Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Murva - Morus

Odgovori
seba993

Odgovor Napisal/-a seba993 »

jaz bom probal z mahom ali pa z kislo zemljo. Koliko sem nekaj bral je treba malo prerezati lubje da se spodbudi izraščanje._________________LP seba993
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Pa si, optimist poizkušal s potaknjenci?

Zanima me kdaj in kako si to (ne-uspešno) počel, da izvemo za izkušnjo.

Nameravam zafehtati za potaknjence našo forumsko kolegico in bi se modro obnašal v stilu "uči se na napakah drugih". Laughing

Kakšno pa imaš?
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Optimist je napisal/a:
Po moči ki jo napovedujejo, bo pravi čas za potikanje murv. Iz pomladanskega množičnega potikanja se mi je prijela ena....

Optimist je napisal/a:
V juliju in avgustu, 7 do 10 cm s peto lubja, enoletni poganjki.
jeseni ali zgodaj spomladi, 25 do 30 cm s peto dvoletnega lesa, zakopljemo tri četrtine potaknjenca v senčno lego.
Menda da uspe celo z do 2,5 metra dolgo vejo starejšega lesa. Odrežemo v februarju in posadimo 30 cm globoko v zavarovano senčno lego. preostalo "deblo" zavijemo v mah, da preprečimo pretirano izhlapevanje, pustimo le zgornje nekaj brstov.
Pogrobamo veje v jeseni.
vir dedek_bedenko

Jaz imam črno in lahk dobiš dvo metrskih vej za en kamjon!_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
juglans

Aha, slaba strategija. Ne napake iskati, brati bo potrebno. Embarassed

Sem se te dni malce "sprehajal" po spletu, in naletel na podatek, da se od zimskih potaknjencev najbolj uspešno ukoreninijo "februarski". Potaknjenci nabrani jan. in mar. ter apr. so se izkazali za slab uspeh. Mislim da je bil delež ukoreninjenih 70% v korist februarskih, med tem ko so bili iz ostalih terminov precej skromnejši rezultati.

Postopek, ki so ga opisali pa je bil sledeče enostaven.
Narežeš in do pomladi shraniš v vlažnem pesku (mivka, perlit, ...) Verjetno na nizkih temperaturah.
Spomladi potakneš v toplo gredo in seveda uporabiš "hormon" za potikanje.
Da pa ni vse tako simpl, poskrbiš za konstantno temperaturo 20°C in visoko vlago.

Da vidimo kaj mi uspe.

Ker ne delam več, tudi ne kurim več (v rastlinjaku), zato bo nočna temp. 20C misija nemogoče.
Tiana

Odgovor Napisal/-a Tiana »

Oprimist, bi bilo možno dobiti kakšno vejo za potikanje?
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Ko bos rabila sporoči_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Namakal sem rdeče murve v sadjevec.

Načeloma je izpadlo OK.

Razen da sem zraven namakal tudi polža Smile

Morda bi se dalo plasirati kot polževec...
juglans

Hočeš reči "polževila" (tekila) Cool
seba993

Odgovor Napisal/-a seba993 »

Evo pa še moj napad na razmnoževanja murve.

Steklenicam odrezal dno in zarezal vrat da se bo steklenica lahko širila če bo veja predebela.

V steklenice nabasal mah ki je ostal od jaslic.

Pa še končni idelek.
_________________LP seba993
simicitane

Odgovor Napisal/-a simicitane »

V Kalii v LJ imajo lepo povešano Murvo, visoko cca. 3 m, ampak cena...hmm...cena je pa 60 eur...ufff, tako bi jo imela, ampak se mi zdi precej draga...
Odgovori