Paradižnik 2025
- Melona
- Kraj: Litija
Re: Paradižnik 2025
Utrinek švistne.
Bicikel se zasveti.
Mezga špricne v zrak.
Bicikel se zasveti.
Mezga špricne v zrak.
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
Glede na vremenske napovedi bo v naslednjih dneh kar naprej nekaj škropilo izpod neba. Temperature pa tudi ravno v mejah, ki ustrezajo plesni.
Če še niste, je čas, da paradižnike temeljito oskubite odvečnih listov, pristrižete vrhove in odstranite zalistnike. Tudi pod streho se v takih razmerah rada pojavi rosa na listih, najbolj občutljiva je po mojih izkušnjah ravno najmlajša rast, tam se plesen najprej pokaže. Enako mi govorijo izkušnje, da kar cveti sedaj, bo v najboljšem primeru dozorelo proti koncu oktobra, takrat pa tudi ob idealnem vremenu okus ni več to, kar pričakujemo. Svoje sem temeljito obdelala že dva dni nazaj.
Ena dobra stran vremena v zadnjem času pa je, da rad potegne veter ali vsaj vetrič in včasih še pravočasno posuši liste.
Če še niste, je čas, da paradižnike temeljito oskubite odvečnih listov, pristrižete vrhove in odstranite zalistnike. Tudi pod streho se v takih razmerah rada pojavi rosa na listih, najbolj občutljiva je po mojih izkušnjah ravno najmlajša rast, tam se plesen najprej pokaže. Enako mi govorijo izkušnje, da kar cveti sedaj, bo v najboljšem primeru dozorelo proti koncu oktobra, takrat pa tudi ob idealnem vremenu okus ni več to, kar pričakujemo. Svoje sem temeljito obdelala že dva dni nazaj.
Ena dobra stran vremena v zadnjem času pa je, da rad potegne veter ali vsaj vetrič in včasih še pravočasno posuši liste.

-
- Kraj: Domžale
Pri meni so skoraj vsi zunanji ( razen sorte Sunviva ) že kar pošteno plesnivi že skoraj dva tedna. Čeprav nekaj plodov se da še nabrati.
Se je pa ponovno izkazalo, da te sadike, ki so na prostem, na odprtem, s celodnevnim soncem, nimajo lepih plodov. Pikasti, razpokani, z neznačilno rdečo barvo. Tudi okus ni prav nič posebnega.
Vzporedno imam namreč nekaj enakih sort, ki rastejo skorajda v senci; za hišo, v improviziranem rastlinjaku, kjer imajo le kakšne tri ure sonca dopoldne in potem še kakšno uro ali dve pozno popoldne. Plodovi s teh sadik so prekrasni, lepo intenzivno rdeči, brez nepravilnosti ali poškodb/razpok. Tudi okus je boljši.
Na prostem le rumeni paradižniki dosežejo ustrezno kakovost.
Se je pa ponovno izkazalo, da te sadike, ki so na prostem, na odprtem, s celodnevnim soncem, nimajo lepih plodov. Pikasti, razpokani, z neznačilno rdečo barvo. Tudi okus ni prav nič posebnega.
Vzporedno imam namreč nekaj enakih sort, ki rastejo skorajda v senci; za hišo, v improviziranem rastlinjaku, kjer imajo le kakšne tri ure sonca dopoldne in potem še kakšno uro ali dve pozno popoldne. Plodovi s teh sadik so prekrasni, lepo intenzivno rdeči, brez nepravilnosti ali poškodb/razpok. Tudi okus je boljši.
Na prostem le rumeni paradižniki dosežejo ustrezno kakovost.
-
- Kraj: Žiri-NM
Jaz sem aprila posadila pod loke s kopreno tri paradižnike, ki so na prostem. Neprimerno večji od posajenih kasneje, mene prerastli, bogato založeni, že junija rodili, do prejšnjega tedna zdravi. O okusu ne govorim, ker jih ne jem
(ne morem, sedaj pa imam tudi potrdilo, da ne smem
)

- Lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
AB, po moje so tako dobri rezultati v manjši osončenosti pač letos, ko smo imeli dve dolgi vroči in sušni obdobji. V poletju z manj sonca bi pa, po moje, paradižniki na taki lokaciji delali bistveno slabše.
Rumen in oranžni so letos meni zoreli bistveno prej kot rdeči, so pa precej pokali - tisti, ki so k pokanju nagnjeni. Vsi zunaj pod milim nebom na vetrovni legi.
Rumen in oranžni so letos meni zoreli bistveno prej kot rdeči, so pa precej pokali - tisti, ki so k pokanju nagnjeni. Vsi zunaj pod milim nebom na vetrovni legi.
-
Ne, ta pojav opažam že nekaj let zapored.
-
-
- Kraj: Občina D.Toplice
Pod nadstreškom jih imam že desetletje in pol, VEDNO delajo krasno. A le češnjevi, datljevi in slivovi, ker pri ostalih dela težave "Ca gniloba".
- Lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
A se pod tem nadstreškom upre sonce in kdaj trpijo sušo?
-
- Kraj: Občina D.Toplice
Sonca je malo ali zelo malo, ker sta 2 lokaciji (pred hiso in garazo) na juzni legi, 1 pa na vzhodni. Svetlobe in toplote je ocitno dovolj.
Vlage je toliko, kot jim jo nudim >> danes seveda ne bom zalival, v soncnem vremenu pa skoraj vsak dan.
Vlage je toliko, kot jim jo nudim >> danes seveda ne bom zalival, v soncnem vremenu pa skoraj vsak dan.