Potica

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Potica

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
MARTINKA

Odgovor Napisal/-a MARTINKA »

V posodici malo pogrejemo 15 dag masla in 0,5 litra mleka, 2 žlici ruma.

V veliko skledo presejemo 1 kg moke (tip 850), posolimo, (včasih dodam nekaj kurkume).

V višjo posodo damo 6 rumenjakov (beljake prihranimo za nadev). Rumenjake penasto umešamo, dodamo 15 dag rjavega sladkorja in miksamo. da vse skupaj vidno naraste in barva postane svetlejša.

V ogreto mleko in maslo stresemo 2 vrečki suhega kvasa in premešamo.

V veliki posodi v moki naredimo jamico in vanjo zlijemo mokre sestavine. Gnetemo z gnetilnimi kavlji od sredine navzven dokler ne porabimo vse moke in se testo začne lepiti na kavlje.
Testo pomokamo in damo vzhajati.

Medtem pripravimo nadev:
Pehtranka: 1 kg skute, sneg 6 beljakov, sladkor po želji (jaz ga ne dajem), cimet, kurkuma po želji. Če imam pehtran svež, prihranim nekaj žlic beljakov in ga zmiksam z njimi, pa to dodam skutnemu nadevu.

Orehova: 1 kg mletih orehov, sneg 6 beljakov, sladkor po želji, rum, rozine

.
.
.

Testo razvaljamo in namažemo z nadevom. Potresemo z rozinami, če imam zmrznjen pehtran, ga zdrobim z rokami direktno na namazano testo, (če želimo, na koncu potresemo s sladkorjem).

Zavijemo in narežemo (jaz odrežem manjša konca z obeh strani svaljka, ju zavijem v naoljeno in z drobtinami potreseno folijo, ter dam kuhat na soparo za štruklje, preostalo narežem na tri štruce in dam po širini na velik pekač.

V pečici vzhaja približno pol ure na 50°C, potem pa pečemo 45 minut pri 160°C

Seveda pri tem ne pozabimo na tri mlade peke, ki dobijo vsak malce testa in nadeva, da si vsak sam razvalja testo, ga namaže in zvije svojo mini potičko. Pa seveda budno pazijo na vsako rozino ki je meni slučajno "padla mimo testa in jo takoj pohrustajo Laughing

Jo bo treba čim prej spet speči, pehtrana je dovolj, domače orehe pa že trije "master-šefi" trejo za hišo.
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Lepa hvala, Martinka - sem ga že prepisala med svoje recepte Very Happy ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
brbr

Re: Potica

Odgovor Napisal/-a brbr »

Potice sem začela peči pred cca 35 leti, po receptu ene stare tete g.Brbra, ki je bila zelooo dobra "cukrpekarca". Pečem tri vrste potic: orehovo, rozinovo in pehtranovo.

Z leti sem osnovni recept malo spreminjala. Razlogov za spremembe je bilo več. Pri pripravi testa so me motili neporabljeni beljaki. Gospod Brbr ne mara skute ali kisle smetane v slaščicah. Ne nazadnje sem hotela dati potici tudi malo osebne note.
Zdaj je "moj" recept že toliko drugačen od običajnih, da ga bom zapisala še tukaj. Napisan je zelooo podrobno, ker sem ga napisala za pomoč nadebudnemu mlademu peku potic, ki me je prosil zanj...

POTICA

Testo;

- 600 g gladke bele moke (400 ali 500)
- 30 g kvasa (kocka)
- 250ml mleka (količino potem zmanjšam sorazmerno s količino beljakov in limoninega soka)
- 80-100g kristalnega sladkorja
- 80g masla
- 2 jajci
- Limonina lupine
- 1x vanilij sladkor
- 50ml ruma
- Ščepec soli

Vse sestavine naj bodo sobne temperature. Maslo naj bo zmehčano. Moko preseješ.

1. V skledico nadrobim kvas, dodam žlico sladkorja, žlico, dve moke in toliko mlačnega mleka (odvzamem od potrebnih 250ml), da nastane gosta zmes. Posodico postavim na sobno temperaturo in pustim, da kvas vzhaja (cca 20min).
2. Jajci ubijem. Rumenjake dam v posodo mešalnika, beljake pa v merilni lonček (menzuro) za merjenje tekočine.
3. V lonček k beljakoma (ponavadi merita 70-75ml) dolijem toliko mlačnega mleka, da znaša skupna količina tekočine 250ml. Dodam tudi ščepec soli in premešam, da se sol raztopi.
4. Rumenjakoma v posodi dodam sladkor in vanilij sladkor in vse skupaj dobro umešam. Ko je dobro premešano, dodam nastrgano limonino lupino, rum, mlečno tekočino in vse ponovno dobro premešam.
5. Zmesi dodam vzhajan kvas. Vse skupaj počasi mešem in postopoma dodajam moko. Ko je masa dodobra umešana, povezana, testu dodajam kosme masla. Kosme dodam v cca treh ponovitvah. Med vsakim ponovnim dodajanjem počakam, da se prvotno dodano maslo popolnoma vgnete v testo. Dodajanje masla traja cca 10minut.
6. Ko je vse malso vgneteno, testo gnetem še cca 10minut.
7. Ko je testo dobro ugneteno, ga preložim v malo namaščeno posodo za vzhajanje testa, zaprem in pustim vzhajati (sobna temperatura) dokler testo ne naraste do pokrova.

