o škrobu, če tako, laično predvidevam. Morda se tudi motim, kdo bi vedel? Ampak ostaja zunanji del, ki je vijoličen, in ta bi zagotovo obarval jed (moko). Vprašanje pa je, kaj bi ostalo od barve po termični obdelavi?
Si pa imela koliko rastlin te koruze? Tako po prvem vtisu, bi se jo naružilo tudi za v "lonec" (če bi je bilo vsaj kakšno zaplato) ali pač bolj za okras in eksperimentiranje s posebnostmi? Če odmislimo težavo dozorevanja seveda.
Si pa imela koliko rastlin te koruze? Tako po prvem vtisu, bi se jo naružilo tudi za v "lonec" (če bi je bilo vsaj kakšno zaplato) ali pač bolj za okras in eksperimentiranje s posebnostmi? Če odmislimo težavo dozorevanja seveda.
Imam 12 rastlin, doslej obranih je četrtina, ostala še zori. Nekaj bi se je nabralo. Če bi mlela doma, bi najbrž bilo za ene žgance, točneje težko ocenim. Dva storža, taka mehka a že izven tega, da bi iz zrnja pritekla mlečna tekočina, sem skuhala. Dobrega okusa, a nekoliko trdikasta. Mogoče je taka že vse od začetka, ali pa bi jih morala utrgat nekaj prej. Težko je določiti, ker so storži najprej čisto ozki in si ne upaš, potem je pa zrnje že pretrdo, čeprav je storž obdan še s čisto svežim listjem.
Sama je ne bom več sadila, čeprav je imela letos res ustrezno mesto: vlaga, zavetje, a bi na istem mestu česa drugega pridelala več. Bi pa bila dobra za oporo zoybovemu 4.metrskemu romunskemu fižolu, ampak rasti bi morala na bolj sončnem delu. V senci in vlagi je fižol ob koruzi slabo in pozno kalil in ni bilo skoraj nič od njega. Tudi fižol rabi svetlobo.
Sama je ne bom več sadila, čeprav je imela letos res ustrezno mesto: vlaga, zavetje, a bi na istem mestu česa drugega pridelala več. Bi pa bila dobra za oporo zoybovemu 4.metrskemu romunskemu fižolu, ampak rasti bi morala na bolj sončnem delu. V senci in vlagi je fižol ob koruzi slabo in pozno kalil in ni bilo skoraj nič od njega. Tudi fižol rabi svetlobo.
Hvala za odgovor. Letošnje leto tako ali tako ni bilo idealno za koruzo, je manjkala toplota. No, kovencionalne sorte so že obrodile bogato, vsaj tu doli okoli nas in je posledično temu primerna tudi odkupna cena. Verjetno pa je ta vijolična sorta malenkost poznejša in se tako pozna vsak odklon od idealnih razmer.
Glede določanja optimalnega stanja za kuhanje tudi jaz nisem povsem siguren kdaj in kako mora koruza zgledati, ker je takšne dejansko ne uporabljam. Enostavno jo zgolj meljem in nato nadaljujem v kuhinji, ... pravzaprav na krožniku.
Skratka. Če je ne nameravaš več saditi, ali te potem lahko fehtam za nekaj semena? Bi poizkusil še jaz. Morebiti pa se še moja stara trdinka navzame kaj te vijolične barve.
Seveda se ne mudi za seme, do spomladi je še čas.
Glede določanja optimalnega stanja za kuhanje tudi jaz nisem povsem siguren kdaj in kako mora koruza zgledati, ker je takšne dejansko ne uporabljam. Enostavno jo zgolj meljem in nato nadaljujem v kuhinji, ... pravzaprav na krožniku.
Skratka. Če je ne nameravaš več saditi, ali te potem lahko fehtam za nekaj semena? Bi poizkusil še jaz. Morebiti pa se še moja stara trdinka navzame kaj te vijolične barve.
Seveda se ne mudi za seme, do spomladi je še čas.