Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čebula - Allium cepa L.

Odgovori
Irena

Odgovor Napisal/-a Irena »

Brr, a čebulčke naj kar zdaj sadim. Sem včeraj razmišljala o tem, da bi letos malo pohitela s korenjem in čebulčkom.
Muha, kdaj pa ti to sadiš?

irena
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Nič ne sadim (razen stoletne), ker so moje "sorodnice" preveč navdušene nad njo Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad . Če bi, bi bili čebulčki tačas verjetno že v zemlji, saj na zmrzal niso občutljivi.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Za čebulčke sta dve varianti. Ali zdaj, da naredijo veliko korenin do toplejših dni in posledično debelo čebulo. Vendar je za to čebulo velika nevarnost, da jo napade ćemulna muha.
Druga možnost pa je, da čebulček sadimo konec aprila. Tako se izognemo čebulni muhi, hkrati pa ne moremo računati na pridelek debele čebule, ker bo pozno sejan čebulček naredil premalo korenin. Jaz sem najmanjše čebulčke posadila v platoje, kjer bodo rastli dokler ne bodo korenine prerastle zemlje. Potem jih bom presadila na gredo. Večje čebulčke pa bom sadila v naslednih dneh primernih za korenino._________________naredimo svet lepši
Irena

Odgovor Napisal/-a Irena »

Hm, hvala obema.
Posadim (to soboto). Pa upam, da bodo muhe falile. Če pa ne bodo, mam še pa zmeri čas v aprilu še eno rundo posadit.

Irena
brbr

Danes sem sparvila vse čebule (Ptujska, Belokranjska, Tera in dve sorti šalotke v zemljo). Priznam, da sem malo polomljena..._________________naredimo svet lepši
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

pozdrav, vesela varka, da kasneje ni čebulne muhe. ima ona finte. še enkrat naletava junija ali julija tako, da...lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

včeraj sem posejala belo majsko čebulo (Srebrnjak majski, Bianca di maggio-okrogla) med živahno eksotično vijoličen korenček. čebulo lahko sejemo v toplo gredo v II., na prosto (ko je +1o) III. in VII.-IX. v hladnejših krajih ga čez zimo pokrijemo. dozori od IV.-VII. sejen maja ni primeren za skladiščenje (enako kot česen ne).

še navadno čebulo "Allium cepa" (klasična) katero se seje na prosto III.-IV. ko lišče odmre je goden za uporabo to je nekje VIII.-IX. dober za skladiščenje. vmes sem posijala močno rumeno korenje "June du doubs", pozna sorta. piše, da je koren velik do 30cm. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
brbr

Kako si prida, Voda. Mene glavna setev korenja še čaka. Pa tudi seme čebule za vzgojo čebulčkov je še v vrečkah Embarassed
Posadila pa sem že mame čebule (Ptujska) za pridelavo semena. Lani sem jih sadila prvič in so lepo naredile._________________naredimo svet lepši
lera

Odgovor Napisal/-a lera »

brbr, midva z možem sva že posadila čebulček in sicer holandsko in sturon vsake 25 kg pa šalotka je na njivi tudi že vsajena, v torek je imela že cca 5 cm dolge korenine ko sem jo kontrolirala. Doma bom šalotko tudi malo za rezervo, ker na njivi ni preverjeno če bo ratala. Mam eno domačo, ki jo tašča že vsa leta goji pa ne bi rada ostala brez semena._________________lp

Lera
http://lera.moj-album.com
brbr

Lera, tole je pa več kot udarniško. Čestitke. Kako sta jo pa sadila? Na roke?In koliko časa sta porabila?_________________naredimo svet lepši
Odgovori