Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Kalilne vrečke za hitrejše nakaljevanje semen
Špela je napisal/a: |
Ivčk kdaj pa ti potem prestaviš semenke v zemljo? Meni sta namreč dve semenki že skalili (včeraj zvečer opazila) in zdaj ne vem, a naj še ostale čakam ali sproti vsako dam v zemljo... |
Špela, opciji imaš dve.
Prva je, da semena vsako posebej, ko skali, prestaviš v zemljo in potem še tam čakaš, da se razvije v rastlinico.
Minus je, da moraš še vedno čakati, da prideš do rastline in hitro se zgodi, da se semenska ovojnica zasuši in ti poškoduje klične liste ali onemogoči kličnim listom, da pridejo na prosto, kjer potem zgnijejo (rezultat - gluha sadika - sadika brez rastnega vršička).
Sproti lahko tudi ostaneš brez sejančka, če mu pri 'operaciji' odstranjevanja ovojnice odtrgaš glavo
Druga opcija, katere se poslužujem jaz, je ta, da počakam, da večina semen skali in že odvrže semenske ovojnice, torej dobesedno, da imaš v kalilni vrečki že rastlinice, ki jih potem enostavno posadiš.
Moraš pa uporabiti zelo moker substrat, vanj narediš luknjico in potem samo zagrneš ob robu rastlinice. Zelo hitro se zravnajo in se primejo in začnejo z normalno rastjo...
Imam tudi sličice tega postopka, so zelo drobne, vendar se lepo vidi, o čem govorim...
_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Zdravo ivčk!
Kako pa dobis tako velike rastlinice stran od papirja. Jaz se bojim, da jih bom potrgala, ker se zapletejo med papir.
Moram se ti zahvaliti za nasvet o oplojevanju.
Lani sem vse cilije tako oplodila. Samo se jih kar z roko potresla. Je tudi slo. Zelo lepo mi je uspelo. Mislim, da drugace ne bi imela tako velikega pridelka. Ciliji so rastli v cetrtem nadstropju v bloku. Sem jih locila od paprik. Se enkrat hvala in lep pozdrav! Darja
Kako pa dobis tako velike rastlinice stran od papirja. Jaz se bojim, da jih bom potrgala, ker se zapletejo med papir.
Moram se ti zahvaliti za nasvet o oplojevanju.
Lani sem vse cilije tako oplodila. Samo se jih kar z roko potresla. Je tudi slo. Zelo lepo mi je uspelo. Mislim, da drugace ne bi imela tako velikega pridelka. Ciliji so rastli v cetrtem nadstropju v bloku. Sem jih locila od paprik. Se enkrat hvala in lep pozdrav! Darja
venus je napisal/a: |
Zdravo ivčk! Kako pa dobis tako velike rastlinice stran od papirja. Jaz se bojim, da jih bom potrgala, ker se zapletejo med papir. Moram se ti zahvaliti za nasvet o oplojevanju. Lani sem vse cilije tako oplodila. Samo se jih kar z roko potresla. Je tudi slo. Zelo lepo mi je uspelo. Mislim, da drugace ne bi imela tako velikega pridelka. Ciliji so rastli v cetrtem nadstropju v bloku. Sem jih locila od paprik. Se enkrat hvala in lep pozdrav! Darja |
Na plastični žlički so. Brez papirja, če sem prav razumel.
Seveda so na paprirju, ker le ta vzdržuje vlažnost na žlički in v vrečki. Prepletanje preprečim tako, da jih 1x na dan (ko enkrat zraste dolga koreninica), sproti, ko jih špricam z vodo, privzdignem in položim na drugo mesto, tako se ne primejo na podlago.
To seveda ni nujno, ker tudi če se prepletejo, se jih da ločiti, so veliko bolj žilavi kot bi si človek mislil.
Darja, zelo sem vesela, da si imela lep pridelek! Kako malo truda potrebujemo za velik uspeh! _________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
To seveda ni nujno, ker tudi če se prepletejo, se jih da ločiti, so veliko bolj žilavi kot bi si človek mislil.
Darja, zelo sem vesela, da si imela lep pridelek! Kako malo truda potrebujemo za velik uspeh! _________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Spet je tak čas in tudi mene je vzpodbudilo, da bi preizkusil kaljenje na žlicah. Zaenkrat sem preizkusil kaliti čebulo in sicer 3 slovenske sorte (tera, ptujska, belokranjka) iz semenarne. Francijevo vprašanje kako bi se obneslo namakanje s hipermanganom pa me je vzpodbudil, da sem napravil mali test.
Napravil sem skupine po približno 15 semenk, ki sem jih namočil v nežno raztopino varekine, nežno raztopino hipermangana, direktno na vlažno žličko brez namakanja in še suha semena direktno v zemljo (torej brez žličke). To sem naredil za vsako vrsto posebej.
Ugotovitve:
1. hipermangan: zmanjšuje kaljivost (51%) in pospešuje nastanek plesni. Odločno odsvetujem.
2. varekina: zmanjšuje kaljivost (57%) po drugi strani pa povsem zaustavi plesen.
3. brez namakanja v žlici: presenetljivo najhitreje vzkali in 100% kaljivost. Plesen se pojavi.
4. sejanje direktno na zemljo: dobra kaljivost (81%) ni plesni.
Če bi bila kakšna želja lahko dam tudi bolj nadrobne podatke in pa tudi kako slikico (če bom znal).
Mnenje:
Ker imam ponavadi precej več semena kot ga potrebujem bom od sedaj naprej sejal samo še direktno na zemljo predvsem ker je precej bolj lagodno. Izjema bodo le kakšna bolj eksotična semena, ki jih dobiš samo ene par. V tistem primeru se bom verjetno odločil za vlažno žličko brez namakanja v kemikalijah. Razumem pa da če koga moti plesen da uporablja varekino. Mene ne moti toliko, ker se zavedam da na koncu v vrtu je vsega na pretek (tudi plesni v zemlji) in ma da se rastlinica bori.
Napravil sem skupine po približno 15 semenk, ki sem jih namočil v nežno raztopino varekine, nežno raztopino hipermangana, direktno na vlažno žličko brez namakanja in še suha semena direktno v zemljo (torej brez žličke). To sem naredil za vsako vrsto posebej.
Ugotovitve:
1. hipermangan: zmanjšuje kaljivost (51%) in pospešuje nastanek plesni. Odločno odsvetujem.
2. varekina: zmanjšuje kaljivost (57%) po drugi strani pa povsem zaustavi plesen.
3. brez namakanja v žlici: presenetljivo najhitreje vzkali in 100% kaljivost. Plesen se pojavi.
4. sejanje direktno na zemljo: dobra kaljivost (81%) ni plesni.
Če bi bila kakšna želja lahko dam tudi bolj nadrobne podatke in pa tudi kako slikico (če bom znal).
Mnenje:
Ker imam ponavadi precej več semena kot ga potrebujem bom od sedaj naprej sejal samo še direktno na zemljo predvsem ker je precej bolj lagodno. Izjema bodo le kakšna bolj eksotična semena, ki jih dobiš samo ene par. V tistem primeru se bom verjetno odločil za vlažno žličko brez namakanja v kemikalijah. Razumem pa da če koga moti plesen da uporablja varekino. Mene ne moti toliko, ker se zavedam da na koncu v vrtu je vsega na pretek (tudi plesni v zemlji) in ma da se rastlinica bori.