Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Malina - Rubus idaeus

Odgovori
seba993

Odgovor Napisal/-a seba993 »

Ja to vem. Imam pri kolegu zrihtane sadike 2 sort in ima zelo lepo urejeno okoli malin. Lepa trava itd. In zdj nebi rad tega raskopaval. Zato me pa zanima če se da razmnožit z potaknjenci, vršički ali grubanjem?_________________LP seba993
kate

Odgovor Napisal/-a kate »

Ja, da se. Very Happy
izbet

Odgovor Napisal/-a izbet »

Za kakršnekoli potaknjence ali kakšno drugo vrsto razmnoževanja, si za LETOS prepozen. Če nočeš prijatlu razrit po vrtu, obstaja možnost PULJENJA. Preprosto, letošnje poganjke v fazi mirovanja samo izpuli iz zemlje. Na vsaki rastlini ostane sigurno kaj korenin....
seba993

Odgovor Napisal/-a seba993 »

kate je napisal/a:
Ja, da se. Very Happy

Malo več informacij bi rabil.

izbet je napisal/a:
Za kakršnekoli potaknjence ali kakšno drugo vrsto razmnoževanja, si za LETOS prepozen. Če nočeš prijatlu razrit po vrtu, obstaja možnost PULJENJA. Preprosto, letošnje poganjke v fazi mirovanja samo izpuli iz zemlje. Na vsaki rastlini ostane sigurno kaj korenin....

Ja sj nisem rekel da sadike potrebujem letos. Pol se bojo potaknjenci prijeli? Čenebo šlo drugače jih bom pa par probal populit._________________LP seba993
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Ave Ave, že par let gojim, črno malino,ki sem jo dobil od tebe in sem jih že kar nekaj razmnožil, kje pa si dobila križanec?
kate

Odgovor Napisal/-a kate »

Jaz imam najraje to varianto, da odrezano plastenko "namontiram" na vršiček in počakam, da se ukorenini.
Kako to namontiram, pa ne vprašat, ker si sproti izmišljujem. Odvisno kako/ kje poganjek raste.
Če meni rata, že ne more biti neka blazna znanost. Very Happy
koli99

Odgovor Napisal/-a koli99 »

Cez par dni bom posadil 4/5 sadik malin in zanje pripravljam gredico. Površina zemlje je 2 m^2.

Zanima me, kakšno zemljo/gnojila naj uporabim?

Na voljo imam:
1.) Lasten kompost (humus) -> (listje, trava, kuhinjski ostanki, etc.)
2.) Hlevski gnoj (kravji, dokaj dobro preparel)
3.) Agrolit N-P-K 6-18-28 + Bor
4.) Smrekovo žaganje
5.) Vrtno zemljo

Sprva sem imel namen s strani nametati hlevski gnoj in na sredino namešati kompost + N-P-K + žagovino za zračenje. Vse skupaj bi prekril z borovim lubjem.

Ampak sem pri prebiranju na internetu zasledil da naj ne bi maline dobro prenašale prevelikih odmerkov hranilnih snovi.

Kaj torej predlagate?

Hvala za nasvete!
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Pri meni vrtna zemlja + pokrito z žagovino + vsake tolko nekaj sadjarskega gnojila = srečne maline. Če bi imel viške lastnega komposta, pa bi sigurno tudi to dodal.
koli99

Odgovor Napisal/-a koli99 »

crtj je napisal/a:
Pri meni vrtna zemlja + pokrito z žagovino + vsake tolko nekaj sadjarskega gnojila = srečne maline. Če bi imel viške lastnega komposta, pa bi sigurno tudi to dodal.

Torej brez gnoja?
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Kadar v nekem letu ne dajem gnojila, dam preperel konjski gnoj, kakšno leto pa tudi nič od tega.
Odgovori