Voluhar

Odgovori
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Re: Voluhar

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Bral sem neko knjigo o Kočevarjih in naletel na zapis, da so v Poljansko-črmošnjiški dolini občasni imeli mišje leto, ko so miši pobrale vsa zrna iz klasov žita, kot tudi leto voluharjev, ko je šlo več kot pol krompirja.
iskra
Kraj: Lokev , Boa , Vinica

Odgovor Napisal/-a iskra »

Po spominu so pri nas imeli eno rastlino , ki je baje odganjala voluharje in krte. Bom jo poslikal pa, da vidimo če je kaj na tem.
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Iskra, larifari, vsepovsod se je zasejala, ampak voluhar pa res ni neumen, da bi grickal korenine. Edino človek jih zdesetka, ujede pa čisto malo pristavijo svoj piskrček.
No, v mojih otroških letih jih ni bilo toliko, da bi delali škodo, še srne so sem in tja obžrle visok fižol. Ljudje nad voluharji nikoli niso tarnali, sedaj tudi ne, ker enostavno nimajo njiv. Je vse prepoceni in zakaj bi delali, če ni treba.
Seasmoon, normalno, da imam veliko.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Pa sem ga, debeluharja rejenega! Pred tem je pomalical tri in pol od devetih gomoljnih zelen, pet porov, pet radičev in spodgrizel edini edincati šop prelepih in obilo rodnih rumenih bučk. To je zapečatilo njegovo usodo. Na mojem malem vrtičku se taka požrešnost še kako pozna. Upam,da je bil samotar.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

iskra napisal/-a: To Apr 15, 2025 1:42 pm Po spominu so pri nas imeli eno rastlino , ki je baje odganjala voluharje in krte. Bom jo poslikal pa, da vidimo če je kaj na tem.
Načeloma naj bi bile odlične rastline iz družine Fritillaria (kot je pri nas močvirski tulipan, logarica), najbolj cesarski tulipan (f. imperialis), ki se ponavadi pojavlja kot okrasna rastlina.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Bravo Muha :)
turnogo

Odgovor Napisal/-a turnogo »

živa napisal/-a: To Apr 15, 2025 1:49 pm Iskra, larifari, vsepovsod se je zasejala, ampak voluhar pa res ni neumen, da bi grickal korenine. Edino človek jih zdesetka, ujede pa čisto malo pristavijo svoj piskrček.
No, v mojih otroških letih jih ni bilo toliko, da bi delali škodo, še srne so sem in tja obžrle visok fižol. Ljudje nad voluharji nikoli niso tarnali, sedaj tudi ne, ker enostavno nimajo njiv. Je vse prepoceni in zakaj bi delali, če ni treba.
Seasmoon, normalno, da imam veliko.
Dobra hrana ni poceni, a je kljub temu ne pridelujejo, ker večina živi v virtualnem svetu. Ko se bo sesul, bo pa druga akcija.
Klemen
Jabolko na dan, odžene zdravnika stran.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

muha napisal/-a: So Jul 26, 2025 7:55 am Upam,da je bil samotar.
Ni bil!
Njegov sorodnik je vzel maščevanje zares in je prežrl korenine eni od dveh čajot - na kompostniku. Pa ravno je pričela nastavljati cvetove. :( :twisted: Je že pokojni.

Nekako mi ne privoščijo bučevk. :shock:
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Tole z buč(evk)ami in voluharjem imam tudi jaz v slabem spominu.
Ko sem gostovala na vrtu v bližnji vasi, sem imela krasne buče. So se razraščale, da so prekrivale vse, kar ni bilo obdelan vrt. Speljala sem jih ob žičnati ograji in v travo.
Tam vidim eno lepo veliko bučo. Hotela sem jo pospraviti, preden jo kaj obje. Je bilo že prepozno. Se je videlo, da je od spodaj voluhar (tam smo ga imeli res veliko) hodil na kosilo pa še večerjo, so bili ugrizi različno stari.
Seveda sem jo odrezala, očistila in porabila.
In čez dva, tri dni začne vse tisto veličastno bučno listje veneti. Vse tisto zeleno razkošje se je spremenilo v eno veliko žalost.
Ko sem raziskovala, kaj je vzrok, sem prišla do korenine. Večino jo je voluhar obžrl, malo pa pustil, češ - mogoče še kaj zraste ;)
Takole se mi je maščeval, da sem mu izpred gobčka odnesla tako dobro papico. Ampak preživel pa ni ...
Odgovori