Kaki, zlato jabolko - Diospyros kaki

Odgovori
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Re: Kaki, zlato jabolko - Diospyros kaki

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Zanimivo, thnx.
Pri nas je brez vetrica ali vetra redko, tudi kaki je posledicno ves obuskan in redko kateri brez vizualnih "napak".
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Tele "progice" ali "kolobarčki" so zelo značilni. V pretrganih črticah potekajo krožno bolj proti vrhu sadeža po vsem obodu, če je več semen, ali le na delčku, če je samo eno. Ko jih enkrat opaziš, jih ne moreš več zgrešiti.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Našla sem celo sliko - glej zgornji desni.
Paradižniki in kaki.jpg
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
GrGr

Aja? Taki so bili, a "prazni". Vsekakor bom zdaj bolj pozoren, itak še ni ves obran.

Nista zgornji levi in spodnji desni paradajza? ;-) Pri meni ni niti en tako "lep"...
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

GrGr napisal/-a: Če Okt 30, 2025 8:01 am
Nista zgornji levi in spodnji desni paradajza? ;-)
Ha, ha, dober vid imaš! Ravno zato sem takrat objavila to sliko, ki pa je medtem izginila s Slikomatom vred.
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Meni ni do trdoužitnih kakijev, obožujem klasične, ki so zreli kot gosto tekoča marmelada, da jih posrkam.
In tako na tržnici s pridelovalcem z Vipavskega iščeva take s črtastimi kolobarčki, ki imajo peške. Pravi, da večina kupcev teh noče.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Do kdaj pa zdržijo posušeni kakiji?
Verjetno jih je res potrebno posušiti do lomljive faze za daljšo uporabnost.

Pri nas se šele učimo kako jim podaljšati "presno" trajanje. Dolgo res ne zdržijo, predlani smo npr., ugotovili da je prostor spodaj v hladilniku, za zelenjavo, skoraj neuporaben za shranjevanje kakija.

Če je kakija manj, za nekaj tednov porabe, je verjetno dobra taktika da se obere čisto zrel, kot se govori: ko ga oplazi pozeba.
Vsako sezono smo imeli nekaj umedenih že na drevesu, tudi na tla je kak zakrit padel, ko je bil že tekoča marmelada ;) .

Pri nas smo nekaj sezon za probo sušili že prezrel kaki, po sistemu probat ni greh, vendar se res ne obnese.
GrGr

Ne vem, ker imam prvič toliko pridelka, da delam iz njega tudi shranke.
Pred petimi leti sem nabavil hladilnik prav za shranke; majhen (no, taki so bili v SFRJ običajni), imam ga na najnižni stopnji hlajenja, v kotu garaže je, kjer ne moti.
V njem imam posušene slive (letos seveda ne), ki so stalno na hladnem (zaprte v sleklenih kozarcih) uporabne najmanj 2 leti, sušene paradižnike v olju, omako za testenine iz bučk&korenja (in pancete - ki se sicer ne obdrži, zavre, iz hladilnika pa je po enem letu odlična).
Tudi suhi kakiji bodo šli vanj, saj prostor je, ker ni sliv. Seveda pa ne pričakujem da bodo ostali hrustljavi, kot so nekateri direkt iz sušilnika...
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

mfranc napisal/-a: Če Okt 30, 2025 1:31 pm Do kdaj pa zdržijo posušeni kakiji?
Ne dolgo, so preveč slastni. Nekateri "izginejo" že na poti iz sušilnika v kozarčke. ;) :lol: Pri nas niso zdržali niti pol leta. :oops:

No, pa resno: tako shranjeni, kot jih bo imel GrGr, bodo najbrž brez težav dočakali naslednjo jesen (sem hotela napisati: naslednjo letino, a kaj, ko se lahko pripeti, da leto-dve ne bo nič. To je pa že kar dolga doba).
GrGr

Nasušil sem že kakih 200kg sliv (na pol, koščico ven in v sušilnik do ne-popolne-suhosti >> v kozarec) in še nobena ni splesnela med hrambo v hladilniku. Tudi po treh letih ne, a se jim začno leta čutit. Po dveh letih so še "kot nove".
Verjetno nekaj malega pripomore tudi to, da se hladilnik v garaži zeloooooooo malo odpira.
Po odprtju pa so slive že splesnele v kozarcu - a le v takem, ki je bil spregledan v primarnem hladilniku.
Odgovori