Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Riček - Camelina sativa
Juglanc, Metuljc; hvala vama za odgovor!
Vzpodbudne novičke, prav res! Bom očitno pisal kar na omenjeno kmetijo pridelovalko in si pridobil semenje, pa še natančen načrt- koliko sejati na m2.
Celo dvakrat letno se da sejati, saj je čas od setve do žetve le tri mesece. Košnja oz žetev bo morala biti kar po verziji "zvesto srce in delovna ročica". Pa, če sem lani ajdo žel z olfa nožem, potem z ričkom ne bo težav, smo se že malo posodobili...
Izkušnje z dinamiziranim voluharjem in polži bom posredoval. Sedaj so upepeljeni.
Postopek: "Imamo kakega voluharja, da ga upepeljimo?" "Nimamo!". Zjutraj kofetkamo. Divja, sedaj udomačena mačka nam prinese prejšnjo noč željeni plen. Naključij ni, so le ključi, ki vodijo k luči. Nato pa smo olupili bukova polena in jih res drobno nacepili. Lubje ne sodi k preparatu. Nato smo zakurili ognjišče, čezenj poveznili "cigančka", nanj položili pločevino in nanjo treske. Tako so se drva sušila in se sčasoma vžgala praktično brez uporabe časopisa za netivo. Na ta ogenj smo dali voluharjev kadaver in dolagali treke; proces je trajal časovno kar več ur (pravzaprav smo pločevino pustili na cigančku kar čez noč). Dobili smo res droben pepel. Oglje ni primerno, vse mora dogoreti in se upepeljiti. Končni izkupiček materiala je dokaj mala količina pepela, pa saj ga veliko niti ne potrebujemo. Upepeljevali smo na dan "korenina", ker je voluhar pač vezan na zemljo. Polže smo upepeljili na "list". V februarju, se mi zdi, bo čas za nadaljvanje, ko bomo pripravili potenco 8. Kot razumem, stvar deluje na principu spomina vode. S tem preparatom bomo nato trikrat poškropili njivo. Da ne bom preveč dolgovezil, verjetno princip poznate.
Me pa seveda zanima rezultat.
Zakaj so se glodalčki sploh tako razpasli? Razmišlamo o več možnostih. Njivo imamo drugo leto, skorajda sredi gozdiča. Prej je bil tod travnik, kjer so se pasli konji. V njivo smo kot gnojilo tudi sami vnesli konjski gnoj, visoke grede delali celo z volno, posipali jajčne lupine, poper v zrnju, slamo kot zastirko... Torej so se imeli kje greti- v volni (čeprav smo jo vgrajevali prav zato, ker naj bi jih odganjala!), na gornji njivi pa nam ni uspelo pospraviti vse ajde in je semenje služilo za lepo prehrano. Tudi hren, bojda voluharju smrdi, je bil lepo ošiljen. Tako, da res računamo na uspeh dinamiziranja._________________Lipjan
Vzpodbudne novičke, prav res! Bom očitno pisal kar na omenjeno kmetijo pridelovalko in si pridobil semenje, pa še natančen načrt- koliko sejati na m2.
Celo dvakrat letno se da sejati, saj je čas od setve do žetve le tri mesece. Košnja oz žetev bo morala biti kar po verziji "zvesto srce in delovna ročica". Pa, če sem lani ajdo žel z olfa nožem, potem z ričkom ne bo težav, smo se že malo posodobili...
Izkušnje z dinamiziranim voluharjem in polži bom posredoval. Sedaj so upepeljeni.
Postopek: "Imamo kakega voluharja, da ga upepeljimo?" "Nimamo!". Zjutraj kofetkamo. Divja, sedaj udomačena mačka nam prinese prejšnjo noč željeni plen. Naključij ni, so le ključi, ki vodijo k luči. Nato pa smo olupili bukova polena in jih res drobno nacepili. Lubje ne sodi k preparatu. Nato smo zakurili ognjišče, čezenj poveznili "cigančka", nanj položili pločevino in nanjo treske. Tako so se drva sušila in se sčasoma vžgala praktično brez uporabe časopisa za netivo. Na ta ogenj smo dali voluharjev kadaver in dolagali treke; proces je trajal časovno kar več ur (pravzaprav smo pločevino pustili na cigančku kar čez noč). Dobili smo res droben pepel. Oglje ni primerno, vse mora dogoreti in se upepeljiti. Končni izkupiček materiala je dokaj mala količina pepela, pa saj ga veliko niti ne potrebujemo. Upepeljevali smo na dan "korenina", ker je voluhar pač vezan na zemljo. Polže smo upepeljili na "list". V februarju, se mi zdi, bo čas za nadaljvanje, ko bomo pripravili potenco 8. Kot razumem, stvar deluje na principu spomina vode. S tem preparatom bomo nato trikrat poškropili njivo. Da ne bom preveč dolgovezil, verjetno princip poznate.
Me pa seveda zanima rezultat.
Zakaj so se glodalčki sploh tako razpasli? Razmišlamo o več možnostih. Njivo imamo drugo leto, skorajda sredi gozdiča. Prej je bil tod travnik, kjer so se pasli konji. V njivo smo kot gnojilo tudi sami vnesli konjski gnoj, visoke grede delali celo z volno, posipali jajčne lupine, poper v zrnju, slamo kot zastirko... Torej so se imeli kje greti- v volni (čeprav smo jo vgrajevali prav zato, ker naj bi jih odganjala!), na gornji njivi pa nam ni uspelo pospraviti vse ajde in je semenje služilo za lepo prehrano. Tudi hren, bojda voluharju smrdi, je bil lepo ošiljen. Tako, da res računamo na uspeh dinamiziranja._________________Lipjan
Pozdravljeni,
opažam da vas zanima riček ali po domače toter.
