Vliti ajdov kruh brez glutena
- Lpmami
- Prispevkov: 8507
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Re: Vliti ajdov kruh brez glutena
Vidiš, to sem pa tudi jaz mirne duše spregledala. Bi se pa verjetno spomnila, ko bi hranila droži.
Hvala vseeno, da si opozorila.
Hvala vseeno, da si opozorila.
-
- Prispevkov: 9471
- Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
- Kraj: Rimske Toplice
Re: Vliti ajdov kruh brez glutena
Lpmami, izziv torej, vzgojiti ajdove droži.
- Lpmami
- Prispevkov: 8507
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Re: Vliti ajdov kruh brez glutena
Bom, verjetno s proseno moko, menda še raje starta kot ajda.
-
- Prispevkov: 8078
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Re: Vliti ajdov kruh brez glutena
Muha, dolgemu vzhajanju z drožmi se v tem primeru izogneš z dvojno količino droži na začetku.
jaz sem ga pekla ravno zadnjo rundo. Sem ga papredolgo cvzhajala in je bil precej ploščat (se je razlezel), a v notranjosti lepo, enakomerno kuknjičast in mehek. Okusen pa zeloo.
Lpmami, če boš pripravljala droži samo iz ajdove moke, bi jih jaz pripravljala z medom, tako kot ržene. Mislim, da bi šlo hitreje/bolje. Tudi s kefirjem (za vzpodbudo) bi verjetno šlo.
jaz sem ga pekla ravno zadnjo rundo. Sem ga papredolgo cvzhajala in je bil precej ploščat (se je razlezel), a v notranjosti lepo, enakomerno kuknjičast in mehek. Okusen pa zeloo.
Lpmami, če boš pripravljala droži samo iz ajdove moke, bi jih jaz pripravljala z medom, tako kot ržene. Mislim, da bi šlo hitreje/bolje. Tudi s kefirjem (za vzpodbudo) bi verjetno šlo.
- Lpmami
- Prispevkov: 8507
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Re: Vliti ajdov kruh brez glutena
Kefirja za spodbudo nimam. Nameravam začeti s proseno moko (zmletim prosom). Malo se spominjam, da sem to že delala in da traja zelo dolgo, mislim, da kar štiri dni.
Mama mi je pravila, da so delali droži s prosom, vinskim kamnom pa še nečim. A ta informacija se je med mojimi vijugami že izgubila. Pa zamesili so zraven tudi kupljen kvas.
Mama mi je pravila, da so delali droži s prosom, vinskim kamnom pa še nečim. A ta informacija se je med mojimi vijugami že izgubila. Pa zamesili so zraven tudi kupljen kvas.
-
- Prispevkov: 90
- Pridružen: To Mar 01, 2016 1:00 am
Re: Vliti ajdov kruh brez glutena
Ima kdo mlin za žita in si moko sproti melje za kruh? Zanima me kako se to obnese in če se investicija izplača, ker so zelo dragi.
-
- Prispevkov: 9471
- Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
- Kraj: Rimske Toplice
Re: Vliti ajdov kruh brez glutena
Imam nastavek na Bosch MUM, ki ima kovinski mlinski del in, se mi zdi od 1 do 10 debeline mletja. Ne melje koruze, druga žita pa. Za občasno rabo zadovoljna, moko pač preseješ, da ločiš del otrobov.
Prijateljica pa ima pravi namizni mlin in melje redno, zadovoljna. Ima 4 člansko družino.
Prijateljica pa ima pravi namizni mlin in melje redno, zadovoljna. Ima 4 člansko družino.
-
- Prispevkov: 3389
- Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am
Re: Vliti ajdov kruh brez glutena
Pri nas ga imamo, (Urban MK) in je bil dolgo nepogrešljiv ter neprecenljiv kuhinjski pripomoček.
Začelo se je zaradi celiakije, nato pa nadaljevalo in dolgo časa razvijalo v bolj ali manj kreativno raziskovanje peke kruha z nevsakdanjimi mokami (beri okusi, ki so jih take sestavine sproščale)
Mleli smo poleg običajnih žit še riž, proso, amarant, kvinojo, sirek, črno kumino in verjetno še kaj, kar se trenutno ne spomnim.
Med tem smo na denarni vložek že zdavnaj pozabili, se je pa s časom krepila naša afiniteta do razl. okusov v kruhu in tako je običajni "trgovinski" kruh, za nas doma, s časom postajal vse bolj prazen ter pust. V bistvu kar nesprejemljiv. (mišljeno z vsem spoštovanjem)
Trenutno sem v obdobju, ko se pretežno izogibam vseh škrobnih (OH) živil, tako da mlin sameva.
Če strnem zapisano.
Nakup mlina se je dejansko splačal, ker smo za kakšno desetletje kruha žita zmleli doma sproti in ker smo lahko kar nekaj eksperimentirali z različnimi žiti in "žiti".
Če bi bil bolj za gledati pa je v končni fazi tudi sprejemljivo, saj je tudi lep, iz borovega lesa.
Začelo se je zaradi celiakije, nato pa nadaljevalo in dolgo časa razvijalo v bolj ali manj kreativno raziskovanje peke kruha z nevsakdanjimi mokami (beri okusi, ki so jih take sestavine sproščale)
Mleli smo poleg običajnih žit še riž, proso, amarant, kvinojo, sirek, črno kumino in verjetno še kaj, kar se trenutno ne spomnim.
Med tem smo na denarni vložek že zdavnaj pozabili, se je pa s časom krepila naša afiniteta do razl. okusov v kruhu in tako je običajni "trgovinski" kruh, za nas doma, s časom postajal vse bolj prazen ter pust. V bistvu kar nesprejemljiv. (mišljeno z vsem spoštovanjem)
Trenutno sem v obdobju, ko se pretežno izogibam vseh škrobnih (OH) živil, tako da mlin sameva.
Če strnem zapisano.
Nakup mlina se je dejansko splačal, ker smo za kakšno desetletje kruha žita zmleli doma sproti in ker smo lahko kar nekaj eksperimentirali z različnimi žiti in "žiti".
Če bi bil bolj za gledati pa je v končni fazi tudi sprejemljivo, saj je tudi lep, iz borovega lesa.
- Lpmami
- Prispevkov: 8507
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Re: Vliti ajdov kruh brez glutena
Jao, Juglans!juglans napisal/-a: ↑Po Dec 30, 2024 9:09 pm... Nakup mlina se je dejansko splačal, ker smo za kakšno desetletje kruha žita zmleli doma sproti in ker smo lahko kar nekaj eksperimentirali z različnimi žiti in "žiti".
Če bi bil bolj za gledati pa je v končni fazi tudi sprejemljivo, saj je tudi lep, iz borovega lesa.
-
- Prispevkov: 3389
- Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am
Re: Vliti ajdov kruh brez glutena
Jah kaj, povem tako kot je.