Kaki, zlato jabolko - Diospyros kaki
-
GrGr
- Prispevkov: 865
- Pridružen: To Maj 18, 2021 2:00 am
- Kraj: Občina D.Toplice
Re: Kaki, zlato jabolko - Diospyros kaki
Zanimivo, thnx.
Pri nas je brez vetrica ali vetra redko, tudi kaki je posledicno ves obuskan in redko kateri brez vizualnih "napak".
Pri nas je brez vetrica ali vetra redko, tudi kaki je posledicno ves obuskan in redko kateri brez vizualnih "napak".
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 18573
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
Re: Kaki, zlato jabolko - Diospyros kaki
Tele "progice" ali "kolobarčki" so zelo značilni. V pretrganih črticah potekajo krožno bolj proti vrhu sadeža po vsem obodu, če je več semen, ali le na delčku, če je samo eno. Ko jih enkrat opaziš, jih ne moreš več zgrešiti.
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 18573
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
Re: Kaki, zlato jabolko - Diospyros kaki
Našla sem celo sliko - glej zgornji desni.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
-
GrGr
- Prispevkov: 865
- Pridružen: To Maj 18, 2021 2:00 am
- Kraj: Občina D.Toplice
Re: Kaki, zlato jabolko - Diospyros kaki
Aja? Taki so bili, a "prazni". Vsekakor bom zdaj bolj pozoren, itak še ni ves obran.
Nista zgornji levi in spodnji desni paradajza?
Pri meni ni niti en tako "lep"...
Nista zgornji levi in spodnji desni paradajza?
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 18573
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
- Lpmami
- Prispevkov: 9386
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Re: Kaki, zlato jabolko - Diospyros kaki
Meni ni do trdoužitnih kakijev, obožujem klasične, ki so zreli kot gosto tekoča marmelada, da jih posrkam.
In tako na tržnici s pridelovalcem z Vipavskega iščeva take s črtastimi kolobarčki, ki imajo peške. Pravi, da večina kupcev teh noče.
In tako na tržnici s pridelovalcem z Vipavskega iščeva take s črtastimi kolobarčki, ki imajo peške. Pravi, da večina kupcev teh noče.
-
mfranc
- Prispevkov: 4816
- Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
- Kraj: Ljubljana
Re: Kaki, zlato jabolko - Diospyros kaki
Do kdaj pa zdržijo posušeni kakiji?
Verjetno jih je res potrebno posušiti do lomljive faze za daljšo uporabnost.
Pri nas se šele učimo kako jim podaljšati "presno" trajanje. Dolgo res ne zdržijo, predlani smo npr., ugotovili da je prostor spodaj v hladilniku, za zelenjavo, skoraj neuporaben za shranjevanje kakija.
Če je kakija manj, za nekaj tednov porabe, je verjetno dobra taktika da se obere čisto zrel, kot se govori: ko ga oplazi pozeba.
Vsako sezono smo imeli nekaj umedenih že na drevesu, tudi na tla je kak zakrit padel, ko je bil že tekoča marmelada
.
Pri nas smo nekaj sezon za probo sušili že prezrel kaki, po sistemu probat ni greh, vendar se res ne obnese.
Verjetno jih je res potrebno posušiti do lomljive faze za daljšo uporabnost.
Pri nas se šele učimo kako jim podaljšati "presno" trajanje. Dolgo res ne zdržijo, predlani smo npr., ugotovili da je prostor spodaj v hladilniku, za zelenjavo, skoraj neuporaben za shranjevanje kakija.
Če je kakija manj, za nekaj tednov porabe, je verjetno dobra taktika da se obere čisto zrel, kot se govori: ko ga oplazi pozeba.
Vsako sezono smo imeli nekaj umedenih že na drevesu, tudi na tla je kak zakrit padel, ko je bil že tekoča marmelada
Pri nas smo nekaj sezon za probo sušili že prezrel kaki, po sistemu probat ni greh, vendar se res ne obnese.
-
GrGr
- Prispevkov: 865
- Pridružen: To Maj 18, 2021 2:00 am
- Kraj: Občina D.Toplice
Re: Kaki, zlato jabolko - Diospyros kaki
Ne vem, ker imam prvič toliko pridelka, da delam iz njega tudi shranke.
Pred petimi leti sem nabavil hladilnik prav za shranke; majhen (no, taki so bili v SFRJ običajni), imam ga na najnižni stopnji hlajenja, v kotu garaže je, kjer ne moti.
V njem imam posušene slive (letos seveda ne), ki so stalno na hladnem (zaprte v sleklenih kozarcih) uporabne najmanj 2 leti, sušene paradižnike v olju, omako za testenine iz bučk&korenja (in pancete - ki se sicer ne obdrži, zavre, iz hladilnika pa je po enem letu odlična).
Tudi suhi kakiji bodo šli vanj, saj prostor je, ker ni sliv. Seveda pa ne pričakujem da bodo ostali hrustljavi, kot so nekateri direkt iz sušilnika...
Pred petimi leti sem nabavil hladilnik prav za shranke; majhen (no, taki so bili v SFRJ običajni), imam ga na najnižni stopnji hlajenja, v kotu garaže je, kjer ne moti.
V njem imam posušene slive (letos seveda ne), ki so stalno na hladnem (zaprte v sleklenih kozarcih) uporabne najmanj 2 leti, sušene paradižnike v olju, omako za testenine iz bučk&korenja (in pancete - ki se sicer ne obdrži, zavre, iz hladilnika pa je po enem letu odlična).
Tudi suhi kakiji bodo šli vanj, saj prostor je, ker ni sliv. Seveda pa ne pričakujem da bodo ostali hrustljavi, kot so nekateri direkt iz sušilnika...
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 18573
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
Re: Kaki, zlato jabolko - Diospyros kaki
Ne dolgo, so preveč slastni. Nekateri "izginejo" že na poti iz sušilnika v kozarčke.
No, pa resno: tako shranjeni, kot jih bo imel GrGr, bodo najbrž brez težav dočakali naslednjo jesen (sem hotela napisati: naslednjo letino, a kaj, ko se lahko pripeti, da leto-dve ne bo nič. To je pa že kar dolga doba).
-
GrGr
- Prispevkov: 865
- Pridružen: To Maj 18, 2021 2:00 am
- Kraj: Občina D.Toplice
Re: Kaki, zlato jabolko - Diospyros kaki
Nasušil sem že kakih 200kg sliv (na pol, koščico ven in v sušilnik do ne-popolne-suhosti >> v kozarec) in še nobena ni splesnela med hrambo v hladilniku. Tudi po treh letih ne, a se jim začno leta čutit. Po dveh letih so še "kot nove".
Verjetno nekaj malega pripomore tudi to, da se hladilnik v garaži zeloooooooo malo odpira.
Po odprtju pa so slive že splesnele v kozarcu - a le v takem, ki je bil spregledan v primarnem hladilniku.
Verjetno nekaj malega pripomore tudi to, da se hladilnik v garaži zeloooooooo malo odpira.
Po odprtju pa so slive že splesnele v kozarcu - a le v takem, ki je bil spregledan v primarnem hladilniku.