Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

FIŽOL RIBNČAN (URBAN) nizek

Odgovori
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Ko se stroki bližajo zrelosti in se lepo polnijo, spremenijo barvo v skoraj belo, kar je meni osebno zelo lepo. Bom šla poslikat takoj, ko se vrt malo posuši.

Tole pa je prvi strok z mladim zrnjem, ki sem ga odprla iz čistega firbca, ostalo čuvam za seme. Mar ni tale roza barva prečudovita?
_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Meni je to eden najlepših fižolov, zato je tudi najštevilnejši na mojem vrtu. Imam pa letos nizke fižole posajene tako skupaj, da sploh ne pridem zdraven, zato ne vem, v kakšni fazi zorenja so. vem samo, da so polno obloženi..._________________naredimo svet lepši
Ivčk

Evo, še skoraj zreli stroki na rastlini:
_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Špela

Odgovor Napisal/-a Špela »

V naši družini je fižol ribnčan že več desetletij in ni čisto nič podoben temu Shocked Jih je morda več?
Ivčk

Špela, kakšen pa je tvoj? Stroki, zrnje, velikost, barva, rast???
Čisto možno, da obstaja več sort z enakim imenom, sploh kaka domača poimenovanja se velikokrat pojavljajo večkrat za različne stvari..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Špela

Stroki so bolj okrogli, dolgi ene 15 cm, krem barve z roza progami, tudi zrnje je progasto in je namenjeno le za suho rabo, za stročje ne. Zraste pa mislim da okoli 1,8m-2m...

Stara mama ga je dobila iz Ribnice, menda naj bi bila njihova značilna sorta. Gojila ga je vrsto let in ni se nič spremenil, še vedno je točno tak kot v mojem otroštvu.
Špela

No evo, tale slika je taka kot moj fižol. Tudi v opisu piše, da je srednje visok...

http://www.deloindom.si/vrste-vrtnin/fizolov-dan-v-hrovaci-0
brbr

Upam, da je kakšen Ribnčan član naše druščine, da bo razjasnil dilemo. (mogoče Furman, ki stanuje tam blizu).
Prva semena Ribnčana sem kupila prav v Horvači, na takšnem sejmu, pred nekaj leti. Prodajali so ga za Ribnčana. Če so se lagali, potem jaz lažem vam in še komu Embarassed._________________naredimo svet lepši
brbr

Malo sem brskala po spletu in naletela na članek ene gospe na Oddelku za kmetijsko svetovanje v Kočevju, kjer piše tudi o Ribnčanu.... napisala sem ji mail in jo prosila za pomoč pri naši dilemi. Upam, da bo odgovorila in nam povedala, kdo je kdo v temle pisanem fižolovem svetu Very Happy_________________naredimo svet lepši
brbr

Danes sem dobila odgovor :

"Pozdravljena,

po pogovoru z dr. Kristino Ugrinovič iz KISa to ni čisto ta pravi Ribnčan, ampak malo izboljšana različica, ki je nastala iz rdečih mehiških fižolov. Tudi ta se množično razmnožuje v Ribnici, je zgodnejši in bolj rodoviten. Ta pravi Ribnčan zori šele v septembru, je polplezalec, saj za rast rabi delno oporo. Navadno je bil med koruzo ali pa v krompirju. Ta pravi Ribnnčan ima poleg rdečkaste barve še temnejše črtice."

Torej bo treba tegale preimenovati (kako?) in počakati na koga (Špela?), da predstavi pravega Ribnčana.

Aja, Špela, ali bi te lahko prosila za nekaj zrn tega pravega Ribnčana?_________________naredimo svet lepši
Odgovori