Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Česen 2025

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Re: Česen 2025

Odgovor Napisal/-a muha »

Česen ne pomrzne, sem pa v vrtnarsko-kmetijskih nasvetih brala, da mu lahko škodi, če zelenje večkrat tekom zime polomi sneg. Izkušenj s tem nimam.
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Kako globoko pa sadiš česen, da uspe pokukati ven že v dveh tednih?
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Copatka, mislim, da ni toliko odvisno od globine sajenja, ampak od sorte česna. So sorte, ki hitreje poženejo kalček kot korenine. To se vidi tudi med skladiščenjem, ko začnejo stroki odganjati. Eni imajo že konkretne kalčke, korenin pa skoraj nič. Anka, recimo pa najprej požene korenine in šele kasneje kalček.

No, jaz sem v soboto posadila zadnje česne (hvala vsem darovalcem). Posadila pa sem slabo tretino običajne količine... Če bodo dobro rastli, ga nekja vseeno bo...
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Copatka, kakih 5 cm gotovo, tudi ptujskega jesenskega sem enako, pa ni še nikjer nič videti. Hvala vsem.
copatka

Aha, tako je to. Poznam samo Anko, ki jo tudi posadim enih 5cm globoko, potem dobi pa še par cm komposta za kovterček :)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
copatka

Ljubitelji česna, a ga tudi fermentirate?

Zadnje čase je za fermentiran mlet česen veliko reklame na Štartaj Slovenija. Očitno gre dobro v promet, komaj sem uspela dobiti za probo en kozarček. Se pa ne da ugotoviti, ali je bil fermentiran in potem zmlet ali obratno.

Sama sem en majhen kozarček fermentiranega česna iz leta 2020 pred kratkim odprla in zmlela. Meni se zdi zelo dober. Drugega iz 2022 pa sem danes odprla in so strokci za moj okus odlični. Mislim, da se ga bom spet lotila. ;) Je pa zanimivo, kako se mu zviša sladkost - kot se mi je zgodilo s pestom iz pskov. :roll: Očitno ima česen v sebi nekaj, kar s starostjo vpliva na sladkost. Nimam pojma o kemiji, to so le izkušnje. :lol:
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Pravi ljubitelji česna ga jemo surovega na kruhu z zaseko ! ;)
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Andrej Banko napisal/-a: So Nov 23, 2024 5:10 pm Pravi ljubitelji česna ga jemo surovega na kruhu z zaseko ! ;)
... ali s kuhanim govejim mozgom :)
Odgovori