Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Jalapeno
Hja, določene stvari smo tule že pred leti precej predebatirali ... .
Če sem iskren, je tudi meni bilo težko "priznati", oziroma zapopasti da je čili trajnica. Ki pa se v naši klimi obnaša kot enoletnica. Tako so nas podučili botaniki, ni kaj .
Od "prisilne" enoletnice do trajnice, pravzaprav vmes, pa so podvariante.
Ena je naše zimovanje čilija, na enega od mnogih načinov. Skupno jim je vedenje
- da zeleni deli čilija pod 0 °C zmrznejo in propadejo
- da je okvirno 10 °C tista temperatura, pod katero gre čili po domače počivati
Ostaja še varianta, ki mogoče za našo klimo še vedno ni uporabna, sem pa zasledil podatek, da se da to narediti v naši bivši jugi, mogoče celo v našem primorju.
Pomeni v klimi, kjer je temperatura pod ničlo bolj izjema kot pravilo.
Osnova je že starejša sadika čilija, z čisto olesenelim deblom. Ta se tudi pod ničlo obnaša kot npr. drevesno deblo in se ne poškoduje pri zmrzali.
Sam na moji večni premokri zemljici tega ne grem probat, lahko pa bi bil to izziv za kakšnega mediteranca .... .
LP_________________mfranc
Če sem iskren, je tudi meni bilo težko "priznati", oziroma zapopasti da je čili trajnica. Ki pa se v naši klimi obnaša kot enoletnica. Tako so nas podučili botaniki, ni kaj .
Od "prisilne" enoletnice do trajnice, pravzaprav vmes, pa so podvariante.
Ena je naše zimovanje čilija, na enega od mnogih načinov. Skupno jim je vedenje
- da zeleni deli čilija pod 0 °C zmrznejo in propadejo
- da je okvirno 10 °C tista temperatura, pod katero gre čili po domače počivati
Ostaja še varianta, ki mogoče za našo klimo še vedno ni uporabna, sem pa zasledil podatek, da se da to narediti v naši bivši jugi, mogoče celo v našem primorju.
Pomeni v klimi, kjer je temperatura pod ničlo bolj izjema kot pravilo.
Osnova je že starejša sadika čilija, z čisto olesenelim deblom. Ta se tudi pod ničlo obnaša kot npr. drevesno deblo in se ne poškoduje pri zmrzali.
Sam na moji večni premokri zemljici tega ne grem probat, lahko pa bi bil to izziv za kakšnega mediteranca .... .
LP_________________mfranc
bobolino je napisal/a: |
so še kake sorte čilijev, ki so po karakteristikah podobni Jalapenu? Se pravi, mesnati, oblike za polnit, in ne prehudi? |
Caloro in Santa Fe Grande..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
boš imel le osnovno vrsto Jalapena ali še kake ostale, Zelenc?
Na Pepperseeds jih imajo kar nekaj vrst, Semillas ni kaj radodaren z njimi, kje se še dajo nabaviti? Summer Heat sem našla le na Thompson in Morgan?
Ivčk, hvala za namig!_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Na Pepperseeds jih imajo kar nekaj vrst, Semillas ni kaj radodaren z njimi, kje se še dajo nabaviti? Summer Heat sem našla le na Thompson in Morgan?
Ivčk, hvala za namig!_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Reimerseeds jih ponuja 37 vrst , hudič pri njih je, da preveč uporabljajo pripombo "out-of-stock" - čakanje, ali naknadno pošiljanje pa ni preveč praktično .
http://www.reimerseeds.com/jalapeno-hot-peppers_1380.aspx
LP_________________mfranc
http://www.reimerseeds.com/jalapeno-hot-peppers_1380.aspx
LP_________________mfranc