Lilium - lilija
- Plamenka
- Kraj: Ljubljana
Re: Lilium - lilija
Lilije se komaj prebujajo. Le Alojzijeva ima 10cm. In na njej sem našla kar 5 lilijevk! Bo treba spet škropiti z Neem tonikom.
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
Dobro, da si opozorila. Moram takoj pregledati moje, ki so pravkar odgnale.
- Plamenka
Letos imam pravo invazijo lilijevk! Še tri sem našla na isti liliji. Prejšnja leta sem imela le tu in tam kakšno.
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
Na mojih Alojzijevih lilijah lilijevk skoraj ni bilo pa sem si jih ogledala vsak dan.
Po lanski presaditvi so zelo lepo kazale, ujčkala sem jih, kot nedonošeno dete. Potem pa: tik pred cvetenjem, ko so imele lepe cvetne nastavke, se je nekaj priklatilo od nekod in najprej prevrtalo, nato pa praktično čez noč do čistega "stopilo" 90 % cvetnih nastavkov!
. Samo v cvetu, nič na listih. Ni se dalo niti določiti, kakšna ličinka bi to znala biti. Samo nekaj čisto mehkega, zdrizastega mi je ostalo v roki, da se ni dalo ugotoviti, ali je to gosenica, ličinka ali le njihov izloček. Polžki niso bili. Prvič sem zasledila kaj takega. Lilije so bile medtem 2x poškropljene z Biokilom in 1x z Neem tonicom.
PS: ko sem malo pobrskala po spletu, se mi je zdel najbolj podoben prikaz ličink lilijevke, pokritih z lastnimi izločki. So lilijevke vseeno uspele prevrtati cvetne popke in vanje zasaditi naraščaj?? Čeprav jih skoraj ni bilo opaziti in kljub škropljenju? Izgleda, da vendarle.
Po lanski presaditvi so zelo lepo kazale, ujčkala sem jih, kot nedonošeno dete. Potem pa: tik pred cvetenjem, ko so imele lepe cvetne nastavke, se je nekaj priklatilo od nekod in najprej prevrtalo, nato pa praktično čez noč do čistega "stopilo" 90 % cvetnih nastavkov!

PS: ko sem malo pobrskala po spletu, se mi je zdel najbolj podoben prikaz ličink lilijevke, pokritih z lastnimi izločki. So lilijevke vseeno uspele prevrtati cvetne popke in vanje zasaditi naraščaj?? Čeprav jih skoraj ni bilo opaziti in kljub škropljenju? Izgleda, da vendarle.
- Plamenka
Ojoj, kakšna škoda! Pri meni trenutno lilijevk ni, lilije so začele cveteti.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
-
- Kraj: Rimske Toplice
Muha, ličinke lilijevk se pokrijejo z lastnimi iztrebki in res izgledajo kot kupček iztrebkov. Sem se naučila nekaj dni nazaj.
-
- Kraj: Žiri-NM
Tako imam popolnoma uničene lilije jaz zaradi rdečih hroščev in teh "iztrebkov". Seveda jih je prej voluhar spravil na minimum. Imela sem jih 2 tekoča metra.