Lilium - lilija

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Hvala za nasvet. Že pišem.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Re: Lilium - lilija

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Lilije se komaj prebujajo. Le Alojzijeva ima 10cm. In na njej sem našla kar 5 lilijevk! Bo treba spet škropiti z Neem tonikom.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Dobro, da si opozorila. Moram takoj pregledati moje, ki so pravkar odgnale.
Uporabniški avatar
Plamenka

Letos imam pravo invazijo lilijevk! Še tri sem našla na isti liliji. Prejšnja leta sem imela le tu in tam kakšno.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Na mojih Alojzijevih lilijah lilijevk skoraj ni bilo pa sem si jih ogledala vsak dan.

Po lanski presaditvi so zelo lepo kazale, ujčkala sem jih, kot nedonošeno dete. Potem pa: tik pred cvetenjem, ko so imele lepe cvetne nastavke, se je nekaj priklatilo od nekod in najprej prevrtalo, nato pa praktično čez noč do čistega "stopilo" 90 % cvetnih nastavkov! :twisted: :twisted: :twisted: . Samo v cvetu, nič na listih. Ni se dalo niti določiti, kakšna ličinka bi to znala biti. Samo nekaj čisto mehkega, zdrizastega mi je ostalo v roki, da se ni dalo ugotoviti, ali je to gosenica, ličinka ali le njihov izloček. Polžki niso bili. Prvič sem zasledila kaj takega. Lilije so bile medtem 2x poškropljene z Biokilom in 1x z Neem tonicom.

PS: ko sem malo pobrskala po spletu, se mi je zdel najbolj podoben prikaz ličink lilijevke, pokritih z lastnimi izločki. So lilijevke vseeno uspele prevrtati cvetne popke in vanje zasaditi naraščaj?? Čeprav jih skoraj ni bilo opaziti in kljub škropljenju? Izgleda, da vendarle.
Uporabniški avatar
Plamenka

Ojoj, kakšna škoda! Pri meni trenutno lilijevk ni, lilije so začele cveteti.
IMG_20250615_195143.jpg
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Muha, ličinke lilijevk se pokrijejo z lastnimi iztrebki in res izgledajo kot kupček iztrebkov. Sem se naučila nekaj dni nazaj.
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Tako imam popolnoma uničene lilije jaz zaradi rdečih hroščev in teh "iztrebkov". Seveda jih je prej voluhar spravil na minimum. Imela sem jih 2 tekoča metra.
Uporabniški avatar
Plamenka

Pravkar sem veselo presenečena zagledala v loncu, ki je zakopan v zemljo, da je Alojzijeva lilija naredila več malih čebulic! Razen ene večje sem vse pobrala ven in jih skupaj posadila v drug lonček. Upam, da se bodo prijele in se v tem letu odebelike. Kupila sem že več Alojzijevih lilij, pa se je doslej obdržala le ena. Bi jih pa rada imela več.

Zraven čebulic so ležale tudi luske, kot se vidi na prvi sliki. Če bi jih dala v zemljo sedaj, najbrž ne bi nastale čebulice?
IMG_20260224_153248.jpg
IMG_20260224_153519.jpg
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Čestitke za naraščaj. Ti le posadi "luske". Če jih ne posadiš, zagotovo ne bodo kalile...
Odgovori