Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Redkev - Raphanus sativus
Rdeča redkvica naredi drugačne plodove, stroki/luski so podobni tistim od arašidov (čeprav od arašidov niso stroki) le da so semena manjša. Bolj je vse skupaj podobno gorčici.
Bom pripel kakšno fotografijo.
Figula, hvala za tole, sicer so zeleni stroki že na kompostu (vidim da bom drugič redkvico za stroke gojil nekje, kjer mi ne bo v napoto). Imam pa še belo redkev ki ima tudi že skoraj meter in pol v višino, še zelene stroke. Poročam o okusu, če se ne oglasim več, so strupeni
------dodano------
Probal stroke od bele in rdeče redkve. Zeleni stroki bele redkve imajo komaj zaznaven okus in niso neka silna sreča. Prav nasprotno pa imajo zeleni stroki rdeče redkve skoraj enak okus kot gomolji, ki jih sicer jemo. Tako da sem kar malo jezen nase, da nisem prej vprašal - je kar nekaj te robe na kompostu... mogoče bom pa še kaj rešil, ta redkvica je rasla na gredi v obliki podkve, ki ima v sredini valj iz žice,kjer se dela kompost posebej za to gredo).Nazadnje urejal/a aladin 20 Sep 2014 08:05; skupaj popravljeno 1 krat
Bom pripel kakšno fotografijo.
Figula, hvala za tole, sicer so zeleni stroki že na kompostu (vidim da bom drugič redkvico za stroke gojil nekje, kjer mi ne bo v napoto). Imam pa še belo redkev ki ima tudi že skoraj meter in pol v višino, še zelene stroke. Poročam o okusu, če se ne oglasim več, so strupeni
------dodano------
Probal stroke od bele in rdeče redkve. Zeleni stroki bele redkve imajo komaj zaznaven okus in niso neka silna sreča. Prav nasprotno pa imajo zeleni stroki rdeče redkve skoraj enak okus kot gomolji, ki jih sicer jemo. Tako da sem kar malo jezen nase, da nisem prej vprašal - je kar nekaj te robe na kompostu... mogoče bom pa še kaj rešil, ta redkvica je rasla na gredi v obliki podkve, ki ima v sredini valj iz žice,kjer se dela kompost posebej za to gredo).Nazadnje urejal/a aladin 20 Sep 2014 08:05; skupaj popravljeno 1 krat
(aladin, me veseli, da si se še oglasil po degustaciji strokov )
Ko je že precej govora o zunanji prezimnosti pridelkov bi vprašala še za črno redkev.
Kolikor sem v tej temi prebrala - je ni dobro pustiti zunaj? Ali so še kakšni triki (sedaj ko imam volno bi jo tlačila povsod - upajoč, da bo kakšne čudeže delala )
Podvprašanje - kaj se s to redkvijo dogaja? Sploh ni več huda. Kar tak omledni okus ima. Najbrž nisem kupila pravega semena . Ampak tudi na raznih koncih kupljena nima nič moči - to je nek splošen trend? Mila redkev ....
Ko je že precej govora o zunanji prezimnosti pridelkov bi vprašala še za črno redkev.
Kolikor sem v tej temi prebrala - je ni dobro pustiti zunaj? Ali so še kakšni triki (sedaj ko imam volno bi jo tlačila povsod - upajoč, da bo kakšne čudeže delala )
Podvprašanje - kaj se s to redkvijo dogaja? Sploh ni več huda. Kar tak omledni okus ima. Najbrž nisem kupila pravega semena . Ampak tudi na raznih koncih kupljena nima nič moči - to je nek splošen trend? Mila redkev ....
Pri meni ostane crna redkev v zemlji do prvih zmrzali. Potem jo del shranim v hladni kleti zavito v casopisni papir. Osalo pustim na njivi, v bolj mili zimi ali pod snegom prezivi na njivi. V kleti rada ovene ali se izsusi.
Letos je redkev res bolj milega okusa. Veliko bolj ostrega in pekocega okusa ima, ce raste v susi.
To so moje izkusnje. Ker imam bolj malo prostora za primerno skladiscenje, veliko pridelkov pustim na njivi in na gredah. Prekrijem jih s casopisnim papirjem in slamo. Casopisni papir je v suhi zimi zelo dober izolator. Letos bom cez casopisni papir dala se karton in potem slamo. Karton se ne razmoci tako hitro._________________CARPE DIEM
Letos je redkev res bolj milega okusa. Veliko bolj ostrega in pekocega okusa ima, ce raste v susi.
To so moje izkusnje. Ker imam bolj malo prostora za primerno skladiscenje, veliko pridelkov pustim na njivi in na gredah. Prekrijem jih s casopisnim papirjem in slamo. Casopisni papir je v suhi zimi zelo dober izolator. Letos bom cez casopisni papir dala se karton in potem slamo. Karton se ne razmoci tako hitro._________________CARPE DIEM
Moja črna redkev je zelo lepa, debela za mojo pest .
Eno smo pojedli že pred zmrzaljo, druge sem pa pustila v zemlji in sem jih mislila puliti po potrebi, ker nimam dobrih pogojev za shranjevanje. Zdaj mi je pa ena prijateljica rekla, da ne sme zmrzniti, ker postane potem nekako "čudna", po strukturi in okusu . Upam, da to ne drži, ker moja je bila vmes že zmrznjena ...
Metuljc, če prav razumem, so najbrž lani tvoje tudi zmrznile pozimi, a ne? In so bile očitno spomladi vseeno dobre? Ali je bila lanska zima tako mila, da sploh ni zmrzovalo pri tebi?_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Eno smo pojedli že pred zmrzaljo, druge sem pa pustila v zemlji in sem jih mislila puliti po potrebi, ker nimam dobrih pogojev za shranjevanje. Zdaj mi je pa ena prijateljica rekla, da ne sme zmrzniti, ker postane potem nekako "čudna", po strukturi in okusu . Upam, da to ne drži, ker moja je bila vmes že zmrznjena ...
Metuljc, če prav razumem, so najbrž lani tvoje tudi zmrznile pozimi, a ne? In so bile očitno spomladi vseeno dobre? Ali je bila lanska zima tako mila, da sploh ni zmrzovalo pri tebi?_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ja, saj bom jutri, metuljc - že iščem dobre recepte . Bom poročala, če je kaj slabša.
Letos nimam toliko te vrste zelenjave, ki se hrani v zasipnici. Za drugo leto pa že počasi pripravljam moža, da jo bo naredil ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Letos nimam toliko te vrste zelenjave, ki se hrani v zasipnici. Za drugo leto pa že počasi pripravljam moža, da jo bo naredil ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)