Asimina - nadaljevanje

Odgovori
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Plamenka, zelo majhni plodovi na Sunflower se slišijo zelo čudno, nekako v smeri, da je morda sortni del propadel in ti rodi podlaga.

Pri nas sezona v celoti OK, prvič je močno obrodila mlada Sibley, ena od prvih sajenih 2008 se cela suši, pognalo je pa na prostoru cca 5 x 5 m čuda enih prostovoljčkov, morda koreninskih, morda semenskih.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Crtj, kot sem spremljala, je Sunflower rasla normalno, tako da mislim, da sortni del ni propadel. Včeraj sem našla celo dva večja plodova, ostali so pa res majhni.
Uporabniški avatar
Plamenka

Re: Asimina - nadaljevanje

Aimini Prima in Sunflower sta zacveteli. Iz cvetov Prime sem danes že dobila cvetni prah in jo oprašila, Sunflower pa bom čez kak teden.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Tudi jaz sem včeraj začel z ročnim opraševanjem. Zoprno je le to, da ima ena - zgodnejša - prve zrele cvetove približno 10 dni pred drugo.
Na srečo imata tudi oba soseda po eno drevo Sunlower, tako da za opraševane prvih cvetov Shenandoah hodim k njima »rabutat« cvetni prah.
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Moji cvetita na polno, na ta'veliko sem obesil 3 prazne ribje konzerve in kos mesa.
Verjetno se lotim tudi ročne obdelave ;-)

O opraševanju asimine sem povprašal tudi "UI" >> največ je imel za povedat Googlov Gemini, odgovor pa podajam nepreveden, ker je za občutljive lahko delikaten:
To attract flies to your flowering asimina tree for pollination, consider placing materials with a scent that appeals to them in or near the crown of the tree. Here are some options:

Rotting Meat or Roadkill (Use with Caution): This is a well-known method, as the flowers themselves have a faint, carrion-like odor. However, be mindful of the smell and potential attraction of other unwanted animals. Place it in a container that prevents direct contact with the tree and is somewhat discreet.
Fish Emulsion: Some growers have reported success using fish emulsion sprayed lightly on or near the flowers. The fishy smell can be attractive to flies.
Manure: The organic, earthy smell of manure can also attract flies. Place a small amount in a container near the tree.
Compost Scraps: Allowing some vegetable scraps or other organic matter to slightly decompose near the tree might also attract flies.
Consider Companion Plants: Some suggest that plants with a yeasty or somewhat unpleasant scent during their bloom time might attract similar pollinators. However, the effectiveness of this specifically for asimina needs more research. Some examples mentioned in online discussions include Calycanthus floridus (Carolina allspice).
Important Considerations:

Timing: Introduce these attractants when your asimina tree is actively flowering.
Placement: Hang or place the attractant within or very close to the crown of the tree for the best chance of attracting pollinators to the flowers.
Quantity: You don't need large amounts of these materials. A small, strategically placed amount should suffice.
Odor: Be prepared for potentially unpleasant smells, especially with rotting meat.
Cross-Pollination: Remember that asimina trees generally require cross-pollination between genetically different trees to set fruit. If you only have one tree, attracting pollinators might not result in fruit unless there is another genetically distinct asimina tree nearby.
Hand Pollination: If natural pollination is insufficient, you can also try hand-pollinating the flowers using a small, soft brush to transfer pollen from one flower to another (preferably from a different asimina tree if available).
By using these methods, you can increase the chances of attracting the necessary flies to pollinate your asimina flowers and hopefully enjoy some fruit.
vrtin2

Odgovor Napisal/-a vrtin2 »

Moji asimini sta v polnem cvetju, Sunflover, 18 let in Prima 7 let. Sunflower ima res malo manjše plodove, kot Prima, a vseeno dosegajo veličino pomaranč.
Jaz jih ne oprašujem, vsako leto dam v času cvetja ob drevo lopato gnoja in muhe imajo svoj raj. Lani so bili plodovi Prime tako veliki, kot 3 banane skupaj.
Naj vam vse uspe.

Imejmo se radi
vrtin 2
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Poleg konzerv sem na asimino pred par dnevi obesil še mišje trupelce, ki je me zjutraj čakalo pred vhodnimi vrati by maček.
Nekaj čudnega sem opazil že predvčerajšnjim, včeraj pa sem si obe asimini zelo podrobno ogledal in se je potrdilo, da so cvetovi pooolni komarjev :-o
Povsem običajnih, saj so takoj šli tudi name :(
So dovolj "gastni", da jo oprašijo?
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Vrtin2 je zadnjič na spomladanskem Gartlc srečanje rekla, da ob cvetenju da pod vsako asimino 2 lopati svežega gnoja in obisk muh je zagotovljen, tudi na cvetovih.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Meni je pa prav užitek vsakih nekaj dni malo s čopičem "plesati" okoli drevesc. Se bojim, da sem bil letos celo preveč priden z opraševanjem ...
Sadiki sta stari 7-8 let in visoki med 2 in 2,5 metra. Je lahko problem, če ju preveč obremenim s plodovi ?!
Uporabniški avatar
Plamenka

AB, po moje bodo odvečni plodovi odpadli.
Tudi meni je zabavno opraševati asimini.
Odgovori