Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Česen 2025
Re: Česen 2025
Česen ne pomrzne, sem pa v vrtnarsko-kmetijskih nasvetih brala, da mu lahko škodi, če zelenje večkrat tekom zime polomi sneg. Izkušenj s tem nimam.
Re: Česen 2025
Kako globoko pa sadiš česen, da uspe pokukati ven že v dveh tednih?
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Re: Česen 2025
Copatka, mislim, da ni toliko odvisno od globine sajenja, ampak od sorte česna. So sorte, ki hitreje poženejo kalček kot korenine. To se vidi tudi med skladiščenjem, ko začnejo stroki odganjati. Eni imajo že konkretne kalčke, korenin pa skoraj nič. Anka, recimo pa najprej požene korenine in šele kasneje kalček.
No, jaz sem v soboto posadila zadnje česne (hvala vsem darovalcem). Posadila pa sem slabo tretino običajne količine... Če bodo dobro rastli, ga nekja vseeno bo...
No, jaz sem v soboto posadila zadnje česne (hvala vsem darovalcem). Posadila pa sem slabo tretino običajne količine... Če bodo dobro rastli, ga nekja vseeno bo...
Re: Česen 2025
Copatka, kakih 5 cm gotovo, tudi ptujskega jesenskega sem enako, pa ni še nikjer nič videti. Hvala vsem.
Re: Česen 2025
Aha, tako je to. Poznam samo Anko, ki jo tudi posadim enih 5cm globoko, potem dobi pa še par cm komposta za kovterček
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Re: Česen 2025
Ljubitelji česna, a ga tudi fermentirate?
Zadnje čase je za fermentiran mlet česen veliko reklame na Štartaj Slovenija. Očitno gre dobro v promet, komaj sem uspela dobiti za probo en kozarček. Se pa ne da ugotoviti, ali je bil fermentiran in potem zmlet ali obratno.
Sama sem en majhen kozarček fermentiranega česna iz leta 2020 pred kratkim odprla in zmlela. Meni se zdi zelo dober. Drugega iz 2022 pa sem danes odprla in so strokci za moj okus odlični. Mislim, da se ga bom spet lotila. Je pa zanimivo, kako se mu zviša sladkost - kot se mi je zgodilo s pestom iz pskov. Očitno ima česen v sebi nekaj, kar s starostjo vpliva na sladkost. Nimam pojma o kemiji, to so le izkušnje.
Zadnje čase je za fermentiran mlet česen veliko reklame na Štartaj Slovenija. Očitno gre dobro v promet, komaj sem uspela dobiti za probo en kozarček. Se pa ne da ugotoviti, ali je bil fermentiran in potem zmlet ali obratno.
Sama sem en majhen kozarček fermentiranega česna iz leta 2020 pred kratkim odprla in zmlela. Meni se zdi zelo dober. Drugega iz 2022 pa sem danes odprla in so strokci za moj okus odlični. Mislim, da se ga bom spet lotila. Je pa zanimivo, kako se mu zviša sladkost - kot se mi je zgodilo s pestom iz pskov. Očitno ima česen v sebi nekaj, kar s starostjo vpliva na sladkost. Nimam pojma o kemiji, to so le izkušnje.
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
-
- Prispevkov: 5235
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Re: Česen 2025
Pravi ljubitelji česna ga jemo surovega na kruhu z zaseko !
- lpmami
- Prispevkov: 8374
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Re: Česen 2025
... ali s kuhanim govejim mozgomAndrej Banko napisal/-a: ↑So Nov 23, 2024 5:10 pm Pravi ljubitelji česna ga jemo surovega na kruhu z zaseko !
Re: Česen 2025
Blagor vama! Tudi jaz bi ga, a bi morala pojesti potem ene 3 tablete Rennie, da me ne bi ugonobila zgaga.
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Re: Česen 2025
Enkrat sem fermenitrala cele stroke česna, a mi okus ni bl všeč. Tako ga fermetiram samo kot dodatek k čilijem, ki so mi fermentirani zeloooo všeč. Seveda, imam najraje svež česen, v velikih količinah.
Copatka, lahko, da ga najprej na grobo zmeljejo, tako kot se pripravlja za sušenje in potem kisajo/fermentirajo tako kot zelje (npr.). Če ga pa najprej fermentirajo in potem meljejo, je pa verjetno potem še pasteriziran. Ne vem, samo razmišljam...
Copatka, lahko, da ga najprej na grobo zmeljejo, tako kot se pripravlja za sušenje in potem kisajo/fermentirajo tako kot zelje (npr.). Če ga pa najprej fermentirajo in potem meljejo, je pa verjetno potem še pasteriziran. Ne vem, samo razmišljam...