Schlumbergera - božični kaktus
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
Re: Schlumbergera - božični kaktus
lpmami: kaj pa tvoji, ki si jih dobila od Plamenke istočasno, kot jaz stare božične? Niso uspeli?
- Plamenka
- Kraj: Ljubljana
Muha, sigurno bo nastal lep, pisan grmiček. Tudi prodajajo ponekod takšne.
- Lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Muha, saj pravim, da se z uspehi pri gojenju kaktusov ne morem hvaliti. Pa to ni bil prvi poskus
Edino nočna lepotica Selenicereus grandiflorus in neki manjši zelo podoben sta mi pa uspevala.
- Lpmami
- Kontakt:
- muha
- Site Admin
Svetlobo rabi, soncu ga raje ne izpostavljaj. Vsaj polsenco naj ima ali pa severno lego.
- Lpmami
- Kontakt:
Hvala, Muha. Mogoče mi pa tokrat uspe 
- muha
- Site Admin
Originalno tam, kjer je avtohton, raste v senci kot epifit. Na mahu na drevju, skalah. Vlage ima ravno prav tako zračne, kot talne, sonce ga ne doseže. Približati se je treba tem pogojem - tudi z izbiro šotnatega substrata . Jaz sem največji grmiček čez poletje obesila kar na spodnjo vejo češnje, brez podstavka, da se je odvečna deževnica sproti odtekala. Manjše pa dam zunaj na police severnih oken. Nazaj na toplo jih vrnem, ko opazim prve nastavke cvetov. Če predolgo čakaš lahko sprememba klime povzroči odpadanje popkov.
Še en trik, če pozimi pozabljaš na vsakodnevno rosenje: Lonček postavi v precej večji podstavek poln vode. Vanj na dno na sredini daš košček vrtnarske gobe, nanj postaviš lonček. Voda naj pokrije le gobo. Rastlinica bo stegnila korenine skozi lonček in srkala ravno toliko vlage, kolikor je rabi, voda iz podstavka bo pa s počasnim izparevanjem ustvarila zanjo bolj vlažno okolje. Trik se obnese tudi pri drugih lončnicah, ki rabijo vlago, ne marajo pa blatnih nog.
Še en trik, če pozimi pozabljaš na vsakodnevno rosenje: Lonček postavi v precej večji podstavek poln vode. Vanj na dno na sredini daš košček vrtnarske gobe, nanj postaviš lonček. Voda naj pokrije le gobo. Rastlinica bo stegnila korenine skozi lonček in srkala ravno toliko vlage, kolikor je rabi, voda iz podstavka bo pa s počasnim izparevanjem ustvarila zanjo bolj vlažno okolje. Trik se obnese tudi pri drugih lončnicah, ki rabijo vlago, ne marajo pa blatnih nog.