Ko se stroki bližajo zrelosti in se lepo polnijo, spremenijo barvo v skoraj belo, kar je meni osebno zelo lepo. Bom šla poslikat takoj, ko se vrt malo posuši.
Tole pa je prvi strok z mladim zrnjem, ki sem ga odprla iz čistega firbca, ostalo čuvam za seme. Mar ni tale roza barva prečudovita? _________________Instagram profil: @iva.grasa.ig Dostop do spletne ankete: https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Meni je to eden najlepših fižolov, zato je tudi najštevilnejši na mojem vrtu. Imam pa letos nizke fižole posajene tako skupaj, da sploh ne pridem zdraven, zato ne vem, v kakšni fazi zorenja so. vem samo, da so polno obloženi..._________________naredimo svet lepši
Evo, še skoraj zreli stroki na rastlini: _________________Instagram profil: @iva.grasa.ig Dostop do spletne ankete: https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Špela, kakšen pa je tvoj? Stroki, zrnje, velikost, barva, rast??? Čisto možno, da obstaja več sort z enakim imenom, sploh kaka domača poimenovanja se velikokrat pojavljajo večkrat za različne stvari..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig Dostop do spletne ankete: https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Stroki so bolj okrogli, dolgi ene 15 cm, krem barve z roza progami, tudi zrnje je progasto in je namenjeno le za suho rabo, za stročje ne. Zraste pa mislim da okoli 1,8m-2m...
Stara mama ga je dobila iz Ribnice, menda naj bi bila njihova značilna sorta. Gojila ga je vrsto let in ni se nič spremenil, še vedno je točno tak kot v mojem otroštvu.
Upam, da je kakšen Ribnčan član naše druščine, da bo razjasnil dilemo. (mogoče Furman, ki stanuje tam blizu). Prva semena Ribnčana sem kupila prav v Horvači, na takšnem sejmu, pred nekaj leti. Prodajali so ga za Ribnčana. Če so se lagali, potem jaz lažem vam in še komu ._________________naredimo svet lepši
Malo sem brskala po spletu in naletela na članek ene gospe na Oddelku za kmetijsko svetovanje v Kočevju, kjer piše tudi o Ribnčanu.... napisala sem ji mail in jo prosila za pomoč pri naši dilemi. Upam, da bo odgovorila in nam povedala, kdo je kdo v temle pisanem fižolovem svetu _________________naredimo svet lepši
po pogovoru z dr. Kristino Ugrinovič iz KISa to ni čisto ta pravi Ribnčan, ampak malo izboljšana različica, ki je nastala iz rdečih mehiških fižolov. Tudi ta se množično razmnožuje v Ribnici, je zgodnejši in bolj rodoviten. Ta pravi Ribnčan zori šele v septembru, je polplezalec, saj za rast rabi delno oporo. Navadno je bil med koruzo ali pa v krompirju. Ta pravi Ribnnčan ima poleg rdečkaste barve še temnejše črtice."
Torej bo treba tegale preimenovati (kako?) in počakati na koga (Špela?), da predstavi pravega Ribnčana.
Aja, Špela, ali bi te lahko prosila za nekaj zrn tega pravega Ribnčana?_________________naredimo svet lepši