Schlumbergera - božični kaktus

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Re: Schlumbergera - božični kaktus

Odgovor Napisal/-a muha »

lpmami: kaj pa tvoji, ki si jih dobila od Plamenke istočasno, kot jaz stare božične? Niso uspeli?
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Muha, sigurno bo nastal lep, pisan grmiček. Tudi prodajajo ponekod takšne.
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Muha, saj pravim, da se z uspehi pri gojenju kaktusov ne morem hvaliti. Pa to ni bil prvi poskus :( Edino nočna lepotica Selenicereus grandiflorus in neki manjši zelo podoben sta mi pa uspevala.
Uporabniški avatar
Lpmami
Kontakt:

Slika

Sem pred božičem stopila v neko cvetličarno in zagledala tele ljubke grmičke. Eden je moral z mano.
Vsak dan enkrat ga popršim z vodo, po malem zalivam in popki se lepo debelijo. Ne vem pa, kako je s soncem. Ga rabi veliko, malo, raje ne?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Svetlobo rabi, soncu ga raje ne izpostavljaj. Vsaj polsenco naj ima ali pa severno lego.
Uporabniški avatar
Lpmami
Kontakt:

Hvala, Muha. Mogoče mi pa tokrat uspe :roll:
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Originalno tam, kjer je avtohton, raste v senci kot epifit. Na mahu na drevju, skalah. Vlage ima ravno prav tako zračne, kot talne, sonce ga ne doseže. Približati se je treba tem pogojem - tudi z izbiro šotnatega substrata . Jaz sem največji grmiček čez poletje obesila kar na spodnjo vejo češnje, brez podstavka, da se je odvečna deževnica sproti odtekala. Manjše pa dam zunaj na police severnih oken. Nazaj na toplo jih vrnem, ko opazim prve nastavke cvetov. Če predolgo čakaš lahko sprememba klime povzroči odpadanje popkov.

Še en trik, če pozimi pozabljaš na vsakodnevno rosenje: Lonček postavi v precej večji podstavek poln vode. Vanj na dno na sredini daš košček vrtnarske gobe, nanj postaviš lonček. Voda naj pokrije le gobo. Rastlinica bo stegnila korenine skozi lonček in srkala ravno toliko vlage, kolikor je rabi, voda iz podstavka bo pa s počasnim izparevanjem ustvarila zanjo bolj vlažno okolje. Trik se obnese tudi pri drugih lončnicah, ki rabijo vlago, ne marajo pa blatnih nog.
Odgovori