Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Triticum aestivum - pšenica

crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 5392
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

Triticum aestivum - pšenica

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
Plamenka
Prispevkov: 9602
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Zadnjič sem prvič brala o pšenični travi. Njen sok naj bi bil zelo zdravilen.
-vsebuje veliko klorofila, vitamine A, B, C, kalcij, fosfor, magnezij, natrij, kalij...
-Pomaga pri zniževanju krvnega pritiska,
-Čisti jetra,
-Pomaga pri težavah s krvnim sladkorjem,
-Pomaga pri zaprtju....

Kdo od vas uživa sok iz pšenične trave? Danes sem kupila semena in jo bom posejala v pladnje. Kako pripravite sok?
bobolino
Prispevkov: 2342
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Moje sodelavke si mešajo to v jutranje smoothije. Enkrat sem pila čisti sok, pravkar izcejen iz sokovnika, sem mislila, da bom hin od sile.....bljak. Ampak z drugimi sestavinami se da pokonzumirat. Kje pa si nabavila semena?_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Uporabniški avatar
Plamenka
Prispevkov: 9602
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

V Bauhausu. Vrečka je od Semenarne, na njej piše Pšenica za sočenje. Se pravi, da to travo kar zmiksam, ko bo zrasla? Bom tudi jaz dodala še kaj zraven zaradi okusa. Nekje piše, da je za prvič dovolj, da popiješ 0,3 dcl.
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

Plamenka, potrebuješ sokovnik s polžem, ki je sposoben iztisniti sok iz trave.
Sicer ne bo pravega efekta dobiti iz nje vseh učinkovin. Imamo ljudje premalo želodcev Cool . Ne vem zakaj, ampak nas ni preveč prepričala, žal.


(sem letos po celem vrtu gledala pšenico - ker sem lansko zimo ostanke posejanih pladnjev metala na vrt, silno je vztrajna in trdoživa ta pšenička Smile )
tajana
Prispevkov: 1372
Pridružen: Pe Maj 30, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a tajana »

Jaz posejem na gosto kar domace seme psenice. To posebej pakirano je zelo drago in ne vem v cem naj bi bilo boljse. Seme posejem v korito za roze in ga zacnem rezati ko ima visino 6 do 8 cm, preden zacne delati kolencka. Rezem z keramisnim nozem in socim v polzastem sokovniku. Porabim takoj. To pomeni v roku 20 minut. To je pomembno zaradi ohranitve encimov. Istocasno stisnem se kaksno jabolko. Sam je premocan in dokler se zelenih somov ne navadimo, nam lahko povzrocajo tezave v zelodcu pri uzivanju vecjih kolicin. Za en obrok zadosca pest psenicne trave.
Vcasih pa vmesam psenicno travo v smuti ali v mandljevo ali ovseno mleko.
Psenicna trava se po rezanju zelo lepo in hitro izrasca. Rezemo jo lahko do 5 x.
Nakaljena psenicna zrna pa so zelo dobra za grickanje namesto oresckov ali kuhana kot priloga.
Na enak nacin lahko uporabimo piro in oves._________________CARPE DIEM
Uporabniški avatar
Plamenka
Prispevkov: 9602
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Tajana, a v smoothije vmešaš sok od trave?
tajana
Prispevkov: 1372
Pridružen: Pe Maj 30, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a tajana »

Za smoothije dam kar vse sestavine v blender, dodam vodo in zblendam. Nic psenicne trave niti drugih zelenih rastlinic ne socim posebej. Vedno kombiniram zelene sestavine z sadjem. Najrajsi z jabolki ali bananami. Nikoli pa ne s slivami, grozdjem ali borovnicami, ker pride v kombinaciji z zelim grozna barva._________________CARPE DIEM
Uporabniški avatar
Plamenka
Prispevkov: 9602
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Potem bom tudi jaz tako naredila. Sokovnika s polžem nimam, pa ga ne bi nabavljala zaradi pšenice, ker sploh ne vem, če mi bo všeč. Wink
Špela
Prispevkov: 147
Pridružen: Če Feb 06, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Špela »

Pri nas se to pšenično travo vedno meša s sadjem, ki ima močen okus, ker je...ja, nagravžna, ni druge besede Smile

Barva pa nima veze, ker jo lahko vedno "popraviš" na čokoladno z rožičevo moko ali kakavom Wink
Odgovori