Lep pozdrav
Se je potem še kdo ukvarjal z bio encimom in - ali s kaskadno fermentacijo?
Jaz vsako leto kupim cel zaboj bio pomaranč in limon in si iz tega naredim ta encim.
Mi je všeč vonj in ga uporabljam za čiščenje.
Figula, si ga ti uporabljala za rastline na vrtu?
Lepo bodimo, Mil
Bio-encim
-
Re: Bio-encim
Jaz delam bio encim za čoščenje, ampak kar iz navadnih limon in pomaranč. DEodam tudi navaden sladkor in navadno vodo (iz pope). Fermentiram v 3L plastenkah, ki jih postavim v kurilnico.
S kaskadno fermentacijo se (še) nisem ukvarjala.
Sem pa pred časom zmešala domač jabolčni kis in kombučo, ki je predolgo frementirala in je tudi postala kis. V dveleti starem jabolčnem kisu, ki je do tedaj miroval v steklenici, se je (po mešanju s kombučo) naredil konkreten klobuk. Ne vem, ali je bilo to samo slučajno, ali je kombuča reaktivirala mikroorganizme v kisu. Zdaj delam drugi poizkus in bom videla, kaj/če se bo zgodilo.
Je pa mešanica jabolčnega in kombučinega kisa sila prijetnega okusa...
S kaskadno fermentacijo se (še) nisem ukvarjala.
Sem pa pred časom zmešala domač jabolčni kis in kombučo, ki je predolgo frementirala in je tudi postala kis. V dveleti starem jabolčnem kisu, ki je do tedaj miroval v steklenici, se je (po mešanju s kombučo) naredil konkreten klobuk. Ne vem, ali je bilo to samo slučajno, ali je kombuča reaktivirala mikroorganizme v kisu. Zdaj delam drugi poizkus in bom videla, kaj/če se bo zgodilo.
Je pa mešanica jabolčnega in kombučinega kisa sila prijetnega okusa...
- Lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Jaz sem kombučo pripravila kot po navadi (črni čaj, beli sladkor), ker pa je bila premalo kisla, sem dodala čisto malo kisa. Nastal je izredno močan kis. Ker ga nisem porabila, se klobuk kar nalaga in debeli, je pa bolj podoben kisovemu kot kombučinemu.
-
Vidiš,, Lpamami, izgleda da se odlično križata...
- Lpmami
- Kontakt:
Tudi jaz imam tak vtis. A za prehrano mi ne potegne, je čisto prehudo kisel, prehud.
-
- Kraj: Rimske Toplice
Bo pa za čiščenje uporaben. Kaj pa, če ga razredčiš,?
- Lpmami
- Kontakt:
Saj navadnega jabolčnega tudi vedno razredčim, ta mi pa nekako ne potegne.