Šmarna hrušica - Amelanchier sp.

Odgovori
DavidJ

Odgovor Napisal/-a DavidJ »

Kaj pa pripravljate iz hrušic. Pri nas jih je vsako leto več. Mi smo skuhali marmelado in sem jo prvič jedel danes zjutraj s kosmiči. Super je.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Re: Šmarna hrušica - Amelanchier sp.

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Kako razmnožiti šmarno hrušico ?

Predlani sem pogrobal en manjši, stranski poganjek. Malo sem takrat še popraskal skorjo in potresel s hormonskim praškom.
Danes sem veselo prišel zraven s posodo, da bi odrezal in izkopal novo, samostojno rastlino ter razočaran ugotovil, da pogrobana veja ni naredila v zemlji nobenih koreninic ...

Kaj bi zraslo, če bi posejal semena ?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

V naravnih rastiščih se razmnožuje edinole s semeni. Le sorte najverjetneje ne bi uspel obdržati.

Poskusi jo spomladi razmnožiti še z mladimi letošnjimi poganjki. Prenekatero grmovnico se tako da lepo ukoreniniti. Odkrhni mlad poganjek, ko ima kakih 5 cm, čisto ob lubju, da s seboj odnese "peto". Daj v mešanico substrata in perlita, pokrij z naluknjano vrečko ... in čakaj. Predlagam prozoren lonček, da boš lahko opazoval, kdaj/če se bodo pokazale koreninice.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

V Zelenem svetu piše:
'Šmarno hrušico razmnožujemo s potaknjenci in cepljenjem na jerebiko. Navadno šmarno hrušico (Amelanchier ovalis) lahko razmnožujemo tudi s koreninskimi odganjki, saj jih veliko zraste iz koreninske osnove. Le – te moramo izrezovati sproti. Izrezujemo le pregoste in poškodovane veje.'
zuf
Kraj: Kališovec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a zuf »

muha, moram probat te mini zelene s peto.
Potaknjenci iz olesenelih vejic se ni obneslo, 0%!

Sicer pa že dosti let vzgajam iz semena, čisto lepo rodijo.

Zelo lep uspeh imam pa tudi s cepljenjem z angleško kopulacijo spomladi ali pa na oko poleti.
Cepim kar na sadike iz semena, 1-2 leti stare.
Odgovori