Kaki, zlato jabolko - Diospyros kaki
-
mfranc
- Prispevkov: 4818
- Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
- Kraj: Ljubljana
-
Andrej Banko
- Prispevkov: 5538
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Re: Kaki, zlato jabolko - Diospyros kaki
Protitočna mreža 6x8 metrov je ravno prav velika za zaščito srednje velikega drevesa !

Ni jih ravno veliko, nekje med 70 in 80 plodov. Počasi se začenjajo barvati.
Dosedanji “rekord” je 73.
Upam, da enkrat drevo razveseli z nekaj 100 rumenčki.
Danes sem potresel nekaj mineralnega gnojila po obodu krošnje. Se mi zdi, da že nekaj časa nisem nič …

———

Ni jih ravno veliko, nekje med 70 in 80 plodov. Počasi se začenjajo barvati.
Dosedanji “rekord” je 73.
Upam, da enkrat drevo razveseli z nekaj 100 rumenčki.
Danes sem potresel nekaj mineralnega gnojila po obodu krošnje. Se mi zdi, da že nekaj časa nisem nič …

———
- Seasmoon
- Prispevkov: 1509
- Pridružen: Pe Jun 19, 2020 2:00 am
- Kraj: Obala
Re: Kaki, zlato jabolko - Diospyros kaki
Danes se je jata škorcev spravila na ta mehek kaki. Preden so pristali na kakiju ... se je nebo iznenada zatemnilo zaradi tako velikega števila ptic.
Pa sem šla vprašati v Agrarijo Koper, da, kaj bi se dalo narediti proti škorcem. In prodajalec je rekel, da proti škorcem pomaga le protitočna mreža in čisto nič drugega ... ne baloni, ne traki in niti razna strašila. Pa sem kupila mrežo in jo bomo dali na oba kakija oziroma na enega, ker ta drugi je obran. Ni druge rešitve.
Life is like a game ... play it ...