8. Vzhajano testo predenem na dobro pomokano leseno desko in ga najprej z dlanmi previdno sploščim v pravokotno obliko. Nato ga nežno razvaljam cca 5mm na debelo. Pri valjanju bolj pritiskam kot vlečem narazen. Razvaljana oblika testa je rahlo trapezne oblike – zgoraj širša kot spodaj. To pa zato, da nadev pri zavijanju na robovih ne leze ven.

9. Testo na debelo namažem z izbranim nadevom in zvijem. Trudim se, da zvijam čimbolj na tesno in pazim, da nadeva ne odrivam ampak ga zavijam v testo. To naredim tako, da teso ob zavijanju rahlo raztegujem v smeri zavijanja in mu tako povečam obseg, da lahko objame nadev.

10. Ko je potica zvita cca do polovice, linijo testa ob zvitem delu prebodem z leseno palčko (za ražnjiče, na primer). Razmak med luknjicami je cca 2cm – kar na gosto.

11. Potem potico zvijem do konca.

12. Zvitek preložim v dobro namaščen potičnik tako, da je zviti rob zgoraj, obrnjem proti sredini (za vsak slučaj, če bi nadev med peko lezel ven. Tako bi se ujel na sredini

13. Potico premažem z jajcem, na nekaj mestih preluknjam. Pustim vzhajati še cca 20minut, oziroma toliko časa, da se segreje pečica, ki jo segrejem na 200st.

14. Potico dam v ogreto pečico in jo prvih 15minut pečem na temperaturi 200st. Potem pa še 45-50 minut na 180st. Če se skorja med peko preveč obarva, potico prekrijem s alu folijo.

15. Ko je potica pečena, jo vzamem iz pečice in pustim še cca 10minut v potičniku, potem pa jo preložim na lesen pladenj, pokrijem s prtičem in ohladim na sobni temperaturi.

Orehov nadev

500g mletih orehov
(vedno meljem na mehanski mlinček, ker električni zmelje preveč in iz orehov izstopi maščoba)

- 3 jajca
- 120g masla, zmehčanega
- 2 žlici medu
- 200g sladkorja
- Cimet
- Klički
- Vanilij sladkor
- Sok pol limone
- 50ml ruma
- 100g kandiranih pomaranč, limon

1. Jajca ubijem. Beljake dam v posodo mešalnika, rumenjake pa (začasno) v kozarec.
2. Beljake stepem v trd sneg in (začasno) presavim v skledo.
3. V posodo mešalnika stresem sladkor vanilij sladkor in maslo. Vse skupaj zmešam v homogeno pasto. Postopno dodam rumenjake, med, limonin sok, rum, cimet in klinčke.
4. V dobro premešano zmes dam polovico orehov, premešam in previdno, narahlo vmešam še trd sneg.
5. Maso enakomerno razporedim po razvaljanem testu in potresem s preostalo polovico orehov. Na koncu enakomerno razporedim še na majhne koščke narezane kandirane pomaranče, limone. Vse narahlo potlačim z dlanmi. Potem testo zvije v potico.

Rozinov nadev/u]

- 500g rozin (pol rumenih, pol navadnih)
- 100g brusnic
- (čez noč namočim v rum, potem dobro odcedim)

- 3 jajca
- 120g masla, zmehčanega
- 2 žlici medu
- 200g sladkorja
- Vanilij sladkor
- Lupina pol limone

6. Jajca ubijem. Beljake dam v posodo mešalnika, rumenjake pa (začasno) v kozarec.
7. Beljake stepem v trd sneg in (začasno) presavim v skledo.
8. V posodo mešalnika stresem sladkor vanilij sladkor in maslo. Vse skupaj zmešam v homogeno pasto. Postopno dodam rumenjake, limonino lupino.
9. V dobro premešano zmes previdno, narahlo vmešam trd sneg.
10. Maso enakomerno razporedim po razvaljanem testu in potresem z rozinami in brusnicami. Vse narahlo potlačim z dlanmi. Potem testo zvije v potico.

Za pehtranovo potico naredim enak nadev, le namesto rozin potresem nasekljan pehtran.
Zadnjič spremenil brbr, dne Ne Jan 04, 2026 9:35 am, skupaj popravljeno 1 krat.
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

ko delate nadev in dajete rozine, le-te prevrite v belem vinu. Bodo sočne, nabrekle, odlične.
Do pred parimi leti sem jih namakala v rumu, sedaj samo še kuham v vinu. Slaba lastnost je samo ta, če delate šarkelj, se obarva rjavo. NIč hudega.
brbr

Živa, zakaj jih pa kuhaš v vinu? Ti okus ni všeč ali kaj drugega. Saj so tudi namočene v rumu sočne, nabrekle, odlične.
živa

Ta nasvet sem slišala po radiu, gostja je bila kuharica iz kuharske šole na RTV Prvi, skuha se jih v belem vinu zato, ker so potem res zelo sočne.
poskusi enkrat, ne bo ti žal.

Pa "fouš" sem ti za vse okuse hrane na drva. :mrgreen: :D :D :D Nostalgija po dobri hrani otroštva.
brbr

Koliko časa jih pa kuhaš?

Mogoče pa prideš spet enkrat do svojega štedilnika na drva....
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Ponavadi rozine pozabim vnaprej namočiti, pa jih na hitro prevrem v rumu. Tudi tako pridejo sočne.
živa

Kuham samo toliko, da vrejo par minut, potem pa ne odcedim takoj, pustim v tekočini. Testo se lahko obarva rjavkasto, če je preveč tekočine, ampak me to ne moti.
Odgovori