Doma smo ga letos sadili prvič, saj smo zaradi opuščanja ostalih dejavnosti na kmetiji pridobili 2 njivi. Moram priznati, da me je ta domača rastlina zelo presenetila, saj nam je kar dobro obrodila, vse do letos pa nisem poznala vseh dobrih in zdravilnih lastnosti.
Ker smo ugotovili, da nam je okus semena veliko bolj všeč kot samo olje, smo začeli uporabljati totrovo seme vsepovsod. Zjutraj ga pogosto spijemo v zelenjavnih/sadnih sokovih, smootijih. Dodamo ga k jogurtu, babica pa semena celo dodaja kruhu.
Prepričani smo, da so semena lahko prav tako (ali celo bolj) učinkovita kot olje, saj so tako v najbolj čisti obliki (nepredelana).
Toliko bolj nam je naše seme všeč, saj vemo da je domače in da je pridelano brez dodatnih gnojil,...
Ker imamo semena veliko, nam pa ni v veliko željo iztiskanje olja, smo začeli semena tudi prodajati. V kolikor kogarkoli zanima več o našem totru, me lahko kontaktira na zs.
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha
1kg totrovega semena
opažam da vas zanima riček ali po domače toter.
Doma smo ga letos sadili prvič, saj smo zaradi opuščanja ostalih dejavnosti na kmetiji pridobili 2 njivi. Moram priznati, da me je ta domača rastlina zelo presenetila, saj nam je kar dobro obrodila, vse do letos pa nisem poznala vseh dobrih in zdravilnih lastnosti.
Ker smo ugotovili, da nam je okus semena veliko bolj všeč kot samo olje, smo začeli uporabljati totrovo seme vsepovsod. Zjutraj ga pogosto spijemo v zelenjavnih/sadnih sokovih, smootijih. Dodamo ga k jogurtu, babica pa semena celo dodaja kruhu.
Prepričani smo, da so semena lahko prav tako (ali celo bolj) učinkovita kot olje, saj so tako v najbolj čisti obliki (nepredelana).
Toliko bolj nam je naše seme všeč, saj vemo da je domače in da je pridelano brez dodatnih gnojil,...
Ker imamo semena veliko, nam pa ni v veliko željo iztiskanje olja, smo začeli semena tudi prodajati. V kolikor kogarkoli zanima več o našem totru, me lahko kontaktira na zs.
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha
1kg totrovega semena
zanimam se za nakup totrovega semena, od kod ste, kako vas lahko kontaktiram ?
moj mail je zoto@siol.net
moj mail je zoto@siol.net
Smo s Koroške (Bukovska vas). Vendar sem jaz čez teden tudi v Ljubljani.
Dosegljivi smo na elektronski naslov: breznik.jana@gmail.com
Dosegljivi smo na elektronski naslov: breznik.jana@gmail.com
Bolj kot berem o tej "skromni" rastlinici, bolj bi komu pregriznila vrat jao, ti mogočni naftni lobiji
Kot zanimivost: riček kot bio-gorivo so US marinci in letalci testirali že od 2008 - 2011 in so se v mešanici 50:50 zelo izkazali. Menda bodo vendarle do 2016 naredili zelene enote, ki bodo letele s tem gorivom in nasploh tudi povečali delež bio goriv napram fosilnim.
In še - na področju Fukushime bodo zasejali cca 3.000 ha z ričkom - za proizvodnjo bio-goriv za pridobivanje elektrike. Upajo, da bi dobili dvojni efekt in da bi rastline iz tal potegnile radioaktiven cezij. Naredili so že poskuse s sončnicami, pa se ni obneslo.
(na področju Fukushime je 800.000 ha površin, ki niso več primerne za proizvodnjo hrane)
Kot zanimivost: riček kot bio-gorivo so US marinci in letalci testirali že od 2008 - 2011 in so se v mešanici 50:50 zelo izkazali. Menda bodo vendarle do 2016 naredili zelene enote, ki bodo letele s tem gorivom in nasploh tudi povečali delež bio goriv napram fosilnim.
In še - na področju Fukushime bodo zasejali cca 3.000 ha z ričkom - za proizvodnjo bio-goriv za pridobivanje elektrike. Upajo, da bi dobili dvojni efekt in da bi rastline iz tal potegnile radioaktiven cezij. Naredili so že poskuse s sončnicami, pa se ni obneslo.
(na področju Fukushime je 800.000 ha površin, ki niso več primerne za proizvodnjo hrane)
Jana je napisal/a: |
Smo s Koroške (Bukovska vas). Vendar sem jaz čez teden tudi v Ljubljani. Dosegljivi smo na elektronski naslov: breznik.jana@gmail.com |
Sem nabavil.
Blaga zeljeva aroma tako pri olju kot pri semenu. Meni nemoteče.
Seme je zelo drobno. Ni za ljudi s protezo, po moje.
Občutek v ustih manj šrotast kot pri neluščenem konopljinem.
Drugi v družini še testirajo. Moje punce so bolj orientacije šnicl+krompir, tako da če bo to šlo, bo šlo marsikomu