Paradižnik 2025

Odgovori
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Re: Paradižnik 2025

Odgovor Napisal/-a Melona »

Utrinek švistne.
Bicikel se zasveti.
Mezga špricne v zrak.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Glede na vremenske napovedi bo v naslednjih dneh kar naprej nekaj škropilo izpod neba. Temperature pa tudi ravno v mejah, ki ustrezajo plesni.

Če še niste, je čas, da paradižnike temeljito oskubite odvečnih listov, pristrižete vrhove in odstranite zalistnike. Tudi pod streho se v takih razmerah rada pojavi rosa na listih, najbolj občutljiva je po mojih izkušnjah ravno najmlajša rast, tam se plesen najprej pokaže. Enako mi govorijo izkušnje, da kar cveti sedaj, bo v najboljšem primeru dozorelo proti koncu oktobra, takrat pa tudi ob idealnem vremenu okus ni več to, kar pričakujemo. Svoje sem temeljito obdelala že dva dni nazaj.

Ena dobra stran vremena v zadnjem času pa je, da rad potegne veter ali vsaj vetrič in včasih še pravočasno posuši liste. :D
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Pri meni so skoraj vsi zunanji ( razen sorte Sunviva ) že kar pošteno plesnivi že skoraj dva tedna. Čeprav nekaj plodov se da še nabrati.
Se je pa ponovno izkazalo, da te sadike, ki so na prostem, na odprtem, s celodnevnim soncem, nimajo lepih plodov. Pikasti, razpokani, z neznačilno rdečo barvo. Tudi okus ni prav nič posebnega.
Vzporedno imam namreč nekaj enakih sort, ki rastejo skorajda v senci; za hišo, v improviziranem rastlinjaku, kjer imajo le kakšne tri ure sonca dopoldne in potem še kakšno uro ali dve pozno popoldne. Plodovi s teh sadik so prekrasni, lepo intenzivno rdeči, brez nepravilnosti ali poškodb/razpok. Tudi okus je boljši.
Na prostem le rumeni paradižniki dosežejo ustrezno kakovost.
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Jaz sem aprila posadila pod loke s kopreno tri paradižnike, ki so na prostem. Neprimerno večji od posajenih kasneje, mene prerastli, bogato založeni, že junija rodili, do prejšnjega tedna zdravi. O okusu ne govorim, ker jih ne jem :oops: (ne morem, sedaj pa imam tudi potrdilo, da ne smem :D )
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

AB, po moje so tako dobri rezultati v manjši osončenosti pač letos, ko smo imeli dve dolgi vroči in sušni obdobji. V poletju z manj sonca bi pa, po moje, paradižniki na taki lokaciji delali bistveno slabše.
Rumen in oranžni so letos meni zoreli bistveno prej kot rdeči, so pa precej pokali - tisti, ki so k pokanju nagnjeni. Vsi zunaj pod milim nebom na vetrovni legi.
Andrej Banko

Ne, ta pojav opažam že nekaj let zapored.
Andrej Banko

živa napisal/-a: Če Avg 21, 2025 8:00 am O okusu ne govorim, ker jih ne jem :oops: (ne morem, sedaj pa imam tudi potrdilo, da ne smem :D )

:?: :?: :?:
Zakaj pa to ?
A so strupeni ?!
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Andrej Banko napisal/-a: Če Avg 21, 2025 8:31 am Ne, ta pojav opažam že nekaj let zapored.
Pod nadstreškom jih imam že desetletje in pol, VEDNO delajo krasno. A le češnjevi, datljevi in slivovi, ker pri ostalih dela težave "Ca gniloba".
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

A se pod tem nadstreškom upre sonce in kdaj trpijo sušo?
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Sonca je malo ali zelo malo, ker sta 2 lokaciji (pred hiso in garazo) na juzni legi, 1 pa na vzhodni. Svetlobe in toplote je ocitno dovolj.
Vlage je toliko, kot jim jo nudim >> danes seveda ne bom zalival, v soncnem vremenu pa skoraj vsak dan.
Odgovori