-
GrGr
- Prispevkov: 867
- Pridružen: To Maj 18, 2021 2:00 am
- Kraj: Občina D.Toplice
Re: Kaki, zlato jabolko - Diospyros kaki
Letos imam res obilen pridelek kakija, tako da sem se lotil sušenja.
Dve rundi sta že suhi, izplen iz 1kg = 1 kozarec za vlaganje suhih.
Ker imam prvič toliko robe, so mi stvari nove. Zanimivo mi je bilo, da po narezanih dveh kg na rezine niso bili lepljivi prsti, nož in deska. Povprašal sem AI Gemini o tem in pravi, da je pri nezrelem kakiju, kakršen je primeren za sušenje (Tipo pa menda sploh), sladkor v celicah, te pa varuje in drži skupaj pektin. Ob rezanju gre cukr ven le iz poškodovanih celic, kar je minimalno. Dozorjen, torej zmehčan, pa je sladek zato, ker zaradi encimov celična stena razpade.
Dve rundi sta že suhi, izplen iz 1kg = 1 kozarec za vlaganje suhih.
Ker imam prvič toliko robe, so mi stvari nove. Zanimivo mi je bilo, da po narezanih dveh kg na rezine niso bili lepljivi prsti, nož in deska. Povprašal sem AI Gemini o tem in pravi, da je pri nezrelem kakiju, kakršen je primeren za sušenje (Tipo pa menda sploh), sladkor v celicah, te pa varuje in drži skupaj pektin. Ob rezanju gre cukr ven le iz poškodovanih celic, kar je minimalno. Dozorjen, torej zmehčan, pa je sladek zato, ker zaradi encimov celična stena razpade.
-
Andrej Banko
- Prispevkov: 5538
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Re: Kaki, zlato jabolko - Diospyros kaki
Tudi jaz sem ga včeraj pobral. Za 4 platojčke ( okoli 75 plodov ) se ga je nabralo.
Nekaj je, čeprav sem upal na več.
Nekaj je, čeprav sem upal na več.
-
mfranc
- Prispevkov: 4818
- Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
- Kraj: Ljubljana
Re: Kaki, zlato jabolko - Diospyros kaki
Ali ni že malo pozno za sušenje kakija?
Naj bi bil za sušenje še zelen?
Naj bi bil za sušenje še zelen?
-
Andrej Banko
- Prispevkov: 5538
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Re: Kaki, zlato jabolko - Diospyros kaki
Nikakor. Naboljši je oranžen, preden se začne mehčat.
-
GrGr
- Prispevkov: 867
- Pridružen: To Maj 18, 2021 2:00 am
- Kraj: Občina D.Toplice
Re: Kaki, zlato jabolko - Diospyros kaki
Ga je pa prav uzitek rezat - kar pocnem na polno te dni. En susilec se je pokvaril; odpadel je ventilator, pa sem ga zalepil nazaj in caka novo rundo krhljev.
Sem pa v enem plodu nasel seme (sorta Tipo naj bi bila povsem brez), povprasal AI in je ze v postopku priprave na sajenje
Sem pa v enem plodu nasel seme (sorta Tipo naj bi bila povsem brez), povprasal AI in je ze v postopku priprave na sajenje
-
GrGr
- Prispevkov: 867
- Pridružen: To Maj 18, 2021 2:00 am
- Kraj: Občina D.Toplice
Re: Kaki, zlato jabolko - Diospyros kaki
Da vam ne bo treba iskat >> Gemini:
"Sorta 'Tipo' je običajno partenokarpna, kar pomeni, da lahko razvije plodove brez oprašitve (in ti plodovi so brez semen). To je njena poglavitna značilnost.
Seme v plodu kakija Tipo se pojavi samo, če je cvet bil oprašen. Oprašitev se zgodi, če so v bližini moške cvetke kake druge sorte kakija (na primer 'Vanilija' ali določeni opraševalci) ali če se razvijejo moški cvetovi na kaki 'Tipo', kar se redko zgodi.
Torej, prisotnost semen pri kaki 'Tipo' ni sortna značilnost v smislu, da bi jih vedno imela, temveč je posledica uspešne oprašitve."
Najblizji kaki je 200m proc, prav tako Tipo. En kup pa jih je 500m proc, verjetno tudi Vanilija vmes...
"Sorta 'Tipo' je običajno partenokarpna, kar pomeni, da lahko razvije plodove brez oprašitve (in ti plodovi so brez semen). To je njena poglavitna značilnost.
Seme v plodu kakija Tipo se pojavi samo, če je cvet bil oprašen. Oprašitev se zgodi, če so v bližini moške cvetke kake druge sorte kakija (na primer 'Vanilija' ali določeni opraševalci) ali če se razvijejo moški cvetovi na kaki 'Tipo', kar se redko zgodi.
Torej, prisotnost semen pri kaki 'Tipo' ni sortna značilnost v smislu, da bi jih vedno imela, temveč je posledica uspešne oprašitve."
Najblizji kaki je 200m proc, prav tako Tipo. En kup pa jih je 500m proc, verjetno tudi Vanilija vmes...
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 18580
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
Re: Kaki, zlato jabolko - Diospyros kaki
Zame najboljše pri kakiju Tipo, ki ima semena, je, da je praviloma trdoužiten.
Ko nam je pred leti kakije še dobavljal Batagelli in so bili vsi sorte Tipo, smo brskali po gajbicah in iskali tiste, ki so imeli na površini "kolobarčke" (več semen) ali vsaj "progice" (vsaj eno seme). Kar precej semen se nam je nabralo. Opraševala je ena sorta s temnim mesom, ki pa sama po sebi ni bila preveč okusna, sploh , ko so se umedili. Takrat so bili kašasta brozga brez okusa. Mogoče tale:
GrGr: opazuj tudi ti, če boš na plodovih zasledil "kolobarčke". To, kar ti je povedal Gemini, smo Gartlčani ugotavljali že v začetku "kaki invazije".
Ko nam je pred leti kakije še dobavljal Batagelli in so bili vsi sorte Tipo, smo brskali po gajbicah in iskali tiste, ki so imeli na površini "kolobarčke" (več semen) ali vsaj "progice" (vsaj eno seme). Kar precej semen se nam je nabralo. Opraševala je ena sorta s temnim mesom, ki pa sama po sebi ni bila preveč okusna, sploh , ko so se umedili. Takrat so bili kašasta brozga brez okusa. Mogoče tale:
battagelli napisal/-a: ↑So Nov 19, 2016 10:15 pm Ja to je kaki res izpred obdobja več kot stotih let.
Ob najinem pogovoru ga nisem prepoznal,po sliki pa ga poznam.
Takega imamo v soseščini višji je od hiše,vsako leto rodi po cca 300kg NEOKUSNIH kakijev.Spomin mi seže 40 let nazaj in že takrat je bil enake višine in obsega.V prvi priliki ga poslikam.
Mogoče je neokusen zaradi preobilice plodov kateri so vsako leto obilno naloženi.Sicer zelo lep,oranžen brez črnih lis in kolobarjev a nažažost podpovprečnega okusa.
Izgleda da se je pred sto leti dobila v večini ta sorta,ali pa je toliko odporen da je preživel mrzle zime katere se vsake toliko let pojavijo in pobereji tudi oljke.[/img]_________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
GrGr: opazuj tudi ti, če boš na plodovih zasledil "kolobarčke". To, kar ti je povedal Gemini, smo Gartlčani ugotavljali že v začetku "kaki invazije".