Ob prometni cesti, kjer stoji naš blok, so v enem delu nasajeni javorji - vsi lišajasti "že od mladih nog", se pravi, kmalu, ko jih zasadijo. Nedaleč stran, kakšnih pet metrov od ceste Šenčur-Kranj - to je tista, za katero pri prometnih poročilih vsak dan opozarjajo na zastoje - je nasad orehov s krasnimi in številnimi primerki tega rumenčka. Grem ob drugi cesti v naselju, s srednje gostim prometom - vsi javorji gostijo lepe rumenčke.
Že v osnovni šoli so nas učili, da so lišaji pokazatelji čistega zraka. Ampak tule nekaj ne štima, pri rumenčku to ne pije vode. Ali se je prilagodil na izpušne pline ali pa mu javor (in oreh) tako ustreza, da se ne ozira na slab zrak.
Da mu javor zelo ustreza, sem opažala tudi na Gorenjskem, kjer v nasadu ob Savi vsi javorji gostijo številne rumenčke. Tu je pa zrak res čist, pa precej vlažen.
Vsem tem javorjem je skupno, da so zasajeni v nekaj, kar jaz imenujem "gradbena zemlja": saj vemo, ko zaključijo z gradnjo, splanirajo teren z vso odpadno gradbeno navlako, posujejo 2 cm rjave snovi, ki naj bi bila zemlja, in zasadijo okrasna drevesa. Tako je vsem tem javorjem skupno zelo borno rastišče, in tudi vsi že sredi poletja kažejo znake hude žeje, listje se viha, rjavi in suši.
Torej drevesa v slabem stanju, na katerih dobro uspeva lišaj.
Tudi orehi, za katere sestave zemlje sicer ne poznam, ker rastejo na travniku, so sicer mladi, a precej borni, ko jih pogledam od blizu.
Spet zasajena drevesa v slabem stanju, na njih pa se bohoti rumenček.
Ob istih cestah rastejo tudi kostanji, kakšen topol, breze, ... na teh rumenčka ni.
Sklep 1: Vsi lišaji niso pokazatelji dobrega zraka, tale "moj" navadni rumenček prav gotovo ne.
Sklep 2: Javor v slabi kondiciji kar kliče po rumenčku.
P.S. Ta drevesa se mi kar smilijo, zraven pa, razen spomladi, niso prav nič okrasna.
P.P.S. Navadni rumenček da na volni lepo vijolično barvo, ki ima hudo kratko obstojnost
![Crying or Very sad](images/smiles/icon_cry.gif)
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje