Šmarna hrušica - Amelanchier sp.

Odgovori
DavidJ

Odgovor Napisal/-a DavidJ »

Kaj pa pripravljate iz hrušic. Pri nas jih je vsako leto več. Mi smo skuhali marmelado in sem jo prvič jedel danes zjutraj s kosmiči. Super je.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Re: Šmarna hrušica - Amelanchier sp.

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Kako razmnožiti šmarno hrušico ?

Predlani sem pogrobal en manjši, stranski poganjek. Malo sem takrat še popraskal skorjo in potresel s hormonskim praškom.
Danes sem veselo prišel zraven s posodo, da bi odrezal in izkopal novo, samostojno rastlino ter razočaran ugotovil, da pogrobana veja ni naredila v zemlji nobenih koreninic ...

Kaj bi zraslo, če bi posejal semena ?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

V naravnih rastiščih se razmnožuje edinole s semeni. Le sorte najverjetneje ne bi uspel obdržati.

Poskusi jo spomladi razmnožiti še z mladimi letošnjimi poganjki. Prenekatero grmovnico se tako da lepo ukoreniniti. Odkrhni mlad poganjek, ko ima kakih 5 cm, čisto ob lubju, da s seboj odnese "peto". Daj v mešanico substrata in perlita, pokrij z naluknjano vrečko ... in čakaj. Predlagam prozoren lonček, da boš lahko opazoval, kdaj/če se bodo pokazale koreninice.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

V Zelenem svetu piše:
'Šmarno hrušico razmnožujemo s potaknjenci in cepljenjem na jerebiko. Navadno šmarno hrušico (Amelanchier ovalis) lahko razmnožujemo tudi s koreninskimi odganjki, saj jih veliko zraste iz koreninske osnove. Le – te moramo izrezovati sproti. Izrezujemo le pregoste in poškodovane veje.'
zuf
Kraj: Kališovec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a zuf »

muha, moram probat te mini zelene s peto.
Potaknjenci iz olesenelih vejic se ni obneslo, 0%!

Sicer pa že dosti let vzgajam iz semena, čisto lepo rodijo.

Zelo lep uspeh imam pa tudi s cepljenjem z angleško kopulacijo spomladi ali pa na oko poleti.
Cepim kar na sadike iz semena, 1-2 leti stare.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Šmarne hrušice lahko zrastejo precej visoko - in noben prodajalec tega vnaprej ne pove.

Sam jih imam na travniku, ki je bil ob zadnji poplavi kake pol metra pod vodo. Ni jim bilo hudega, nič se jim ni poznalo - takrat. Od takrat do danes so vse (do takrat sicer umirjene rasti) zrasle za 1/3 višine, največja je bila pri 8 (osmih) metrih! - Do včeraj ... Pridelka je sicer obilo, a do njega ne moreš več - in lestev bo slej ko prej postavljena v kot. Kaže, da jim dodatna vlaga v tleh izredno paše.
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Huh, hudo. Delis sliko, kako si jih temeljito obrezal?
mravlja

Ni bilo nekega planskega obrezovanja, samo vrh je "padel", da smo ga obrali. Fotografije nimam.
Dokončne rešitve (kolikor so v naravi lahko rešitve dokončne) nimam, v tem trenutku ne vem, kaj in kako. Najprej jih bomo obrali, kolikor se bo dalo.

Ko sem jih kakih 12-15 let nazaj kupoval, je bil podatek, da v desetih letih zrastejo od 2,5-3m. A, seveda... letos pa to.
Fantastične rastline so, posadiš in hodiš obirat, drugega ne rabi. Pravzaprav tudi obiranja ne rabi, so kosi nori nanje.
Žal mi je, da tega nisem vedel/pričakoval kakih 10 let nazaj, bi posadil druge, nadomestne, pa 5 let nazaj spet ... - previsoke pa sproti "odpisoval". Tak "kolobar" se mi v tem trenutku zdi najboljša rešitev.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Pa saj jo zlahka držiš nekje na metrih. Pač spomladi ali pa po obiranju odrežeš na želeno višino in to je to.
Ne moreš nič zasrat ali škodit rastlini. Jaz jo vsako leto krajšam. Lahko bi jo še bolj ...
Na srečo je v zadnjih treh letih pognala kar neka novih poganjkov iz tal, oziroma iz koreninskega vratu.
Želim namreč ustvariti en tak bolj širok in gost grm.
mravlja

Moje, vse razen ene, so cepljene, na koreninske izrastke ne morem računati. Saj včasih sem jih rezal, rahlo, več ni bilo potrebe, po "plandemiji" pa mislim, da ne več, časa nimam. Ampak, da zraste skoraj 3m v dobrem letu...

Baje se jih poleti ne reže, a to moram še preveriti.
Odgovori